Roos

Roos
Foto: Suriya Yapin/Shutterstock
De feiten over roos
 
Roos is waarschijnlijk een van de meest voorkomende klachten die mensen hebben over hun haar en hoofdhuid. Ze hebben last van jeuk en schilfering die zichtbaar is op donkere kleding. De meeste mensen denken echter dat ze roos zien, terwijl het eigenlijk gewoon een kwestie is van een droge hoofdhuid. Echte roos komt wel veel voor, maar het ziet er heel anders uit als je weet waar je op moet letten.
 
Het identificeren van roos
 
In tegenstelling tot droge huidschilfers, die over het algemeen klein en poederig zijn, zijn roosschilfers groter en voelen ze vet aan omdat ze met talg zijn bedekt. Bovendien gaat roos gepaard met intense jeuk, roodheid en ontsteking van de hoofdhuid. Het is belangrijk om deze irritatie ernstig te nemen, omdat overmatig krabben van de aangetaste gebieden kan leiden tot beschadiging van de hoofdhuid, evenals wondjes met korstvorming tijdens het genezingsproces.
 
Roos wordt vaak verward met schilfering en jeuk veroorzaakt door andere huidaandoeningen, zoals psoriasis. Hoewel deze dezelfde symptomen delen, zijn de oorzaken ervan heel verschillend.
 
Oorzaken van roos
 
De exacte oorzaken van roos zijn onderwerp van veel discussie binnen de medische wereld. Onlangs is roos opnieuw geclassificeerd als een vorm van seborroÔsch eczeem. Eerder werd gedacht dat het werd veroorzaakt door een overvloed aan van nature voorkomende gisten op de hoofdhuid, genaamd Malassezia. Afhankelijk van wie je het vraagt, heeft roos verschillende triggers en factoren die de ernst van de aandoening kunnen verergeren.
 
Kam met roos na het doorkammen van het haar
Foto: Patanasak/Getty Images/Canva
Behandeling voor roos
 
Gelukkig kan roos worden gecontroleerd en kunnen de symptomen worden beheerst, zodat je zonder al te veel problemen met de aandoening kunt leven. Hier zijn enkele eenvoudige richtlijnen:
 
• Gebruik dagelijks een anti-roos shampoo totdat je symptomen verminderen en gebruik het daarna minder vaak, indien nodig, om de symptomen onder controle te houden. Gewoonlijk is het voldoende om de anti-roos shampoo een of twee keer per week te gebruiken zodra de symptomen onder controle zijn.
 
• Houd het haar en de hoofdhuid schoon en zo droog mogelijk. Vermijd dat transpiratie en overtollige oliŽn op het haar en de hoofdhuid blijven zitten, omdat deze irritatie kunnen veroorzaken. In de zomermaanden is het raadzaam om na periodes van lichaamsbeweging of inspanning waarbij je transpireert te douchen om je haar en hoofdhuid schoon te houden.
 
• Probeer, hoe moeilijk het ook kan zijn, te voorkomen dat je de aangetaste gebieden krabt. Er zijn verschillende vrij verkrijgbare medicijnen die kunnen helpen bij het onder controle houden van jeukende huid en die effectief zijn bij het beheersen van jeuk veroorzaakt door roos. Wees je bewust van het risico op beschadiging van de hoofdhuid en het veroorzaken van infecties wanneer je jezelf niet kan beheersen en toch krabt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Problemen met de hoofdhuid