Hoe haarbreuk herkennen

Vrouw met afgebroken haren
Foto: Ines Bazdar/Shutterstock
Vraag: Hoe kan ik haarbreuk herkennen? Ik zie het verschil niet tussen afgebroken haren en nieuwe groei.
 
Antwoord: Het verschil zien tussen breuk en nieuwe groei kan soms moeilijk zijn en vaak moeten we vertrouwen op enkele secundaire aanwijzingen om ons een idee te vormen over de oorsprong van de kortere haren.
 
Maar laten we het eerst hebben over de primaire tekenen van beschadigde/afgebroken haren versus nieuwe groei vooraleer we over die bijkomende aanknopingspunten spreken.
 
Het belangrijkste verschil tussen afgebroken haren versus nieuwe groei is dat afgebroken haren gewoonlijk tekenen van stress vertonen bij de haarpunten. De haren kunnen vervormd of uitgerekt lijken of de punten kunnen er uitgerafeld uitzien.
 
Om deze tekenen te zien, kan het dat u een vergrootglas nodig hebt, maar wanneer er sprake is van breuk zou u eventuele tekenen daarvan zeker moeten zien met het vergrootglas.
 
Nieuwe groei vertoont geen dergelijke tekenen. Het is wel belangrijk om te weten dat wanneer u kijkt naar een plaats op de hoofdhuid met zones waarin het haar korter is dan normaal (zoals bij het voorhoofd of de voorste randen langs de zijkanten) en wanneer u uw haar op zon manier draagt dat er stress ontstaat op deze plaatsen (strakke paardenstaarten en vlechten) breuk dan haast zeker duidelijker aangegeven wordt.
 
Er is eveneens het feit dat op zon plaatsen waar er stroken korter haar zijn als dit een resultaat was van nieuwe groei dan afwerping van de langere haren zou geweest zijn in een tijdslijn die erg duidelijk zou geweest zijn.
 
Dus: tenzij u specifiek opmerkte dat u een plotse verandering in uw haarlijn had, gevolgd door het verschijnen van een strook van nieuwe groei, kunt u er tamelijk zeker van zijn dat de kortere haren het resultaat zijn van haarbreuk.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Nieuwe haargroei bij de haarlijn