Menselijk haar en vlooien

Menselijke vlo
Afbeelding: Dreamstime
Onlangs werd mij volgende vraag gesteld: “Vlooien in menselijk haar, is dit mogelijk of kunnen mensen enkel luizen krijgen? Hoe raakt u vlooien in uw haar kwijt?” Aangezien het hier gaat om méér dan één vraag, zijn er ook meerdere antwoorden. En aangezien ik de vraag interessant vind, zal ik zoveel informatie geven als ik maar kan. Ja, mensen kunnen vlooien krijgen en er bestaat zelfs een vlo die zich liefst van al voedt met mensen. Maar eerst wat basisinformatie:
 
Geschiedenis
 
Vlooien bestaan reeds minstens 55 miljoen jaar en we weten dit omdat ze gevonden werden aan de binnenkant van oude gesteenten. Men denkt dat vlooien leefden van sap van bomen en van rotte planten en daarna van bloed van specifieke soorten warmbloedigen zoals vogels, honden, katten of mensen. De oudste soort vlo (de sneeuwvlo) heeft nog steeds vleugels, maar bij de meeste soorten zijn de vleugels verdwenen.
 
Er bestaan méér dan 2000 soorten vlooien. Eén enkele soort leeft van het bloed van mensen. Deze soort heet de Pulex Irritans en die kan zeker voorkomen in menselijk haar. Veel andere soorten kunnen wel in uw haar zitten om dan over te gaan naar een warmbloedig dier. U en uw haar kunnen bijvoorbeeld een overgangsmiddel vormen om vlooien te transporteren van de éne hond naar de andere. Menselijke vlooien besmetten ook andere soorten dieren die rond mensen leven.
 
Maar vergist u zich niet in de “voorkeuren” van een vlo. De menselijke vlo is niet al te kieskeurig in welk soort bloed ze eet. Naast mensen, houdt ze eveneens van honden, katten, apen, vogels, knaagdieren, ratten en vleermuizen. En vlooien die leven op andere soorten dan de mens, zullen nog steeds wel eens bijten bij u. De meeste mensen die last hebben van vlooien, zijn mensen die blootgesteld zijn aan dieren.
 
Hoe kunt u de menselijke vlo herkennen ?
 
U zult wel willen weten hoe u de menselijke vlo kunt herkennen, in tegenstelling tot de vlooien die dieren verkiezen. Menselijke vlooien lijken heel sterk op andere vlooien. Het enige verschil zit in het aantal mondhaartjes die ze hebben. De menselijke vlo heeft er erg weinig in vergelijking met haar soortgenoten. Om er zeker van te zijn dat u met een menselijke vlo te maken hebt, hebt u dus vaak een microscoop nodig of een vergrootglas en een erg goed zicht. Volwassen vlooien zijn zo’n 1 tot 4 mm lang en hebben een traanvormig lichaam, extreem lange achterpoten en een erg donkerbruine of zwarte kleur. Vlooienbeten bij mensen komen niet zo vaak voor op het hoofd, wel op armen en benen.
 
Een vlo zoals gezien onder een microscoop
Foto: WikiImages via Pixabay
Het simpele feit is dat aangezien sommige vlooien die dieren verkiezen, nog steeds mensen zullen bijten (en omgekeerd), de specifieke soort vlo minder belangrijk is dan het weten hoe u ermee moet omgaan. Wanneer vlooien mensen bijten, dan doen ze dat gewoonlijk twee tot drie keer (mooi op een rij) in plaats van één keer zoals bij andere insecten. Ze veroorzaken een rode bobbel die hevig jeukt. Soms verschijnt er een rode kring rond de bobbel. Sommige mensen reageren erg allergisch op het speeksel van vlooien. Van menselijke vlooien wordt ook gezegd dat ze ziektes overbrengen.
 
Hoe kunt u de vlo kwijtraken ?
 
Alhoewel sommige mensen het liever anders zouden horen, is het haast onmogelijk om vlooien te voorkomen. Wanneer een dier of persoon in contact gekomen is met een vlo, kan die dit makkelijk overdragen op u. Dit kan heel snel gebeuren, vaak zonder dat u dit direct merkt. Sommige mensen merken niet dat ze gebeten werden door een vlo, terwijl anderen overgevoelig zijn (allergisch) en op één beet reeds sterk reageren.
 
Het goede nieuws is dat het mogelijk is om vlooien kwijt te raken. Wilt u een directe traditionele medische behandeling (die aan te raden is wanneer u overgevoelig bent), dan moet u naar de dokter. Dit niet enkel om vlooien bij uzelf te verwijderen, maar ook om uw huis vlooienvrij te maken. Het kan dat er meerdere behandelingen nodig zijn, omdat vlooieneieren gewoonlijk niet reageren op insecticiden en niet kunnen gedood worden voordat ze uitkomen.
 
Vlooien kwijtraken
Verkiest u een meer homeopathische benadering, dan zijn er natuurlijke behandelingen die werken, alhoewel het kan dat u de behandeling enkele keren moet herhalen om blijvend af te zijn van de plaag. (WAARSCHUWING: gebruik NOOIT medicatie bestemd voor honden, katten, vogels of knaagdieren bij uzelf. U kunt er ziek door worden of ze zullen misschien niet op de juiste manier werken.) Hieronder vindt u enkele tips om vlooien kwijt te raken bij uzelf.
 
Neem eerst en vooral een heet bad. Het water moet zo heet zijn als u kunt verdragen. Doe in de badkuip 1 kop afwasproduct, samen met 1 kop citroenextract. De vetzuren in het afwasproduct en het limoneen van het extract zullen zowel volwassen vlooien als vlooienlarven doden.
 
Laat uw lichaam een halfuur weken in het warme water. Hou het water zo heet mogelijk door het nu en dan opnieuw op te warmen. Wrijf uw haar in met gewone shampoo en laat die de hele tijd op uw haar.
 
Wrijf uw huid en haar grondig met schuurpapier of een spons. Let speciaal op de zones tussen de tenen en de achterkant van de nek. Ook de huidzone en haarlijn onmiddellijk boven de oren moet grondig ingewreven worden. Na het weken in bad spoelt u uw lichaam grondig af onder de douche.
 
Daarna vult u een kom met zeepwater, die u naast u zet. Kam uw haar traagjes van wortel tot top met een kam met fijne tanden terwijl het haar nog nat is. Doe elke vlo die op de kam verschijnt in de kom met zeepwater.
 
Herhaal dit ganse badgebeuren twee keer per week tot u geen vlooien meer vindt. Wanneer u dit combineert met producten die bestemd zijn om vlooien te doden op beddengoed en tapijt, zou de invasie van vlooien in geen tijd moeten weg zijn.
 
©Kapsels.net