Je haarstijl aanpassen aan je lichaamstype

Het juiste kapsel voor je lichaamsbouw
Foto: Depositphotos
We hebben al eerder gesproken (en de meeste van ons weten dit nu wel) over het belang van het kiezen van een kapsel dat bij de vorm van je gezicht past. De juiste haarstijl kan zeer aanwezige eigenschappen afzwakken, je beste eigenschappen benadrukken en ervoor zorgen dat jij je op je best voelt en er ook zo uitziet.
 
Toch zijn veel mensen zich er niet van bewust dat hun haar in het geheel niet past bij hun type lichaam. Hier volgen wat algemene lichaamstypen en wat adviezen over wat je wel en juist niet moet doen.
 
Klein / gedrongen:
 
Voor vrouwen die klein zijn, ligt de oplossing in het aantal keuzes in haarstijlen terug te brengen tot die stijlen die voor hun afmetingen geschikt zijn. Haar op kin- tot schouderlengte staat over het algemeen het best. Het té kort laten knippen van het haar is de fout die door deze vrouwen het meest gemaakt wordt (waardoor hun hoofd buitenproportioneel groot lijkt), of ze laten het haar te lang (waardoor hun toch al korte lengte nog meer benadrukt wordt).
 
Het is voor kleine vrouwen ook mooier om modellen te kiezen met zachte slagen in het haar. Vermijd echter sterk gekrulde modellen, die in dit geval het hoofd groter kunnen laten lijken. Een ander gevolg is dat het de vrouw een te kinderlijke uitstraling zal geven. Om diezelfde reden is het belangrijk om ook de accessoires voor in het haar met zorg te kiezen, want bijvoorbeeld strikken, haarbogen met ruches en dergelijke, en andere accessoires voor paardenstaarten kunnen eveneens bijdragen aan een kinderlijk voorkomen.
 
Dit geldt ook voor felle kleuren die in het haar toegepast worden. Levendige nuances in de kleuren werken vaak wel goed voor deze vrouwen, maar enige voorzichtigheid is geboden. Wanneer de schakeringen te contrasterend zijn, kan dit weer een onvolwassen indruk geven.
 
Rubens-achtig:
 
Ook wel aangeduid als "Ruben-esque", verwijst deze lichaamsvorm naar de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640), die bekend stond om zijn schilderkunst waarin hij de schoonheid van volle vrouwen met zijn penseel vastlegde en zo aan het nageslacht liet zien dat schoonheid in alle vormen en maten te vinden is. Vrouwen met een gezet figuur moeten zich er van bewust zijn dat een haarstijl, tenzij deze met zorg is gekozen, in hun nadeel kan werken. Ook nu gaat het weer om de proporties.
 
Vrouwen met een zwaardere bouw zijn niet gediend bij in lagen geknipte modellen met veel volume. Extra volume in het haar vertaalt zich snel naar extra gewicht in haar gezicht en op haar lichaam. Kies liever voor halflang haar met slagen. Veel forse vrouwen laten zich aanpraten dat kort haar hen slanker zal laten lijken, terwijl eerder het tegenovergestelde waar is. Heel kort haar zal het hoofd van een flinke vrouw heel klein laten lijken, en bij een vol gezicht het effect van opgeblazen wangen geven.
 
Vrouwen met verschillende lichaamstypes
Foto: Africa Studio/Canva
Een klant van mij heeft haar met natuurlijke krullen. Het is lang tot midden op haar rug en heeft veel volume. Als gezette vrouw was zij zich er niet van bewust wat een effect dit op haar uiterlijk had. We maakten het haar steil, haalden toen de bovenkant en de zijkanten van het haar naar achteren en zetten dit vast met een kam. Hierna leek het of ze 20 tot 25 pond in gewicht had verloren en ze was duidelijk geschokt over het resultaat.
 
Slank tot mager:
 
Terwijl gezette vrouwen wat "slanker" haar nodig hebben, vraagt het haar van slanke vrouwen juist om volume. Een slanke vrouw staat veel verschillende haarlengten heel goed, als er maar volume in zit, ofschoon zeer korte modellen haar iel kunnen maken. Meestal staat een haarstijl op neklengte of langer geweldig; of een model met voldoende slag of krullen die deze vrouwen vaak ontberen. Ook hier komt het aan op de proporties.
 
En onthoud dat rechte, steile haarmodellen slanke vrouwen een houterig voorkomen zullen geven, terwijl vloeiende krullen een extra dimensie zullen toevoegen aan de lijnen van het lichaam. Zelfs bij korte haarstijlen kan een beetje volume je voller doen lijken. Kies goede kleuren om je huidskleur op te halen, maar ook door het toevoegen van lichtere en donkerdere nuances aan gekrulde haarstijlen wordt dit effect bereikt.
 
Lang / atletisch:
 
Dit wordt beschouwd als het meest ideale lichaamstype waarbij nagenoeg elke haarstijl past. Volg altijd de richtlijnen op over de proporties, maar of je haarstijl nu kort, lang, golvend of steil is, een vrouw met een lang en/of atletisch lichaam kan het allemaal hebben.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér advies voor kapsels