Kapsel voor de rijpere dame

Kapsel voor een rijpere dame
 
De moderne maatschappij wordt gedomineerd door een cultuur die jeugd en jeugdige looks verheerlijkt. Schoonheidsproducten die tekenen van veroudering verbergen, behandelingen die tekenen van veroudering voorkomen of omkeren en zelfs chirurgische ingrepen om de resultaten van veroudering om te keren zijn alledaags geworden en vertegenwoordigen de multibiljoenen dollars industrieën.
 
De meeste van de inspanningen van deze industrieën richten zich tot de rijpere dames, met als doel niet enkel hun producten verkopen, maar eveneens de idee dat geen enkele zonde slechter is dan er uw leeftijd uit te zien.
 
Er zijn nochtans andere manieren die u kunnen helpen om er jonger uit te zien; en vele daarvan zijn minder duur en minder indringend dan dure crèmes en chirurgische ingrepen. Eenvoudige wijzigingen in uw kapsel kunnen méér doen dan gelaatstrekken verzachten en kunnen u er jaren jonger doen uitzien dan vele van de antiverouderingsproducten die op de markt zijn.
 
En om de beste keuzes te maken in haarstyling voor de rijpere dame gaan we eens de zones bekijken die het duidelijkst beïnvloed worden door veroudering. Deze zones zijn de kleur en textuur van het haar en de lijnen en rimpels in de hals of het gezicht, het meest merkbaar rond de ogen. Deze rimpels kunnen gecompenseerd worden door een slimme haarsnit, waardoor de rimpeltjes zelfs kunnen vervagen.
 
We zullen focussen op deze drie categorieën, die we “flatterend”, “kleur” en “textuur” zullen noemen. Deze drie categorieën werken vaak op elkaar in en moeten eigenlijk samen overwogen worden om er zeker van te zijn dat de keuzes die u maakt de juiste zijn.
 
Flatterend
 
Wanneer we in deze context spreken over “flatterend”, dan verwijzen we naar de idee om het haar zodanig te knippen en te stylen dat lijntjes, rimpels en andere tekenen van veroudering tot een minimum beperkt blijven. Ik bedoel niet dat ik probeer om jonge kapsels na te streven, maar veeleer dat ik stylingelementen gebruik die ofwel de tekenen van veroudering kunnen minimaliseren of ze minder opvallend maken. Wanneer iemand die ouder is een kapsel draagt dat gewoonlijk beter past bij jongere personen, dan is het eindresultaat gewoonlijk dat die persoon in kwestie er zelfs nog ouder uitziet dan voorheen. Door echter het kapsel aan te passen om in één of twee zones te compenseren, kunt u vaak op korte termijn een jeugdiger voorkomen creëren.
 
Een voorbeeld. Wanneer een vrouw begint te verouderen, dan is één van de eerste tekenen daarvan dat de huid geleidelijk elasticiteit en collageen verliest. Dit betekent dat de huid stevigheid verliest en er slap begint uit te zien met fijne lijntjes en rimpels in zones rond de gelaatstrekken ( de oogkassen en –leden, de neusbrug of de vlakte van het voorhoofd). Het verlies aan stevigheid zorgt ervoor dat de huid lichtjes losser zit over de schedel. Wanneer deze fijne lijnen en rimpels méér opvallen bij het bovenste deel van hoofd en gezicht, dan kunt dit eigenlijk verhelpen door het haar naar achter te doen en het met een elastiekje of ander haaraccessoire stevig vast te maken. Zo trekt u de huid strak en imiteert u de look van een jongere huid die steviger is.
 
Het is echter belangrijk om te weten dat deze manier om de huid strakker te maken niet iets is wat onbeperkt zal werken. Het is echt enkel bruikbaar bij vroege tekenen van veroudering. Wanneer het onvermijdelijke gebeurt en de fijne lijntjes en rimpels niet reageren op deze trucjes, dan is het tijd om te kiezen voor een andere benadering. En hier gaan we over naar camouflage en zullen we het haar op zo’n manier stylen dat de onaangename gelaatstrek verborgen wordt of dat de aandacht ervan wordt afgeleid.
 
Een voorbeeld. Wanneer de ogen omlijnd zijn met kraaienpootjes of de lachlijnen op het voorhoofd gefixeerd zijn, kies dan voor een pony en/of voeg laagjes toe langs de voorste rand van het kapsel rond het gezicht. Gebruik een scheermes of schaar om deze laagjes zwaar te textureren en ga ze stylen zodat ze in zachte piekjes vallen over de zones die moeten verborgen worden. U kunt de lengte en dichtheid van de lagen naar wens aanpassen en door het kapsel zachter te houden, kunt u harde lijnen vermijden die enkel maar het verouderingsproces zouden accentueren.
 
Volgende pagina