Grijs worden

Man en vrouw met grijs haar
Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
Camouflage of aanzien? De gevolgen van grijs worden.
 
Wanneer iemand een eerste grijs haartje ontdekt los van leeftijd, geslacht of ras dan is dit een schokkende waarschuwing dat jeugd niet oneindig is en ouderdom onontkoombaar is. Naarmate de grijze haarlok stilzwijgend spot met haar bezitter alsof die aan het roepen is u wordt oud dan kunnen de reacties eindeloos verschillend zijn en zo ook het aanvalsplan om het ongevraagde voorteken van ouderdom te vermommen.
 
In een interview met Ellen Degeneres gaf Jennifer Aniston toe gek te zijn geworden en in tranen te zijn uitgebarsten toen ze haar eerste grijze haar ontdekte net vr haar 40ste verjaardag. Reacties van beroemdheden zoals Aniston terwijl ze misschien een natuurlijk antwoord zijn op het vooruitzicht om er als haar grootmoeder uit te zien accentueren het sociale stigma rond grijs worden en veroorzaken zelfs nog mr zorg en angst op de dag dat het onvermijdelijke gebeurt.
 
En dit terwijl in de realiteit grijs haar er goed kan uitzien, zelfs sexy kan zijn, zowel bij mannen als bij vrouwen. Misschien moet de maatschappij haar houding tegenover grijs haar wijzigen, eerder dan dat mensen hun haar verven om hun grijze lokken te verbergen.
 
Hoe komt het dat we grijs worden?
 
Naarmate mensen verouderen beginnen de pigmentcellen in hun haarfollikels traagjes af te sterven. Een follikel met minder pigmentcellen zal minder melanine produceren en melanine geeft kleur aan haar. Met een geleidelijke vermindering in de hoeveelheid melanine, zullen de lokken tot slot transparant worden en er zilverkleurig, wit of grijs uitzien.
 
Haar dat grijs wordt, is een natuurlijk antwoord op het ouder worden en treft gewoonlijk mensen tussen de 30 en 40 jaar. Onderzoek heeft aangetoond dat het geslacht ook een invloed kan hebben op de leeftijd waarop we waarschijnlijk de eerste grijze haartjes zullen zien verschijnen. De gemiddelde man wordt grijs op 30-jarige leeftijd, terwijl dit bij vrouwen gewoonlijk slechts op 35-jarige leeftijd is. Maar los van deze gemiddelden kan grijs haar mensen van alle leeftijden treffen. Zelfs schoolkinderen kunnen plots grijs haar ontwikkelen en daardoor uitgelachen worden.
 
Verschillende tinten grijs haar
Foto: Instaphotos via Canva
De leeftijd waarop we grijs worden, wordt bepaald door onze genen, maar over het algemeen kan gezegd worden dat de kansen om grijs haar te ontwikkelen verhogen met 10-20 % elk decennium na de leeftijd van 30 jaar. Maar volledig grijs worden is een erg traag proces en het duurt gewoonlijk tien jaar vooraleer de grijze kleur het hele hoofd domineert. Maar genen en leeftijd zijn niet de enige factoren die een invloed hebben op de haarkleur.
 
Veel wetenschappers beweren dat een tekort aan vitamine B-12 ervoor kan zorgen dat ons haar grijs wordt. Rokers lopen eveneens een groter risico op vroegtijdig grijs worden, want roken vermindert de productie van melanine in het haar. Roken zorgt ervoor dat het haar grijs wordt, maar er wordt ook gesuggereerd dat rokers vier keer mr kans op grijs haar hebben dan niet rokers. U kent waarschijnlijk ook wel veel rokers die grijs zijn. Andere onderliggende gezondheidsproblemen zijn het syndroom van Werner en schildklieraandoeningen. Die kunnen eveneens iemand vroegtijdig grijs maken.
 
Lees verder ...