Haarsprokkels (66)

Hoofdhuid met jeuk
 
Vraag: Ik wil mijn haar laten groeien. Een jaar geleden heb ik het laten knippen, maar daar heb ik veel spijt van gehad. Nu is het al een heel stuk gegroeid. Ik las ergens dat de lengte van het haar genetisch bepaald is. Ik ben bang dat ik het nooit meer lang krijg, dat het op een bepaald moment stopt met groeien. Ik voeg wel even een foto toe waarop u kunt zien hoe ik er twee jaar geleden uitzag. Is mijn haar in staat om lang te groeien? En bestaan er handige middeltjes om het haar sneller te doen groeien?
 
Antwoord: Wij kunnen niet zien of je haar nog in staat is om te groeien. Maar het vergt tijd om het opnieuw op dezelfde lengte te krijgen. Haar groeit ongeveer 1 tot 1,5 cm per maand. Er bestaan geen middeltjes om haar sneller te doen groeien. Wel is het van belang om het goed te verzorgen en regelmatig de puntjes te laten bijknippen, anders kunnen die splijten.
 


Vraag: Ik ben een meisje met zwart haar. Het is niet pikzwart, in het licht heb ik toch een bruine schijn. Nu wil ik mijn haar verven in een bruin kleurtje, niet al te licht. Ik dacht aan een chocoladekleurtje; ik ben ook niet zo donker van huidskleur. Zal dit pakken op zwart haar en zal dit mijn haar beschadigen? Alvast bedankt.
 
Antwoord: Je kan je haar steeds lichter verven. Wij hebben kleuringen zonder ammonia, dus minder schadelijk voor je haar. Wanneer er sprake is van geverfd donker haar, dan heb je de keuze tussen oplichten of het haar ontkleuren. Dit laatste gebeurt met een product dat alle kunstmatige pigmenten uit het haar haalt op een gezonde manier.
 


Vraag: Sinds twee maanden zwem ik twee keer in de week. Na het zwemmen was ik steeds meteen mijn haar en gebruik ik een conditioner. Is het denkt u nodig om voortaan een badmuts te dragen? Of zal dat bij twee keer in de week zwemmen wel meevallen?
 
Antwoord: Zolang je je haar goed blijft verzorgen, is er geen enkel probleem. Gebruik één keer per week een haarmasker. Dagelijks zijde in je haar behoudt het vochtgehalte en de glans van je haar.
 


Vraag: Ik ben praktijkverpleegkundige. Ik heb een vraagje van één van mijn patiëntes. Ze is pas gediagnosticeerd met diabetes en is hiervoor gestart met tabletten. Is er een reden waarom zij geen lichtflitstherapie voor definitief ontharen (LHE) zou mogen ondergaan?
 
Antwoord: Het kan inderdaad zijn dat de medicijnen de werking stagneren. Ze kan dit het best even met de huisarts overleggen, hij weet namelijk welk medicijn ze gebruikt en wat dit geneesmiddel precies doet. En of het voor haar geen belemmeringen met zich meebrengt wanneer ze de medcos behandelingen zou ondergaan.
 


Vraag: Ik heb een hele gênante vraag. Ik ben een vrouw van 52 jaar en ben grijzend aan de slapen en op het voorste gedeelte van mijn hoofd. Ik verf mijn haar dan ook al heel wat jaren met steeds hetzelfde product (Schwarzkopf). Daarnaast gebruik ik een goede shampoo en steeds een verzachter, regelmatig olie haarbaden, haarverzachters én silk (Farouk). Tot zover geen problemen.
 
De laatste jaren merk ik dat mijn hoofdhuid onprettig gaat ruiken wanneer ik mijn haar een aantal dagen (méér dan twee) niet gewassen heb. Persoonlijk vind ik het echt een “oude wijven” geur en ik ben dan ook heel bang dat anderen dit ook kunnen ruiken. Wanneer ik er zelf last van heb, moet een ander dit waarschijnlijk ook opmerken. Ik moet ook bekennen dat mijn huid soms wat geïrriteerd is en dat ik hiervoor in het verleden een lotion van de huisarts gekregen heb.
 
Ik wil het één niet meteen in verband brengen met het ander. Jeuk heb ik in elk geval niet. Is mijn haar gewassen, dan is er niets meer aan de hand. De hoofdhuid is dan opnieuw rustig. Ik heb al aan alles gedacht. Komt het door het regelmatig verven (dit moet echt om de 3 weken gebeuren)? Kan er een infectie (schimmel/bacterie) op de huid aanwezig zijn? Komt dit door de werking van de hormonen? En zo kan ik nog wel enkele oorzaken bedenken.
 
Mijn concrete vraag is: komt dit probleem wel vaker voor en wat is de mogelijke oorzaak? Wellicht is een bezoekje aan de huis- of huidarts aan te raden, ik weet het niet…

 
Antwoord: Het probleem dat u hebt, komt bij meerdere mensen voor. Naarmate we ouder worden, veranderen ons gestel en onze stofwisseling en zo ook de talgproductie op ons hoofd. Ik denk dat er niets vreemds aan de hand is, maar dat u uw haar misschien wat vaker moet wassen.
 
Aangezien er geen jeuk of schilfers zijn, denk ik niet dat er een hoofdhuidprobleem is. Was uw haar om te proberen eens een dag eerder dan normaal, misschien lost het probleem zich dan wel op. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u eens langsgaan bij uw huisarts.
 


Volgende pagina
 
©Kapsels.net
Foto: Luis Molinero/Shutterstock