De bob haarsnit

Bob haarsnit
Foto: Shutterstock
Het korte kapsel met weinig risico voor iemand die eens een nieuwe look wil.
 
Ik heb heel wat vrouwen die mij vragen wat ik aanraad voor een nieuwe look bij hen. Ze willen een ander kapsel en weten niet zeker wat bij hen zou passen. En terwijl er geen enkel kapsel is dat perfect is voor iedereen, is het toch zo dat veel vrouwen makkelijk een bobkapsel kunnen dragen. Ik zeg dit omdat de bob een erg veelzijdig kapsel is dat makkelijk kan aangepast worden om aan heel wat behoeften te voldoen.
 
De lengte van de bob is niet vast bepaald, wat betekent dat hij op kinlengte kan zijn of tot op de schouders kan komen zoals gewenst. Deze aanpasbare lengte betekent dat je lengte kan hebben om een rond gezicht langer te maken of het kapsel kan inkorten om een horizontale lijn te creëren voor diegenen met een smal gezicht.
 
De bobsnit sluit ook het integreren van laagjes niet uit. Dit betekent dat je wat volume kan wegnemen op ongewenste plaatsen en zelfs de vorm van het gezicht kan creëren en beklemtonen zoals je wil. Een vrouw met sterke gezichtstrekken en een hoekig gezicht bijvoorbeeld kan kiezen voor een wat langere bob met scheermeslaagjes rond het gezicht en zo de zachte golven creëren die nodig zijn om haar gelaatstrekken in evenwicht te brengen. Aan de andere kant kan een vrouw met zwakke kaaklijn kiezen voor een bob die slechts tot kinlengte reikt, om zo de lijn te versterken over het lagere gezichtsgedeelte.
 
Korte bob op kaaklengte, met steil haar en een pony
Afbeelding: AI-illustratie
De juiste bob kan de mond accentueren en een toegevoegde pony kan zelfs de ogen doen uitkomen en deze beide zaken staan gewoonlijk bekend als de beste en favoriete trekken van een vrouw. Een bob kan ook asymmetrisch gemaakt worden om tegengewicht te bieden aan gelaatstrekken die niet in proportie zijn of te groot zijn, zoals een vooruitstekende neus of een te grote mond.
 
Wie kan een bob dragen? En hoe ...
 
Zoals hierboven reeds gezegd kunnen veel types met succes een bob dragen. Het kapsel moet enkel wat aangepast worden voor sommige types. Laten we de verschillende types gezichten en gelaatstrekken eens van naderbij bekijken en zien welke aanpassing aan de traditionele bob nodig is om het bobkapsel goed te doen passen:
 
Ronde gezichten: Als je een rond gezicht hebt, dan moet je de bob langer kiezen dan bij een andere gezichtsvorm. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je de bob gaat stylen met een minimum volume aan de zijkanten van het hoofd.
 
Lange gezichten: Vrouwen met lange gezichten houden het best bij een kortere bob, zo ongeveer op kinlengte of iets korter. Zo help je de focus horizontaal houden op het gezicht en zorg je voor een breder uiterlijk. Het bobkapsel kan ook wat laagjes en golven bevatten om op die manier wat volume te creëren aan de zijkanten.
 
Zijprofiel van een korte bob die achteraan opgeknipt is
Afbeelding: AI-illustratie
Hoekige gezichten: Vrouwen met hoekige gezichten (omgekeerde driehoek, hartvormig, vierkant) zouden moeten kiezen voor een bobkapsel met zachte lijnen en scheermestextuur om de look te verzachten. De bedoeling is om zachte golvende lijnen te creëren.
 
Tengere lichaamsbouw/lange nek: Mensen met een tengere lichaamsbouw of een lange nek moeten opletten dat ze hun bob niet té kort laten knippen of stylen met een té groot volume. Ze zouden kunnen als resultaat een “lollipop”effect hebben en dat flatteert niemand. Hou het haar glad en de lengte iets langer en in harmonie met de andere lichaamsproporties.
 
Zware lichaamsbouw: Over het algemeen zouden de meeste vrouwen met zware lichaamsbouw een té kort bobkapsel moeten vermijden, want het kapsel moet steeds in overeenstemming zijn met de algemene lichaamsbouw. Als je echter een bobkapsel hebt met laagjes bovenaan het hoofd en een minimum aan volume opzij, dan kan je een afslankend effect bekomen.
 
Lange bob tot net boven de schouders en met een pony
Afbeelding: AI-illustratie
De weinige risico’s die verbonden zijn aan een bob:
 
Kiezen voor een kortere snit kan zelfs de dapperste vrouw angst aanjagen, want als het eindresultaat je niet bevalt, dan kijk je hoelang het zal duren vooraleer het probleem opgelost is. Maar je kan steeds keuzes maken die het haarherstel van een niet bevredigende bobsnit zullen versnellen. Hieronder vind je wat tips om je snit zoveel mogelijk risicoloos te maken:
 
Hou je bob zo lang als aanneembaar: Er bestaat geen absolute lengte tot waar je bob MOET komen. Spreek met je kapper en dring erop aan dat hij of zij de lengte van je bob zo lang mogelijk laat, terwijl die nog steeds flatterend is.
 
Vermijd versieringen: Als dit je eerste bobsnit is, kies dan voor een klassieke, eenvoudige snit. Dingen zoals een korte opgeknipte bob vermijden zodat je lengte overal gelijk is, betekent dat je haar méér op een gelijke manier zal teruggroeien wanneer je niet tevreden bent met het resultaat en zo zal je sneller een nieuwe look kunnen hebben. Voor dezelfde reden vermijd je best overdadige scheermestextuur en uitdunnen van het haar. Dit creëert gewoon oneven lengtes die gewoonlijk moeten bijgeknipt worden om die gelijk te maken en dit gaat ten koste van de algemene lengte.
 
Moderne bob die geschikt is voor vrouwen van elke leeftijd
Afbeelding: AI-illustratie
Hou het bij een knipbeurt alleen: Wanneer je je eerste bobkapsel hebt, hou dit dan als je enige haarverandering. Kies niet voor een snit samen met een permanent of kleuring gewoonweg om je waarneming niet te “overladen”. Voor veel vrouwen, vooral wanneer ze onzeker zijn over het veranderen van hun look, is het zo dat een verandering in snit EN kleur of textuur kan betekenen dat er TE VEEL verandering tegelijkertijd is.
 
Soms is het niet zozeer een kwestie van het niet houden van een nieuwe look, maar veeleer een kwestie van niet gewoon zijn aan het verschil. Als je de hoeveelheid verandering tot een minimum beperkt, dan verhoog je de waarschijnlijkheid dat je sneller zult wennen aan de veranderingen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: De basisbeginselen van de bob