Hoofdhuid Problemen

Vrouw die problemen heeft met haar hoofdhuid
Foto: Shutterstock
De grondbeginselen
 
Meestal, wanneer we over ons haar nadenken, vergeten we te denken aan een van de belangrijkste onderdelen: onze hoofdhuid. Als je een gezonde hoofdhuid hebt, hoef jij je daar niet zo druk over te maken, maar voor diegenen van ons met veel voorkomende hoofdhuidproblemen is dit een blijvende zorg. Hieronder vind je de omschrijvingen van enkele hoofdhuidproblemen en hoe er mee omgegaan moet worden.
 
Roos:
 
Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende (en meest onderschatte) hoofdhuidprobleem. Roos is medisch bekend onder de naam pityriasis en wordt gekenmerkt door grote vlokken afgestorven huidcellen die zich op de hoofdhuid of in het haar bevinden. Roos is goed herkenbaar aan de bij een persoon op de schouders gevallen witte vlokken. Vaak zal een persoon met roos dit zien als het gevolg van een droge hoofdhuid of andersom.
 
Beide klachten vertonen een afscheiding van huidschilfers, maar bij roos zijn de huidschilfers groter, vaak vettig of olieachtig en gaan met regelmaat gepaard met roodheid, jeuk en irritatie van de hoofdhuid. Aangenomen wordt dat roos het gevolg is van een infectie en een goede aanwijzing voor het lijden aan roos ligt in het feit dat deze vettige, olieachtige vlokken gepaard gaan met een geurafscheiding.
 
Omdat het een infectie is, is het ook besmettelijk. Je doet er goed aan nooit je haarbenodigdheden (zoals kammen, borstels, enz.) door anderen te laten gebruiken zonder ze eerst, en achteraf, grondig te reinigen en te desinfecteren. Even belangrijk is het om bij het wassen van het haar alle restanten van de shampoo en de normale conditioner na gebruik grondig uit te spoelen. Het niet goed uitspoelen van het haar tijdens het wassen zal het roos probleem alleen maar verergeren.
 
Lichte gevallen van roos kunnen behandeld worden met vrij verkrijgbare anti-roos shampoos en conditioners, evenals met antiseptische lotions voor de hoofdhuid. Sommigen zweren bij een anti-roos behandeling op grootmoeders wijze. In erge gevallen, waarbij roodheid, jeuk, bloeden of talgafscheiding door krabben voorkomt, dien je de huisarts te raadplegen. Wanneer roos niet behandeld wordt, kan dit leiden tot kaalheid.
 
Droge hoofdhuid:
 
Een droge hoofdhuid is een ander probleem waar mensen veel mee te maken hebben, vooral in de winter of in koudere klimaten, waarbij men frequent grote temperatuursverschillen ondervindt (warm huis, koude temperatuur buiten). De hoofdhuid wordt hard en jeukerig en kleine vlokjes dode huidcellen zullen neerdwarrelen bij het kammen of borstelen van het haar.
 
Een droge hoofdhuid wordt vaak gezien als roos en als zodanig behandeld, waardoor de situatie, afhankelijk van de gekozen behandelmethode, vaak eerder verergert. In tegenstelling tot de echte roos is dit niet besmettelijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig middelen verkrijgbaar die samengesteld zijn om zowel een lichte vorm van roos als een droge hoofdhuid aan te pakken, waardoor jij je zekerder voelt in je aanpak van dit soms toch wel verwarrende probleem.
 
Reguliere methoden om een droge hoofdhuid te behandelen kunnen samengaan met andere elementen, zoals de toevoeging van diep doordringende conditioners, vochtinbrengende bestanddelen en lotions voor de hoofdhuid, hoofdhuid massage (om de circulatie te bevorderen), toediening van stoom aan de hoofdhuid (of het inwikkelen van de hoofdhuid in warme, vochtige handdoeken) en een speciale toepassing van een directe hoge frequentie stroom in een salon.
 
Vette hoofdhuid:
 
Dit is waarschijnlijk het meest besproken probleem van alle haarproblemen. Een vette hoofdhuid veroorzaakt vettig haar en is vaak moeilijk te behandelen, vooral wanneer de persoon in kwestie lang haar heeft. De meesten van de stelpende en vet verminderende preparaten die vrij te verkrijgen zijn, kunnen bij verkeerd gebruik de haareinden uitdrogen. Een veel voorkomende klacht van mensen met een vette hoofdhuid is: "Wanneer ik mijn haar elke dag was om de vettige laag van mijn hoofdhuid te verwijderen, dan wordt mijn haar zo droog. En als ik dan een conditioner gebruik voor mijn haar, dan ziet het er in enkele uren al weer vet uit!" Vaak kan het probleem van een vette hoofdhuid in combinatie met droog haar opgelost worden door de behandelmethode een beetje aan te passen.
 
Ten eerste: er is geen regel die bepaalt dat jij je shampoo door heel het haar heen moet werken. Probeer de shampoo, wanneer je het haar elke dag wast, drie van de vier keer alleen direct op de hoofdhuid toe te passen en gebruik de conditioner altijd alleen aan de haaruiteinden. Verder is het zo dat de stelpende en vet verminderende preparaten die voor een vette hoofdhuid ontworpen zijn alleen bedoeld zijn voor de hoofdhuid en niet het haar. Wanneer je zoveel van het product gebruikt, dat het in de rest van het haar druipt, dan zul je ook de benodigde oliŽn van de haren zelf verwijderen. Gebruik altijd een katoenen wattenbolletje of wattenschijfje om deze middelen te gebruiken.
 
Een andere goede methode om met een vette hoofdhuid om te gaan is het grondig borstelen van de huid en massage van de hoofdhuid. Het verbetert niet alleen de circulatie naar de hoofdhuid, maar heeft het bijkomende voordeel dat het de talgproductie reguleert en de haarvetten langs de haarschacht verdeelt, waar het in eerste instantie ook voor bedoeld was. En tenslotte nog dit. Wanneer jij je haren hebt gewassen en behandeld met een conditioner en het vervolgens grondig hebt uitgespoeld, spoel het haar dan nog eens uit, maar dan met lauw water. De lauw water spoeling zal helpen je poriŽn te sluiten en daarmee de olieafscheiding vertragen.
 
Hoofdhuid acne:
 
Acne is een aandoening van de talgklieren en ontstaat doordat de haarzakjes verstopt raken. Dit gebeurt meestal in de puberteit (maar kan ook op latere leeftijd voorkomen), als door invloed van hormonen de talgkliertjes groter worden en het huidsmeer dikker van samenstelling wordt, waardoor het minder gemakkelijk naar de huid kan worden afgevoerd. Bovendien wordt door verhoorning de uitvoergang van de talgklier extra nauw.
 
Omdat het hoofd ook een huid heeft, is het logisch dat ook hier acne uitbarstingen kunnen plaatsvinden. Dergelijke uitbarstingen kunnen erg vervelend zijn, maar kunnen eenvoudig op dezelfde wijze behandeld worden als je op een andere plaats zou doen. Je kunt hiervoor een huidreiniger gebruiken die salicylzuur bevat en dit met een wattenbolletje of wattenschijfje toepassen op de ontstoken huid. De meeste reinigers zijn erg ontvettend en drogen bij gevolg de haren geheel uit, dus beperk je tot het te behandelen gebied en spoel de reiniger vervolgens goed uit.
 
Omdat veel mensen met hoofdhuid acne ook last hebben van een vette hoofdhuid, kun je eventueel de hoofdhuid wassen met een shampoo tegen vet haar en direct erna de ontstoken hoofdhuid met een katoenen wattenbolletje of wattenschijfje behandelen met een stelpende lotion of een middel tegen acne dat salicylzuur bevat.
 
Ook is het raadzaam om elke dag gedurende enkele minuten de hoofdhuid te masseren. Dit zorgt voor het vrijkomen van de talg, waardoor de haarzakjes minder verstopt zullen raken.
 
Het is belangrijk om te onthouden dat je op de hoofdhuid geen acne producten gebruikt die benzoyl peroxide of andere peroxide ingrediŽnten bevatten omdat zij afbreuk kunnen doen aan de kleur van je haar en het meer poreus kunnen maken. Dit is twee keer zo belangrijk voor mensen met geverfd haar of met haar dat een chemische behandeling (permanent) heeft ondergaan, omdat dit haar nu al meer poreus is dan het oorspronkelijke onbehandelde haar.
 
©Kapsels.net