Haarkleur en huidskleur

Vrouwen met een verschillende huidskleur en haarkleur
Foto: Dean Drobot/Shutterstock
Vraag: Als het over haarkleur gaat, dan zegt iedereen dat die moet passen bij je gelaatskleur. Ik weet nooit hoe ik dit moet doen. Bestaan er basisregels voor het passen van haarkleur en gelaatskleur?
 
Antwoord: Ja, inderdaad, er bestaan basisregels om je haarkleur te doen passen bij je gelaatskleur. Dat heeft allemaal te maken met welk kleurtype jij bent. Gedurende véle jaren brachten kappers, make-upartiesten en moderaadgevers vrouwen “in kaart”.
 
De methodes die ze gebruikten om te bepalen welke kleuren bij een welbepaalde vrouw pasten, gaven echter aanleiding tot vergissingen en véél vrouwen werden onterecht ergens ingedeeld en werden aangeraden om kleuren te kiezen die niet bij hun huidskleur pasten.
 
Vandaag bestaat er een makkelijker en méér feilloze methode om iemands kleurkeuzes te bepalen: die methode gebruikt goud en zilver om een kleurtype te bepalen. De werkwijze is simpel. Je neemt een juweel uit goud en een juweel uit zilver (dat kan een oorring zijn of een armband of een halsketting enz… zolang het juweel maar grotendeels uit dat metaal bestaat) en plaatst het juweel tegen de huid. Het metaal dat het helderst lijkt (of het méést uitspringt) op je huid bepaalt jouw type.
 
Goudtypes passen béter met warmere kleuren. In haarkleur zijn dat dan de kleuren met als basis rood, roodoranje, oranje en goud(geel). Voor zilvertypes zijn de kleurkeuzes de koele tinten. In haarkleur gaat het over de kleuren met als basis blauw, blauwpaars, paars en neutraal (ook kleurloos of groen genoemd). Beide metaaltypes bieden kleuren aan uit het volledige spectrum, van de donkerste tinten bruin en zwart tot de lichtste tinten blond, dus kan je zowat elke haarkleur die je wenst bereiken.
 
De sleutel tot succes is het vinden van de geschikte tint, hoewel je ook voorzichtig zal moeten zijn om grote veranderingen te veroorzaken in het lichtheidsniveau van je haar. Als je van nature lichtblond bent (niveau 1,2 of 3), dan zal je vermoedelijk niet plots overschakelen op een donkere kleur (niveau 10,9 of 8) of je zal er abnormaal uitzien.
 
Hetzelfde geldt voor het dramatisch lightenen van je haarkleur. Het is gewoonlijk aan te raden om binnen de 4 niveaus van je natuurlijke tint te blijven en dat zal jou nog steeds een breed gamma aan mogelijke kleuren bieden.
 
Als je voor één of andere reden vindt dat het bepalen van jouw kleurtype té moeilijk is of als je onzeker bent over je type, bestaat er nóg een manier om te bepalen welke kleuren goed zouden bij jou passen. Neem gewoon een handspiegeltje en ga buiten staan in het directe zonlicht. Bekijk je haar nauwkeurig terwijl de zon erop schijnt.
 
Zoek naar de onderliggende basiskleur die weerspiegelt. Als je rood, oranje of goud(geel) ziet, dan kan je kleuringen kiezen met diezelfde basiskleuren en je veilig voelen. Als je haar een blauwachtige, paarse of groene schijn heeft, dan zal je kleuringen moeten kiezen met blauwe, paarse of neutrale basiskleuren.
 
Natuurlijk is het makkelijkst om naar een professioneel kapper/kleurenstylist te stappen. Die is getraind om de juiste kleuren te bepalen voor iemand. Als je echter je kleuring zélf wil doen, dan zullen bovenstaande methodes jou daarbij kunnen helpen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Hoe het kleurenwiel gebruiken
 
Moet je haarkleur bij je wenkbrauwen passen?