Elasticiteit van het haar

Aan je eigen haar trekken om meer te weten te komen over de elasticiteit
Foto: Depositphotos
Vraag: Hoe kan de elasticiteit van haar gemeten worden?
 
Antwoord: De elasticiteit van haar kan gemeten worden, door de lengte te nemen op het moment wanneer je het haar helemaal uitrekt, dan vervolgens laat je het terugveren naar de normale situatie.
 
Gezond haar, zal wanneer het nat is ongeveer 50% van zijn normale lengte uitrekken. Het zal na het uitrekken terugkeren in de normale situatie zonder te breken. Te droog haar rekt ongeveer maar 20% van de normale lengte.
 
Elasticiteit valt in drie categorieŽn te onderscheiden, laag, normaal en hoog. De elasticiteit komt van de zijkanten van de haarschacht. Haar met een normale en hoge elasticiteit kun je gemakkelijk stijlen met warm water rollers, styling apparaten etc., terwijl haar met een lagere elasticiteit moeilijk krulbaar is. De krullen zullen ook sneller verdwijnen indien ze wel pakken.
 
Hoe de elasticiteit van haar testen
 
Wanneer je je haar op elasticiteit wilt testen, moet je een paar haren vanaf verschillende posities op het hoofd nemen. Zorg voor nat haar. Hou een haar vast en rek hem uit. Wanneer het haartje rekt en terug veert naar zijn normale positie, is er sprake van een goede elasticiteit.
 
Wanneer het breekt of niet terugveert dan is de elasticiteit laag. Het heeft dan een grote kans om te gaan breken en krullen zal moeilijk gaan. Permanenten zal niet makkelijk gaan.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: De invloed van haarelasticiteit op een haarsnit