Hoe snel groeit haar?

Haargroei meten
Foto: Shutterstock
Vraag: Hoe snel groeit haar?
 
Antwoord: De snelheid waarmee haar groeit is globaal genomen zo’n 1,25 cm per maand, wat zo’n 15 cm per jaar betekent. Bij het ouder worden kan de snelheid afnemen tot slechts 0,25 cm per maand.
 
Celdeling is verantwoordelijk voor de haargroeicyclus. De nieuwe cellen duwen het haar voorwaarts om het langer te maken opdat het nieuwe haar kan toegevoegd worden bij de wortel. Er bevinden zich ongeveer 100 000 haren op een gezonde hoofdhuid. Elk van deze haren zal, in een normale gezondheidstoestand, van één tot zes jaar meegaan.
 
In normale omstandigheden verliezen mensen zo’n 100 haren per dag. De uitgevallen haren worden vervangen door nieuwe. Kaalheid ontstaat wanneer er géén nieuwe haren meer geproduceerd worden.
 
De haargroeicyclus met de anagene, catagene en telogene fase
De verschillende fases van de haargroeicyclus
Tijdens zijn levenscyclus maakt een haartje drie fases door: de anagen, de catagen en de telogen. De anagene fase (groeifase) is de eerste fase: het nieuwe haar groeit in de bulbus (haarwortel). Daarna komt da catagene fase (intermediaire fase): het haar stopt met groeien omdat de celdeling stopt. De telogene fase (rustfase) is de laatste fase: nieuw haar gaat groeien in de papil en tot slot valt het oude haar uit.
 
Haar groeit overal éven snel. Er is géén merkbaar verschil tussen de pony, nek, kruin, … Je denkt misschien dat een pony sneller groeit, maar dat is gezichtsbedrog. Vélen knippen de pony nét boven de wenkbrauwen en daardoor zal de minste haargroei zichtbaar zijn.
 
Als je een rolkraagtrui draagt, zal je haar er langer uitzien en op die manier ga je misschien denken dat het sneller groeit. Nog maar eens een illusie die te verklaren is door de rechte lijn van de rolkraag.
 
Haargroei per maand
 
Zie ook:
 
Haargroei berekenen
 
Waar bestaan haren uit en hoe groeien ze?