Kapsels passend bij de leeftijd

Oudere dame met lang haar tot onder de schouders
Foto: Majopez/Canva
Kapsels die u goed staan wanneer u 20 bent, hebben misschien niet hetzelfde effect wanneer u 40 of ouder bent. Wat maakt een look modieus en wat is passé? Dit is de eeuwenoude vraag en er bestaat niet één eenvoudig antwoord op. Moeten vrouwen hun haar korter dragen wanneer ze verouderen? En bestaat er zoiets als een haarsnit die aangepast is aan de leeftijd?
 
Demi Moore, Bo Derek en Ali McGraw zouden het hiermee waarschijnlijk oneens zijn, want ze dragen hun haar nog steeds schouderlang en zien er echt spectaculair uit, nu ze 40, 50 en zelfs 70 zijn.
 
Mooie kortharige schoonheden van verschillende leeftijdscategorieën zijn Halle Berry, Sharon Stone, Jamie Lee Curtis en Dame Judi Dench. Elk van hen vond een look die past bij de gezichtsvorm, proporties en persoonlijkheid.
 
Wanneer het gaat om kapsels en leeftijd, dan zijn de strikte regels zoals “geen lang haar na de leeftijd van 40 jaar” verouderde ideeën. Tegenwoordig kijkt men anders naar leeftijd. Vrouwen zijn onafhankelijk, modieus en vol zelfvertrouwen; conventies en hoe we tegenover leeftijd en levenswijze staan, zijn door hen veranderd. We willen allen op een elegante manier ouder worden en zijn fier op de leeftijd die we reeds bereikt hebben, maar we willen eveneens de kloof tussen hoe we ons binnenin voelen en wat we in de spiegel zien, zo klein mogelijk houden.
 
Lengte van het haar
 
Lang haar, halflang of kort haar: de haarlengte doet er niet zoveel toe. Wél belangrijk is kiezen voor een kapsel dat past bij uw type en levensstijl. En toch zijn er bepaalde regels die gelden, maar die hebben niets te maken met druk van de maatschappij, normen of trends. Het gaat gewoon om schoonheidsleer.
 
Je haar knippen in een snit die past bij je leeftijd
Foto: Garetworkshop/Shutterstock
Zag u er niet goed uit met lang haar toen u jonger was, dan zal dit niet anders zijn wanneer u ouder bent en omgekeerd. Maar meent u daarentegen dat uw lange, glamoureuze haren één van uw beste troeven zijn en wilt u er verder mee pronken, denk dan aan volgende zaken:
 
• Hou uw haar gezond. Niets veroudert zo snel als slonzig, draderig haar zonder glans.
 
• Hou uw kapsel verzorgd. Verwaarloos het onderhoud niet. Het lukt ons misschien wel om sexy, warrig haar te hebben in onze jongere jaren, maar later ziet het er gewoon onverzorgd uit.
 
• Voeg stijl toe. Laat uw haar niet zomaar gewoon groeien. Laagjes, verknipte zijkanten, en piekerige elementen voegen niet alleen weelderig volume toe, ze verzachten eveneens uw gezicht en brengen het beste in u naar voor.
 
• Pas op met uw pony. Een dikke rechte pony vestigt heel wat aandacht op de ogen, met inbegrip van mogelijke rimpeltjes die meer kunnen opvallen. Opteer in plaats daarvan voor een zachte, getextureerde pony als u er echt één wil.
 
• Hou de lijnen vloeiend en zacht. Vermijd harde lijnen en hoeken. Die zullen ook demogelijke rimpels in uw gezicht accentueren.
 
• Hou het bij zachte en natuurlijke kleuren en wees niet bang voor grijs.
 
• Is uw haar erg dun, kies dan voor een halflange of korte snit.
 
• Vermijd altijd strakke kleine knotten, tenzij u de ballerinalook wil opknappen met een paar enorme oorringen.
 
Fantastische lange kapsels voor volwassen dames omvatten vaak grote golven, zachte krullen, verknipte en gezichtsomkaderende zijkanten met heel wat gevederde textuur.
 
Halflange looks die goed geknipt en gestyled zijn, zouden eveneens zachte lijnen en wat beweging moeten hebben en in harmonie moeten zijn met de gezichtsvorm. Laagjes zijn het magische woord voor lange en halflange snitten. Beweging, volume en een visueel verzachten, maken van hen de miraculeuze toverstaf in de wereld van haar.
 
Erg korte kapsels kunnen hun eigen uitdagingen hebben naarmate we verouderen. Ons haar verandert niet enkel van kleur, maar eveneens van textuur en het kan in de loop der jaren draderiger, droger en moeilijker hanteerbaar worden. Casual en chique geföhnde looks zijn niet meer zo makkelijk te bekomen en u zult ofwel meer verzachtende stylingproducten nodig hebben ofwel moeten opteren voor een kapsel dat werkt met het gevoel van uw haar.
 
Getextureerde pixie snitten zijn een klassieker en zijn erg populair bij veel dames. Zorg er wel voor dat de punten een fijne textuur hebben en hou de snit verzorgd om te vermijden dat u er gaat uitzien als een metalen borstel, vooral wanneer het haar grijs is. Wees ook voorzichtig met gel en het omhoog zetten van de korte haartjes. Punk ziet er zelfs bij Billy Idol niet meer goed uit. De neiging van sommigen onder ons om door te gaan met de bangelijke punkerige looks uit de jaren 80 tot we zelf bijna aan dat decennium toe zijn in ons eigen leven, is misschien niet het beste idee. Piekerig en expressief: oké, maar blijf af van de naaldscherpe piekjes.
 
Lees verder ...