Bepaal de vorm van je gezicht

Meisjes die hun gezichtsvorm proberen te bepalen
 
Hoe weet ik of een haarstijl goed bij me past?
 
Het klinkt als een simpele vraag, en dat is het ook. Als je de regels begrijpt die een haarstijl flatteus maken, dan kun je van elke haarstijl bepalen of het past bij jouw gelaatsvormen. Deze regels hebben een algemeen doel; namelijk je hoofd een meer ovale vorm geven en een goed geproportioneerde balans in je gezicht brengen.
 
Om te beginnen, ga zitten voor een spiegel en haal het haar uit je gezicht met een haarband of tulband. Kijk nu naar het ganse gezicht. Stel jezelf de volgende vragen:
 
- Als ik de haarlijn tot de kaaklijn volg, als de omtrek van mijn gezicht, wat is dan de algemene vorm?
 
- Hoe breed is mijn voorhoofd, in vergelijking tot mijn kaaklijn?
 
- Is mijn kaaklijn breder dan mijn voorhoofd?
 
- Als ik recht naar mijzelf kijk, lijkt het dan dat de ruimte tussen mijn ogen groter is dan de ruimte tussen de buitenkanten van mijn ogen en mijn haarlijn bij mijn slapen?
 
- Hoe ver uitstekend en hoe rond zijn mijn jukbeenderen?
 
Door deze vragen te stellen, kun je de vorm van je gezicht bepalen. De meest algemene gezichtsvormen zijn:
 
Ovaal - Karakteristiek voor het ovale gezicht is dat het gelaat ter hoogte van de jukbeenderen iets breder is dan bij de kaaklijn of het voorhoofd. Het ovale gezicht lijkt iets breder bij de jukbeenderen en loopt dan een beetje puntig naar de kin. Het ovale gezicht wordt over het algemeen gezien als ideaal, vrijwel elke haarstijl staat goed bij deze gelaatsvorm.
 
Vierkant - Het vierkante gezicht heeft een breed voorhoofd en een sterke, brede kaaklijn. Het kan rechthoekig lijken als het gelaat smal is en meer tradioneel vierkant als het gelaat breed is. Als het vierkante gezicht breed is, is een haarstijl die bovenop het hoofd wat meer hoogte en lengte geeft aan het haar en geen volume aan de zijkanten van het hoofd heeft, meer flatterend en het maakt de beste indruk.
 
Je kunt ook een pony op het voorhoofd knippen en een naar binnen gerichte krul bij de wang, om zo de hoeken van het vierkant te verzachten. Als het vierkante hoofd smal is, kun je wat krullen in het haar aanbrengen om het aangezicht wat breder te doen lijken.
 
Driehoek - Het driehoekige gezicht heeft een smaller voorhoofd en een brede of sterke kaaklijn. Dit type gezichtsvorm leent zich goed voor korte en meer volumineuze haarstijlen. Kort, in lagen geknipt haar en een heleboel krullen en versteviging op het hoofd zullen voor de nodige balans zorgen bij dit type vorm.
 
Omgekeerde Driehoek - Karakteristiek voor deze vorm is een breed voorhoofd en smalle kaaklijn en kin. In het algemeen geeft een haarstijl met pony en een recht afgeknipte haarlijn bij de kin of er net onder (met wat golven om de stijl wat breder te doen lijken) balans in het gezicht .
 
Rond - Deze vorm is wat het zegt, een gezicht zonder scherpe hoeken en neiging tot het breder zijn bij de jukbeenderen met zachte "hoeken" bij de kaaklijn en het voorhoofd. Het doel bij een rond gezicht is, er lengte aan geven, om het gezicht langer te doen lijken. In het algemeen zijn haarstijlen met laagjes en maximale verhoging bovenop het het hoofd en minimaal volume aan de zijkanten van het gezicht een goede keus om een rond gezicht langer te doen lijken.
 
Als je in grote lijnen de vorm van je gezicht kan bepalen, kan het je helpen geen slechte haarstijlen meer uit te kiezen. Een goede haarstilist kijkt ook naar de vorm van je gezicht als hij jou een advies geeft. Een geweldige haarstilist zal voorkomen dat je een haarstijl uitkiest die je niet flatteert, en zal alternatieven voorstellen die je blij maken en je er op je mooist doen uitzien.
 
©Kapsels.net    Foto: Shutterstock
 
Zie ook: Omgaan met specifieke gezichtseigenschappen