Haar en emoties

Emotionele knipbeurt
Foto: Depositphotos
Vraag: Waarom is haar iets dat zo emotioneel is? Waarom doen dames zo druk wanneer een haarsnit verkeerd loopt?
 
Antwoord: Goede vraag. Tegenwoordig is haar een uitbreiding van uw persoonlijkheid. Als u tussen de regels kunt lezen, dan kunt u veel informatie over iemands persoonlijkheid afleiden gewoon door het kapsel, de snit, de haarkleur enz… te bestuderen.
 
Denk hieraan. Modekoninginnen hebben vaak lang, glanzend, helder blond of donker chocoladebruin haar dat veel onderhoud vergt en in hun gezicht krult om het te omkaderen. CEO types hebben vaak een goed onderhouden, neutraal en praktisch kapsel dat elke ochtend perfect kan gestyled worden, bijvoorbeeld een rijke middenbruine bob. Huismoeders zijn niet vaak bezig met hun haar en doen het elke ochtend in een paardenstaart, verven hun wortels niet bij en gaan niet naar het kapsalon door een gebrek aan geld, energie of tijd.
 
Dames/meisjes met een krap budget en een gebrek aan verfijning hebben de neiging om hun haar zwart, donkerbruin of rood te verven. Dit doen ze zelf en gewoonlijk doen ze de hele verpakking verf op hun hoofd wanneer ze die kunnen betalen. Het haar bij de punten is dan bij elke toepassing donkerder geverfd, terwijl de grijze/natuurlijke haarwortels armzalig bedekt zijn, wat resulteert in een ongelijkmatige en vlekkerige kleur en een onbeschaafd voorkomen.
 
Absoluut correct: haar kan iets erg emotioneels zijn. Emoties zijn een persoonlijke en private uitbreiding van onze persoonlijkheden. Mettertijd leren we om onze emoties te verbergen, te vermommen of zelfs te faken. We willen allen bekeken worden in een gunstig licht door degenen rondom ons. We willen allen aanvaard worden; dit is de normale menselijke natuur. Een kapsel, net zoals emoties, is een uitbreiding van wat omgaat in iemands binnenste. Maar in tegenstelling tot emoties kunnen we ons haar niet verbergen.
 
Wanneer u zich verdrietig of compleet mislukt voelt, dan kunt u een blij gezicht opzetten, zelfs wanneer u in uw binnenste aan het huilen bent. Mensen hebben de neiging om een onsuccesvol, depressief of negatief iemand te vermijden. Daarom gaan zoveel ongelukkige mensen dit verbergen of onderdrukken. Maar wanneer uw kapsel een complete mislukking is, dan kunt u dit niet verbergen of faken.
 
Het is wetenschappelijk bewezen dat anderen u beoordelen op basis van uw uiterlijk en dit al nadat ze u slechts enkele seconden ontmoet hebben. Als u zich verdrietig voelt om uw haar (en het maakt niet uit of anderen nu wel of niet opmerken dat uw kapsel niet perfect is), dan stuurt u afwijkende boodschappen uit zoals een negatieve lichaamstaal, averechts gedrag, oncomfortabele uitdrukkingen enz.. Op hun beurt reageren mensen negatief, wat uw onzekerheid nog voedt. Als u de lange glanzende lokken van een model wegneemt, dan neemt u een functioneel deel van haar uiterlijk weg. En als ze haar hele leven al die lange lokken gehad heeft, dan is het zoals een stuk wegnemen van wat haar definieert, haar persoonlijkheid.
 
Haar kan uw voorkomen maken of breken en tegenwoordig is een aantrekkelijk uiterlijk één van de focuspunten van onze maatschappij. Dit is waarom de haar- en mode-industrie elk jaar miljoenen verzilvert. De haarindustrie is gebouwd op menselijke psychologie, emoties en menselijk gedrag.
 
©kapsels.net
 
Lees ook:
 
Kapsels die mislukken
 
Je kappersbezoek: van de hemel naar de hel?
 
Waarom is regen zo’n ramp voor het haar van een vrouw?