Checklist voor een nieuw kapsel

Checklist of vragenlijst voor een nieuw kapsel beantwoorden
Foto: Unsplash
Klaar voor een nieuw kapsel? Met deze zaken hou je best rekening wanneer je de schaar in je haar wil laten zetten. Het beantwoorden van onderstaande vragenlijst vóór het knippen, zal je helpen om ontgoochelingen te voorkomen. Ga dus niet over één nacht ijs, maar loop dit lijstje zorgvuldig af…
 
Waarom wil ik een nieuw kapsel?
 
Heb je je al eens afgevraagd waarom je precies dit nieuwe kapsel wil? Is het een impulsieve beslissing (zoals na een relatiebreuk of het willen na-apen van een beroemdheid), dan krijg je misschien al snel spijt van je beslissing.
 
De keuze voor een nieuw kapsel – vooral wanneer het om een drastische verandering gaat – moet weloverwogen gebeuren. Laat dus wat tijd verlopen tussen idee en definitieve beslissing. Enkel zo ben je zeker dat je die nieuwe coupe wel écht wil.
 
Naar welk kapsalon ga ik?
 
Naast de coupe zelf, is ook de kapper of kapster van belang. Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt en dat je vertrouwen hebt in de persoon die je haren onder handen neemt. Uiteraard moet die ook over de nodige vakkennis beschikken om alles tot een goed einde te brengen.
 
Ga je naar een kapper/kapster die alleen werkt of verkies je een groot kapsalon? Allemaal vragen die je je best stelt. In een groot salon kan je misschien vlotter terecht, maar daar is de kans dan weer groter dat je niet steeds dezelfde kapper treft, tenzij je er één kunt boeken natuurlijk.
 
Wat is mijn budget?
 
Maak geen kapselkeuze vooraleer je bekeken en beslist hebt hoeveel dat allemaal mag gaan kosten. Alleen al voor het föhnen is er in sommige kapsalons een verschil naargelang je haar kort, middellang of lang is. Maar het grote prijsverschil zit natuurlijk in het soort behandeling. Ontkleuren, verven, mèches, … het zijn allemaal zaken die het kostenplaatje fors de hoogte kunnen injagen.
 
En het ene kapsalon is ook het andere niet. Kijk vooraf goed rond. Probeer eveneens te weten te komen hoe vaak je in het ideale geval een bezoekje zou moeten brengen aan het kapsalon, zodat je voor jezelf kunt berekenen welke maandelijkse kost dit voor jou betekent.
 
Hoe zal ik eruitzien met dit kapsel?
 
Dit is dé hamvraag die bij velen voor heel wat onzekerheid zorgt. Het kapsel kan er dan wel mooi uitzien op papier, maar dat betekent nog niet dat diezelfde coupe ook jou perfect staat. Gelukkig bestaat hier een oplossing voor.
 
Klik hier om gratis virtueel een kapsel uit te proberen. Op basis van een foto van jezelf kan je testen welk type kapsel het best bij je past. Met méér dan 10 000 kapsels zit er zeker wel eentje bij dat jouw droomkapsel kan worden. Toch al een heuse geruststelling!
 
Hoe leg ik aan de kapper uit wat ik wil?
 
Het is niet altijd simpel om aan de kapper duidelijk te maken wat je precies voor ogen hebt. Zwaai niet te veel met ingewikkelde terminologie die voor verwarring kan zorgen, maar toon als het ware met handen en voeten wat je wil. Geef duidelijke instructies. Spreek niet over een beetje inkorten, maar wel over 2 centimeter bijvoorbeeld. Neem een foto uit een magazine of een internetafdruk mee of nog beter, de virtuele kapselfoto van jezelf van daarnet.
 
Past het kapsel bij de vorm van mijn gezicht?
 
Bij het kiezen van een haarkleur hou je best rekening met je persoonlijke stijl en voorkeur en met je teint. Bij het kiezen van een snit is het essentieel om te kijken of die past bij de vorm van je gezicht. Bespreek dit met je kapper en bekijk de mogelijkheden. Een verkeerde snit accentueert namelijk bepaalde gelaatstrekken waar je liever niet de aandacht op vestigt. En de juiste snit kan alles net exponentieel mooier maken.
 
Past de haarsnit bij de textuur van mijn haar?
 
Doe de coupe matchen met de textuur van je haar. Om niet elke dag intensief bezig te moeten zijn met de stijltang, kies je best voor een snit die accordeert met het soort haar dat je hebt. Een rechte pony is bijvoorbeeld ideaal voor iemand met steil haar, maar is niet zo aan te raden voor iemand die krullen heeft.
 
Lees verder ...