Tips voor een betere pony

Kapsel met een lange pony
Foto: Shutterstock
Een pony is grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommige vrouwen hebben een kapsel met pony nodig omdat ze een hoog, breed voorhoofd hebben en dat moeten camoufleren om een evenwichtig gezicht te hebben. De lengte van de pony in dit geval hangt af van het gedeelte voorhoofd dat moet bedekt of verborgen worden.
 
Veel vrouwen echter verkiezen een pony gewoon als een onderdeel van mode of omdat het de huidige trend is. In deze gevallen moet de lengte van de pony rekening houden met het algemene evenwicht van de gelaatstrekken, want een te korte of te lange pony kan bepaalde gelaatstrekken doen opvallen.
 
Lengte van de pony
 
Zoals daarnet gezegd, moet de lengte van de pony rekening houden met méér dan enkel de lengte of breedte van het voorhoofd. Je moet ook kijken naar de andere gelaatstrekken.
 
Als een vrouw bijvoorbeeld kleine ogen heeft die dicht bij elkaar staan en ze heeft een korte pony (die minder dan de helft van de afstand van haarlijn tot wenkbrauwen bedekt), dan kan het grote gedeelte blote voorhoofd ervoor zorgen dat de ogen nóg kleiner lijken. Als een vrouw echter brede open en expressieve ogen heeft, dan zal een pony die ver onder de wenkbrauwen en tot op de bovenkaak komt, het gezicht samendringen.
 
Een ander voorbeeld is het effect van een lange pony bij een vrouw met een opvallende neus. Als de pony voorhoofd en ogen verbergt, dan is de meest zichtbare gelaatstrek de neus. In andere gevallen zou die niet zo opvallen, maar hier valt die des te meer op doordat er geen tegengewicht is van ogen en wenkbrauwen.
 
Een pony knippen
Foto: DSI Productions/Getty Images Signature via Canva
Vorm van de pony
 
Een andere belangrijke factor is de vorm van de pony of de snitlijn ervan. De meest voorkomende vormen zijn een horizontale snit op gelijke lengte, een horizontale spitse snit, een gebogen snit op gelijke lengte en een gebogen spitse en trapsgewijze of getextureerde snit.
 
De horizontale snit op gelijke lengte heeft de neiging om enkel te passen bij die mensen met langere of smallere gezichten. Mensen met brede gezichten vinden vaak dat hun gezicht veel te breed lijkt met een horizontale pony omdat horizontale lijnen de ogen doen richten op de buitenkant. De variatie tussen gelijke lengte en piekjes hangt af van de bedoeling: je voorhoofd voor één of andere reden verbergen of gewoon het voorhoofd wat bedekken voor een zachtere look.
 
Een gebogen pony staat meestal het best bij iemand met een vierkant gezicht en/of hoekige gelaatstrekken om de look van het gezicht te verzachten. Dat kapsel is niet geschikt voor iemand met een rond gezicht, want de herhaling van de gebogen lijn zal die rondheid enkel maar versterken. Als de persoon in kwestie bovendien ogen heeft die wijd uiteen staan, dan kunnen de verlaagde zijkanten van de pony ervoor zorgen dat de ogen samengedrongen worden en het gezicht nog breder lijkt.
 
Kapsels met een pony
Foto: Shutterstock
Er is een variant van de gebogen pony die de laatste jaren toeneemt aan populariteit. Het gaat hier om de pony die opzij vliegt. Zo’n stijl bekom je door de pony te knippen zodat hij in lengte spits toeloopt van de éne kant naar de andere. De pony wordt geknipt zodat de langste lengte lang genoeg is om over het voorhoofd te kammen en achter het tegenovergestelde oor te steken. Zo kan je het haar stylen met een glad opzij vliegende pony zonder al te veel volume. Zo’n pony kan ook in tegenovergestelde richting gestyled worden voor een zachter effect.
 
De trapsgewijze of getextureerde pony is eigenlijk een variant van de andere twee belangrijke stijlen; die stijlen zijn: erg met het scheermes bewerkt of in puntjes geknipt om piekjes te bekomen. Zo’n pony bedekt het voorhoofd slechts een klein beetje, maar dient eerder om wat visueel belang toe te voegen aan het kapsel.
 
Bob met een horizontale pony
Horizontale pony - Afbeelding: AI-illustratie
Bob met een gebogen pony
Gebogen pony - Afbeelding: AI-illustratie
Bob met de pony opzij gestyled
Pony opzij - Afbeelding: AI-illustratie
Do
 
•  Zorg er steeds voor dat je pony “hangt”. Een pony zo kort knippen dat het haar uitsteekt weg van het voorhoofd strookt niet met de bedoeling van een pony. Wees bijzonder voorzichtig als je erg grof of krullend haar hebt, want grof haar heeft de neiging om meer gewicht te vragen om door te hangen en krullend haar zal dichter aansluiten wanneer het geknipt is. Denk eraan: wanneer je &twijfelt, laat dan je pony langer dan je van plan was. Je kan namelijk steeds wat bijknippen, maar lengte terugwinnen vraagt tijd.
 
•  Zorg dat je de ponyzone niet té veel gaat stylen. De pony is namelijk het stukje haar ook meestal dat deeltje haar nog eens bijwerken en stylen en zo kan de pony beschadigd raken als je die niet beschermt.
 
•  Voel je vrij om je pony een nuttige lengte te geven. Er zijn veel manieren waarop je je pony kan stylen en dragen en je kan heel wat looks bekomen door accessoires en producten te gebruiken om je pony in vorm te brengen op ontelbare manieren. Wees creatief en heb plezier.
 
Kort dameskapsel met een schuin geknipte pony
Afbeelding: AI-illustratie
Lang kapsel op schouderlengte met een zijdelingse pony
Afbeelding: AI-illustratie
Don’t
 
•  Denk niet dat je zomaar je schaar kan nemen en je pony kan knippen met het gewenste resultaat. Je moet alles zorgvuldig plannen en begrijpen hoe de pony op je gezicht zal vallen. Het laatste wat je wil is ettelijke centimeters afknippen van de voorkant van je haar om dan te moeten vaststellen dat een pony je té veel irriteert.
 
•  Ga je pony niet té veel textureren. Denk eraan dat je je haar eigenlijk inkort wanneer je laagjes in je pony knipt. Zoals hierboven reeds gezegd, hebben sommige haartypes een bepaalde lengte nodig om door te wegen en toe te laten dat het haar “hangt”. Je wil de look van je kapsel toch niet tenietdoen door te zorgen voor té veel textuur.
 
•  Beslis niet om een pony te willen enkel en alleen omdat je die bij iemand anders leuk vindt. Vraag aan een professional of op zijn minst aan een vriend/in of familielid die objectief kan oordelen of een pony jou al dan niet staat of gebruik kapselssoftware.
 
Een pony kan een excellente manier zijn om een gevestigd kapsel wat nieuw leven in te blazen. Een pony kan je er adembenemend doen uitzien en je veel voldoening schenken wanneer het kapsel zorgvuldig gekozen is en past bij jou. Een pony is ook de ideale manier om voor afwisseling te zorgen wanneer de gekozen pony er één is die op verschillende manieren te stylen is.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: De psychologie van een pony