Kapsel voor de rijpere dame

Kapsel voor een rijpere dame
 
De moderne samenleving wordt gedomineerd door een cultuur die jeugd en een jeugdige uitstraling verheerlijkt. Schoonheidsproducten die tekenen van veroudering verbergen, behandelingen die tekenen van veroudering voorkomen of omkeren, en zelfs chirurgische ingrepen om de effecten van veroudering terug te draaien, zijn alledaags geworden en vertegenwoordigen multibiljoenenindustrieŽn.
 
De meeste inspanningen van deze industrieŽn zijn gericht op volwassen vrouwen, met als doel niet alleen hun producten te verkopen, maar ook het idee te verspreiden dat er geen ergere zonde is dan er uw leeftijd uit te zien.
 
Er zijn echter andere manieren om er jonger uit te zien; en veel daarvan zijn minder duur en minder ingrijpend dan dure crŤmes en chirurgische ingrepen. Simpele veranderingen in uw kapsel kunnen meer doen dan alleen het verzachten van uw gelaatstrekken en u er jaren jonger doen uitzien laten uitzien dan veel van de anti-verouderingsproducten die op de markt zijn.
 
Om de beste keuzes te maken op het gebied van haarstyling voor volwassen vrouwen, zullen we eens kijken naar de gebieden die het meest beÔnvloed worden door veroudering. Deze gebieden zijn de haarkleur en -textuur, en de lijnen en rimpels in de hals of het gezicht, vooral rond de ogen. Deze rimpels kunnen worden gecompenseerd door een slimme haarsnit, waardoor de rimpeltjes zelfs kunnen vervagen.
 
We zullen ons richten op deze drie categorieŽn, die we "flatterend", "kleur" en "textuur" zullen noemen. Deze drie categorieŽn werken vaak samen en moeten eigenlijk samen worden overwogen om er zeker van te zijn dat de keuzes die u maakt de juiste zijn.
 
Flatterend
 
Wanneer we in deze context spreken over "flatterend", verwijzen we naar het idee om het haar zodanig te knippen en te stylen dat lijntjes, rimpels en andere tekenen van veroudering tot een minimum worden beperkt. Ik bedoel niet dat ik probeer om jonge kapsels na te streven, maar eerder dat ik stylingelementen gebruik die ofwel de tekenen van veroudering kunnen minimaliseren of ze minder opvallend maken. Wanneer iemand die ouder is een kapsel draagt dat gewoonlijk beter past bij jongere personen, is het eindresultaat vaak dat die persoon er zelfs nog ouder uitziet dan voorheen. Door echter het kapsel aan te passen om in ťťn of twee zones te compenseren, kunt u vaak op korte termijn een jeugdiger uiterlijk creŽren.
 
Een voorbeeld: wanneer een vrouw begint te verouderen, is een van de eerste tekenen daarvan dat de huid geleidelijk elasticiteit en collageen verliest. Dit betekent dat de huid stevigheid verliest en er slap begint uit te zien met fijne lijntjes en rimpels in gebieden rond de gelaatstrekken (zoals de oogkassen, oogleden, neusbrug of het voorhoofd). Het verlies aan stevigheid zorgt ervoor dat de huid iets losser zit over de schedel. Wanneer deze fijne lijntjes en rimpels meer opvallen aan de bovenkant van het hoofd en gezicht, kunt u dit eigenlijk verhelpen door het haar naar achteren te doen en het stevig vast te maken met een elastiekje of ander haaraccessoire. Op deze manier trekt u de huid strak en bootst u de look van een jongere, stevigere huid na.
 
Vrouwelijk voorhoofd met rimpels
Foto: Aís Images/Canva
Het is echter belangrijk om te weten dat deze methode om de huid strakker te maken niet onbeperkt zal werken. Het is echt alleen bruikbaar bij vroege tekenen van veroudering. Wanneer het onvermijdelijke gebeurt en de fijne lijntjes en rimpels niet reageren op deze trucjes, dan is het tijd om te kiezen voor een andere aanpak. En hier gaan we over naar camouflage, waarbij we het haar op zo'n manier stylen dat onaangename gelaatstrekken verborgen worden of de aandacht ervan wordt afgeleid.
 
Een voorbeeld. Wanneer de ogen omlijnd zijn met kraaienpootjes of de lachlijnen op het voorhoofd gefixeerd zijn, kies dan voor een pony en/of voeg laagjes toe langs de voorste rand van het kapsel rond het gezicht. Gebruik een scheermes of schaar om deze laagjes zwaar te textureren en style ze zodanig dat ze in zachte piekjes vallen over de zones die verborgen moeten worden. U kunt de lengte en dichtheid van de lagen naar wens aanpassen, en door het kapsel zachter te houden, kunt u harde lijnen vermijden die het verouderingsproces alleen maar zouden benadrukken.
 
Ook de haarsnit kan werken om probleemzones in het onderste gedeelte van het gezicht te camoufleren. Als uw kaaklijn verzakt is als gevolg van het verouderingsproces, of als uw oren doorhangen, maken langere kapsels het gemakkelijker om deze problematische gelaatstrekken te verbergen.
 
En als de probleemzone niet zo gemakkelijk te verbergen is, gebruik dan stylingtechnieken om de aandacht af te leiden. Als de nekzone onder de kin verzakt is en een "kwab" vormt, kunnen elementen zoals een asymmetrische pony of accentkrullen in een verder glad kapsel ervoor zorgen dat de aandacht wordt gevestigd op het haar in plaats van op het gezicht.
 
Kleur
 
Naarmate iemand ouder wordt, vinden er ook veranderingen in haarkleur plaats. Sommige veranderingen zijn opvallend, zoals bij grijs haar, terwijl andere subtieler zijn, bijvoorbeeld het haar dat doorgaans lichter wordt na verloop van tijd. Daarom kan haarkleur een prachtige manier zijn om uw look nieuw leven in te blazen en een jeugdiger uitstraling te creŽren.
 
Bij het aanpakken van grijs haar is het belangrijk om een natuurlijke uitstraling te behouden terwijl het grijze haar wordt verborgen. Vermijd daarom een haarkleur die het haar overal donkerder maakt. Dit geldt vooral voor mensen met lichter haarpigment in het niet-grijze haar. Door een lichtere kleur te gebruiken om het grijs in de rest van het haar te mengen, lijken de grijze haren gewoon op highlights en voegt u diepte toe aan de kleur zonder dat het haar er geverfd uitziet. Met andere woorden, u verwijdert de tekenen van veroudering zonder dat iemand het opmerkt.
 
Het feit dat de haarkleur lichter wordt als onderdeel van het verouderingsproces is een iets andere situatie om mee om te gaan. Niet alleen wordt het haar lichter naarmate we ouder worden, ook de pigmentatie van de huid verandert, wat belangrijk kan zijn bij het aanpakken van dit probleem. Het doel hier is om het haar wat energie en glans te geven (omdat het haar de neiging heeft dof te worden door het vervagen van de kleur) zonder het haar te donker te maken, waardoor het misschien niet bij de teint van de rijpere vrouw past.
 
Jong en verjongend kapsel voor een oudere vrouw
Afbeelding: AI-illustratie
Veel vrouwen, vooral degenen die hun haar al lange tijd verven, kiezen dezelfde haarkleur wanneer ze ouder worden, en dit is fout. Het resultaat is dat veel van deze vrouwen er bleek uitzien omdat hun haarkleur te donker is in vergelijking met hun teint. Als het haar bleek en dof is geworden, kunt u het beste een kleurproduct gebruiken (een transparante kleurformule) dat net genoeg pigment aan het haar toevoegt om het op te helderen of de kleur intenser te maken zonder het haar te veel te verdonkeren. Bovendien kunt u half permanente glansproducten gebruiken die zorgen voor glans zonder het gebruik van pigment en het haar een jeugdige glans geven.
 
Textuur
 
Een andere verandering die het haar ondergaat naarmate we ouder worden, heeft te maken met de haartextuur. Haar dat van nature normaal of fijn is, kan ruwer worden (vooral in het geval van grijs haar) en zelfs het golfpatroon kan veranderen, waardoor het haar steiler of juist meer krullend wordt in de loop der jaren. Als de verandering aanzienlijk is, is het belangrijk om de textuur zoveel mogelijk gelijk te houden. In milde gevallen is het nodig om het haar goed te hydrateren en vocht toe te dienen om het zo gehydrateerd en zacht mogelijk te houden.
 
Als het haar erg stug is geworden, meer krullend of juist steiler dan voorheen, kunt u kiezen voor een permanent of straighteningbehandeling om de jeugdige textuur van het haar te herstellen. Houd er wel rekening mee dat bij poreus haar de inspanningen voor hydratatie moeten worden verdubbeld.
 
Natuurlijk, als u geen permanente maatregelen wilt nemen, kunt u soms met specifieke stylingmethoden tijdelijk golven of steil haar creŽren. Het doel is natuurlijk om de natuurlijke haarlook van vroeger na te streven. U kunt gebruikmaken van stijltangen, krultangen, warmterollers of gewoonweg een wetset om het haar opnieuw vorm te geven. Wanneer deze methoden op de juiste manier worden toegepast, kunnen ze ook de glans van het haar verhogen en een jeugdige uitstraling verder accentueren.
 
Eťn ding dat u in gedachten moet houden en wat erg belangrijk is, is dat u alleen de herstructureringsmethoden mag gebruiken die geschikt zijn voor het niveau van verandering in uw haar. Als uw haar slechts een beetje ruwer en droger is, is het beter om te beginnen met vochtinbrengende en diepconditionerende behandelingen, in plaats van meteen te kiezen voor een chemische oplossing. Anders loopt u het risico van overbehandeling en ernstige haarbeschadiging, waardoor u uw doel juist mist.
 
Hoewel veroudering moeilijk kan zijn, kunnen we ons troosten met het feit dat er manieren zijn om er jeugdiger uit te zien zonder gebruik te maken van dure producten en chirurgische ingrepen. Als u goed kijkt naar sommige vrouwen in onze samenleving die te veel vertrouwd hebben op chirurgische anti-verouderingsbehandelingen, zult u zien dat het de moeite waard is om te kiezen voor een elegantere benadering van ouder worden.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Lang of kort haar bij het ouder worden
 
Kapsels passend bij de leeftijd