U bent hier:   Home  ›  Haarproblemen  › 
kapsels Kapsels.net
Haar, Kapsels & Mode
 
pixel
pixel


 
Kapsels proberen

 
pixel pixel
pixel
pixel

Hoofdhuid Problemen

De grondbeginselen
 
Meestal, wanneer we over ons haar nadenken, vergeten we te denken aan een van de belangrijkste onderdelen: onze hoofdhuid. Als je een gezonde hoofdhuid hebt, hoef jij je daar niet zo druk over te maken, maar voor diegenen van ons met veel voorkomende hoofdhuidproblemen is dit een blijvende zorg. Hieronder vind je de omschrijvingen van enkele hoofdhuidproblemen en hoe er mee omgegaan moet worden.
 
Roos:
 
Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende (en meest onderschatte) hoofdhuidprobleem. Roos is medisch bekend onder de naam pityriasis en wordt gekenmerkt door grote vlokken afgestorven huidcellen die zich op de hoofdhuid of in het haar bevinden. Roos is goed herkenbaar aan de bij een persoon op de schouders gevallen witte vlokken. Vaak zal een persoon met roos dit zien als het gevolg van een droge hoofdhuid of andersom. Beide klachten vertonen een afscheiding van huidschilfers, maar bij roos zijn de huidschilfers groter, vaak vettig of olieachtig en gaan met regelmaat gepaard met roodheid, jeuk en irritatie van de hoofdhuid. Aangenomen wordt dat roos het gevolg is van een infectie en een goede aanwijzing voor het lijden aan roos ligt in het feit dat deze vettige, olieachtige vlokken gepaard gaan met een geurafscheiding.
 
Omdat het een infectie is, is het ook besmettelijk. Je doet er goed aan nooit je haarbenodigdheden (zoals kammen, borstels, enz.) door anderen te laten gebruiken zonder ze eerst, en achteraf, grondig te reinigen en te desinfecteren. Even belangrijk is het om bij het wassen van het haar alle restanten van de shampoo en de normale conditioner na gebruik grondig uit te spoelen. Het niet goed uitspoelen van het haar tijdens het wassen zal het roos probleem alleen maar verergeren. Lichte gevallen van roos kunnen behandeld worden met vrij verkrijgbare anti-roos shampoos en conditioners, evenals met antiseptische lotions voor de hoofdhuid. Maar in erge gevallen, waarbij roodheid, jeuk, bloeden of talgafscheiding door krabben voorkomt, dien je de huisarts te raadplegen. Wanneer roos niet behandeld wordt, kan dit leiden tot kaalheid.
 
Droge hoofdhuid:
 
Een droge hoofdhuid is een ander probleem waar mensen veel mee te maken hebben, vooral in de winter of in koudere klimaten, waarbij men frequent grote temperatuursverschillen ondervindt (warm huis, koude temperatuur buiten). De hoofdhuid wordt hard en jeukerig en kleine vlokjes dode huidcellen zullen neerdwarrelen bij het kammen of borstelen van het haar. Een droge hoofdhuid wordt vaak gezien als roos en als zodanig behandeld, waardoor de situatie, afhankelijk van de gekozen behandelmethode, vaak eerder verergert. In tegenstelling tot de echte roos is dit niet besmettelijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig middelen verkrijgbaar die samengesteld zijn om zowel een lichte vorm van roos als een droge hoofdhuid aan te pakken, waardoor jij je zekerder voelt in je aanpak van dit soms toch wel verwarrende probleem.
 
Reguliere methoden om een droge hoofdhuid te behandelen kunnen samengaan met andere elementen, zoals de toevoeging van diep doordringende conditioners, vochtinbrengende bestanddelen en lotions voor de hoofdhuid, hoofdhuid massage (om de circulatie te bevorderen), toediening van stoom aan de hoofdhuid (of het inwikkelen van de hoofdhuid in warme, vochtige handdoeken) en een speciale toepassing van een directe hoge frequentie stroom in een salon.
 
Vette hoofdhuid:
 
Dit is waarschijnlijk het meest besproken probleem van alle haarproblemen. Een vette hoofdhuid is vaak moeilijk te behandelen, speciaal wanneer de persoon in kwestie lang haar heeft. De meesten van de stelpende en vet verminderende preparaten die vrij te verkrijgen zijn, kunnen bij verkeerd gebruik de haareinden uitdrogen. Een veel voorkomende klacht van mensen met een vette hoofdhuid is: "Wanneer ik mijn haar elke dag was om de vettige laag van mijn hoofdhuid te verwijderen, dan wordt mijn haar zo droog. En als ik dan een conditioner gebruik voor mijn haar, dan ziet het er in enkele uren al weer vet uit!" Vaak kan het probleem van een vette hoofdhuid in combinatie met droog haar opgelost worden door de behandelmethode een beetje aan te passen.
 
Volgende pagina
 


 
 

 
 

 
pixel
pixel
  Home        Linken        Virtuele Kapsels        Kapsels        Vraag en Antwoord        Knipcursus        Site Map        Privacy        Disclaimer         Contact