Roos

Roos
 
De afstoting van dode huidcellen op de hoofdhuid is een normaal verschijnsel in het groeiproces van de cellen. Je hoofdhuid vernieuwt zich constant, net als de rest van je huid. Wanneer dit echter overmatig gebeurt, spreken we van roos of schilfertjes. Dit kan op elke leeftijd voorkomen.
 
Roos heeft niets met een slechte haarverzorging te maken en het kan besmettelijk zijn. Ook als je het haar vaak wast, kun je toch last van roos hebben.
 
Roos dat op de schouders neer dwarrelt, kan erg vervelend zijn en veel mensen hebben hier last van deze pelletjes. Volgens sommige studies is dat zelfs 50% van de totale bevolking.
 
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het hebben van roos (schilfertjes of pelletjes): stress, ongezonde voeding, te weinig rust, veelvuldig gebruik van gel en haarspray, overmatig gebruik van krultangen, en ga zo maar door.
 
Roos uit zich het meest tijdens koude winters en komt wat minder gedurende de zomer voor.
 
Er is helaas geen blijvende genezing voor roos, maar je kunt het onder controle houden. Gebruik daarom een goede anti-roos shampoo om je klachten in toom te houden. Het kan zijn dat je eerst verschillende typen of merken moet proberen, voordat je die shampoo vindt die het best op jouw hoofdhuid werkt. Het is belangrijk om het uit te proberen.
 
Wees je er van bewust dat de roos weer zal terugkeren als je stopt met het gebruik van de anti-roos shampoo.
 
In ernstige en hardnekkige gevallen is een bezoek aan de huisarts en/of een dermatoloog bijzonder raadzaam, omdat ook sprake zou kunnen zijn van een andere huidziekte.
 
©Kapsels.net
Foto: Suriya Yapin/Shutterstock
 
Zie ook: Problemen met de hoofdhuid