Haarsprokkels (44)

Meisje met chocoladebruin haar
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik heb mijn haar gisteren geverfd (permanent) naar chocoladebruin. Ik dacht dat het lichter zou zijn, maar het blijkt heel erg donker te zijn. Ik vind dit donkere echt niet mooi en wil zo snel mogelijk een lichtere kleur (wel bruin, maar lichter). Wat kan ik doen om mijn haar zo snel mogelijk lichter te krijgen of is daar geen oplossing voor?
 
Antwoord: Dit is altijd lastig: donker geverfd haar kan je niet lichter verven. Hiervoor zou je het moeten oplichten. Dit kan op verschillende manieren en is ook afhankelijk van de haarkleur die je wil. Wil je richting een lichtbruine kleur, dan zou je die met een Reset-behandeling al kunnen bereiken. Dit product zorgt ervoor dat al het kunstmatige kleurpigment uit je haar wordt gehaald. Deze behandeling is absoluut niet slecht voor je haar. Mocht je naar een lichtblonde kleur willen, dan zal je je haar moeten oplichten. Hiervoor moet het wel in goede conditie zijn.
 
Wij werken in ons salon met Sunglitz. Dit is een oplichtingsproduct op organische basis dat ammoniavrij is. Je behoudt dus de kwaliteit van je haar. Als laatste optie zou je ook kunnen kiezen voor highlights. Dit is een folietechniek waarmee je geleidelijk teruggaat naar een lichtere kleur. Een heleboel opties dus! Aan de hand van je haarkwaliteit en de wens van haarkleur kan er bekeken worden welke behandeling het best is voor jou.
 


Vraag: Ik heb enkele dagen gelden mijn haar laten permanenten en nu voel ik allemaal korte stekeltjes (haartjes) over mijn gehele hoofd. Is al dat haar afgebroken of is dit iets anders. In het eerste geval zou er wel veel zijn afgebroken en ik heb niet het gevoel dat ik opeens veel minder haar heb. Toen ik mijn haar liet permanenten, gebruikt ik antibiotica oogdruppels: kan dit er ook iets mee te maken hebben? De permanent heeft wel goed gepakt.
 
Antwoord: Als de permanent het goede eindresultaat heeft, kan het niet aan de antibiotica liggen. Mocht je permanent er snel uit zijn of mocht de krul niet zijn zoals jij zou willen, dan kan dit wél aan de antibiotica liggen. De korte haartjes die je nu hebt, kunnen verschillende oorzaken hebben.
 
Het kunnen afgebroken haartjes zijn, maar het kan ook gaan om een bepaalde kniptechniek (een techniek die zorgt voor steunhaartjes die het andere haar omhoogduwen voor extra volume). Eventueel kan je teruggaan naar het salon waar de permanent gezet is en daar even laten zien wat je bedoelt.
 


Vraag: Ik hoorde iemand praten over “overrekt haar” naar aanleiding van een permanentbehandeling. Wat is dit?
 
Antwoord: Elk haar op je hoofd moet je eigenlijk zien als een elastiekje. Je haar heeft dus een bepaalde rekbaarheid. Die is bij iedereen verschillend. Door bepaalde behandelingen kan deze rekbaarheid verminderen, bijvoorbeeld door het kleuren, permanenten …, vooral dan wanneer deze behandelingen keer op keer herhaald worden.
 
Als iemand dus erg poreus haar heeft en dit haar wordt gepermanent, dan kan het te zwak zijn en deze behandeling niet “overleven” om het zo maar even te zeggen. De elasticiteit is er uit en je kan dan niets meer doen met het haar, behalve dan het zo goed mogelijk verzorgen.
 


Vraag: Ik heb mijn haar blond gemaakt, maar ik vind het té blond. Hoe kan ik het wat donkerder maken?
 
Antwoord: Je hebt 2 opties om dit op te lossen. Je zou in het geheel over je haar een donkerdere basiskleur kunnen zetten om het hele blonde eraf te krijgen. Mijn advies is echter om er wat donkerdere lowlights doorheen te doen. Dit oogt een stuk natuurlijker. Wel moet je er rekening mee houden met een lichte ondergrond dat de bruine kleur snel kan teruglopen. Neem dan voor de zekerheid al een tint donkerder dan de kleur die je mooi vindt.
 


Vraag: Ik heb zojuist mčches laten plaatsen, maar die vallen veel te blond uit. Mijn natuurlijke haarkleur is lichtbruin en die zou ik nu graag terug willen. Kan ik mijn haar laten ontkleuren bij de kapper of wordt het dan nóg bleker?
 
Antwoord: Je mag je haar zeker niet laten bleken, want dan wordt het alleen maar lichter. Je kan het best een kleur eroverheen zetten die lichtbruin is. Gebruik dan wel een warmere kleur, zodat je haar zeker niet groenig wordt.
 


Vraag: Ik zou willen weten wat de termen “etsen” en “tjoppen” in het kappersvak betekenen. En hoe maak je ton sur ton kleuringen?
 
Antwoord: Ik kan je enkel de term “tjoppen” uitleggen, want het begrip “etsen” komt mij niet bekend voor. “Tjoppen” is een bepaalde kniptechniek. Wanneer je een passée omhoog pakt, knip je in een langere lengte van onder naar boven in kleine korte bewegingen. En een ton sur ton kleuring is een kleur die bestaat uit verschillende kleuren, maar waarbij het contrast vrij dicht bij elkaar ligt. Hoe je deze maakt, hangt af van de kleur en de wens van de klant.
 


Volgende pagina
 
©Kapsels.net