Basismethodes van warmtestyling (2)

Haar glad maken met een steiltang
Foto: Shutterstock
Vorige pagina
 
Vrouwen met lang haar dat dik is, maken ook vaak fouten bij het drogen van hun haar. Ze proberen vaak om alle haar tegelijkertijd te drogen en slagen er enkel in om de buitenste randen droog te krijgen. Als je lang, dik haar hebt, dan kan je het best eerst het middelste deel apart nemen en drogen. Laat daarna de bovenkant naar beneden en ga verder met drogen. Zo wordt je haar overal gelijkmatig droog zonder dat de buitenste delen t droog zijn.
 
Tot slot wil ik nog zeggen dat de grootste fout bij het fhnen is dat de meeste vrouwen de luchtstroom verkeerd richten. Ik heb vrouwen eens bestudeerd en zag dat ze delen haar weg van hun hoofd hielden en dan de fhn binnenwaarts richtten langs het haar naar de schedelhuid toe. Als je een idee wil hebben van hoe dit werkt, denk dan eens aan dakpannen tijdens een orkaan of tornado.
 
We hebben reeds allen videobeelden gezien van deze stormen en keken toe hoe sterke winden de pannen van het dak bliezen. Wel, de cuticula (schubbenlaag) van het haar lijkt eigenlijk een beetje op dakpannen die gericht zijn naar de haarpunten. De sterke stroom van warme lucht die blaast tegen de richting in waarin de cuticula groeit, zorgt ervoor dat de schubben gaan rechtstaan en zo wordt het haar ruw en gaat het makkelijk klitten, vooral lang haar dan. Je moet de luchtstroom steeds richten in de richting waarin het haar groeit. Zo hou je de cuticula (schubbenlaag) glad en blijft het haar glanzen.
 
Krultangen en hot rollers
 
Ik heb deze twee toepassingen gecombineerd, omdat ze terwijl ze verschillend zijn toch volgens eenzelfde principe werken: warmte toevoegen om het haar te doen krullen. De meest gehoorde klacht over krultangen en hot rollers (en dan vooral over hot rollers) is dat het haar de krul niet wil behouden. Meestal komt het probleem niet door het toestel, maar door het haar dat niet juist voorbereid werd.
 
Sommige vrouwen willen maar niet begrijpen dat haar volledig droog moet zijn vooraleer je een krultang of hot rollers gebruikt. Omdat die toestellen stoom gebruiken, denken ze dat het haar gerust nog wat vochtig kan zijn en dat het verder zal drogen door de toepassingen. Wel dit is in beide gevallen verkeerd gedacht.
 
Haar dat rond een krultang gewikkeld wordt
Foto: As Images/Canva
De chemische verbindingen die door de warmtestyling aangetast worden, zijn de zout- en waterstofverbindingen in het haar. Zowel hitte als vocht zullen deze verbindingen afbreken. Wanneer het haar vochtig is wanneer je een warmtetoepassing gebruikt, dan zal de warmte misschien helpen om de bindingen af te breken, maar het haar zal vermoedelijk vochtig blijven en de bindingen zullen niet volledig in de nieuwe krulvorm overgaan.
 
De enige manier waarbij hitte vocht verwijdert is door verdamping of door de temperatuur van het vocht tot het kookpunt te brengen. Wanneer je een hete krultang of hot rollers op zelfs lichtjes vochtig haar brengt, dan kook je eigenlijk je haar. En zo kan het ernstig beschadigd raken.
 
Maak dus dat je haar volledig droog is voor je een krultang of hot rollers gebruikt. Gebruik eveneens wat stylingproduct op je haar, ofwel vooraleer je het droogt (zoals stylinggel) of vooraleer je de warmtetoepassing in kwestie gebruikt (zoals haarspray). Zo krijgt het haar mr structuur en blijven de krullen zo lang mogelijk goed.
 
Steiltangen
 
Ik kon de steiltangen daarnet besproken hebben, samen met de krultangen en hot rollers, maar er is n veel voorkomende fout bij het gebruik van de steiltang die eigenlijk niet geldt voor de twee andere toepassingen. Net zoals bij de krultang en de hot rollers moet het haar volledig droog zijn en je hebt eveneens betere resultaten wanneer je wat stylingproduct gebruikt. Maar de meest voorkomende fout hier is de manier waarop veel vrouwen hun haar drogen.
 
Digitale steiltang
 
Veel vrouwen denken dat ze gewoon hun haar moeten droog krijgen, aangezien ze daarna toch de tang zullen gebruiken voor het straightenen. Maar als je het haar steil fhnt vooraleer je de tang gebruikt, krijg je veel betere resultaten.
 
Een andere fout is dat veel vrouwen de steiltang overladen. Ze proberen t veel haar tegelijk tussen de tang te brengen. Zo krijg je ongelijke opwarming en ongelijke spanning en zo dus ongelijke straightening en mogelijk haarbeschadiging aan de buitenzijde, want de eerste reactie is om de tang wat langer op zijn plaats te houden. De delen haar die je tussen de tang steekt, zouden niet dikker mogen zijn dan ongeveer 3 mm.
 
Neem een stukje haar, laat het tussen de twee elementen van de tang glijden, hou de tang bij de schedelhuid, druk de twee delen samen en glijd met de tang naar beneden in een zachte, gelijkmatige beweging. Het zal misschien wat langer duren dan voorheen, maar het resultaat zal dan ook veel beter zijn.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Mr over het stylen van haar