Keratine

Gezond haar met voldoende keratine
Foto: Andrii Borodai/Canva
Vraag: Wat is keratine in ons haar precies en waar is het goed voor?
 
Antwoord: Keratine is een vezelachtig eiwit dat het belangrijkste structurele onderdeel is van haar, nagels en de buitenste laag van de huid bij zoogdieren en mensen. Het is een taai eiwit dat sterkte, elasticiteit en bescherming biedt. Wat haar betreft, is keratine essentieel bij het bepalen van de textuur, sterkte, elasticiteit en het uitzicht. Het is een belangrijk onderdeel om haar te helpen beschermen tegen beschadiging en breuk.
 
Keratine wordt geproduceerd door huidcellen, keratinocyten genaamd, die zich in de onderste laag van de opperhuid bevinden. Naarmate de keratinocyten rijpen, beginnen ze keratine te produceren, dat zich ophoopt in de cel en er uiteindelijk voor zorgt dat de cel sterft en verhardt. De dode keratinocyten worden vervolgens naar de buitenste laag van de huid geduwd, waar ze een beschermende barrière vormen. Het keratine-eiwit is hydrofoob, wat betekent dat het water afstoot.
 
Keratine in haar
 
In het geval van haar begint de keratineproductie bij de wortel van het haarzakje, waar de keratinocyten voortdurend nieuwe keratine-eiwitten aanmaken. Naarmate de haarschacht groeit, bewegen de keratinocyten omhoog in de follikel, waardoor nieuwe lagen keratine aan de schacht worden toegevoegd en verharden tot het haar dat we zien.
 
Haar bestaat uit drie lagen keratine: de cuticula, de cortex en de medulla. De buitenste laag wordt de cuticula genoemd. De cuticula is een laag afgeplatte, overlappende schubben die een beschermende barrière vormen voor de haarschacht. De cuticula helpt ook om vocht vast te houden, waardoor de haarschacht glad en glanzend blijft. De medulla is de binnenste laag en is alleen aanwezig in bepaalde haartypes.
 
De cuticula met overlappende schubben van een haar
Foto: Science Photo Library/Canva
De middelste haarlaag, ook wel de cortex genaamd, bevat het pigment dat het haar zijn kleur en sterkte geeft. De cortex bestaat uit lange strengen keratine-eiwit, die dicht opeengepakt en met elkaar verweven zijn om een complexe driedimensionale structuur te vormen. Deze structuur geeft de haarschacht zijn sterkte en elasticiteit en helpt haar aan schade door styling, chemische behandelingen, uv-straling en andere omgevingsfactoren te weerstaan.
 
Keratine en haarkleur
 
De haarkleur wordt bepaald door de aanwezigheid en concentratie van melanine, een pigment dat wordt geproduceerd door cellen die melanocyten worden genoemd. De melanocyten produceren en brengen melanine over naar de omliggende keratinocyten. Naarmate het haar groeit, wordt de melanine opgenomen in de cortex.
 
Er zijn twee soorten melanine die van belang zijn voor de haarkleur: eumelanine en pheomelanine. Eumelanine is verantwoordelijk voor het produceren van donkere, bruine tot zwarte haarkleuren, terwijl pheomelanine verantwoordelijk is voor het produceren van lichtere, roodachtig gele haarkleuren. De relatieve concentratie van eumelanine en pheomelanine in de cortex bepaalt de haarkleur.
 
De haarkleur wordt echter niet alleen bepaald door de hoeveelheid melanine in de cortex, maar ook door de manier waarop de melanine binnen de cortex wordt verdeeld. Haar dat dicht gevuld is met melanine zal er bijvoorbeeld donkerder uitzien dan haar dat minder dicht gevuld is. Naarmate we ouder worden, worden de melanocyten in onze haarzakjes minder actief en produceren ze minder pigment. Dit zorgt ervoor dat ons haar er grijs of wit uitziet.
 
Microscopisch beeld van een wortel en follikel van grijs haar
Foto: Sergii Trofymchuk/Getty Images/Canva
De structuur van keratine
 
De specifieke samenstelling en structuur van keratine in haar kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de genen, leeftijd, voeding en omgeving. Keratine in Afrikaans haar bijvoorbeeld is meestal dichter opeengepakt en heeft een complexere structuur dan keratine in Europees haar, waardoor Afrikaans haar een unieke textuur en krulpatroon krijgt. Evenzo kunnen veranderingen in de samenstelling van keratine als gevolg van veroudering of ziekte veranderingen in de haartextuur en het uitzicht van het haar veroorzaken.
 
Naast haar structurele functie speelt keratine ook een vitale rol in de gezondheid en het uitzicht van het haar. Herhaalde hittestyling, zoals met de föhn, stijltang of krultang, kan ervoor zorgen dat de keratinebindingen afbreken, wat resulteert in beschadiging, haarbreuk en gespleten haarpunten. Dit kan worden voorkomen door goed voor je haar te zorgen, onder meer door haarproducten te gebruiken die ingrediënten bevatten die bedoeld zijn om de keratinevezels te beschermen en te versterken.
 
Keratinetekort
 
Zonder voldoende keratine kan het haar droog, broos en vatbaar voor breuk worden. Wanneer er een keratinetekort is, wordt de haarschacht zwakker en kan deze de herhaaldelijke belasting van borstelen, kammen en stylen niet aan. Dit kan resulteren in haar dat meer vatbaar is voor breuk en gespleten haarpunten.
 
Naast meer breuk kan een keratinetekort ook leiden tot droogheid en dofheid in het haar. Zonder voldoende keratine is de haarschacht minder goed in staat om vocht vast te houden, wat leidt tot droog, pluizig en weerbarstig haar. Dit kan vooral merkbaar zijn bij mensen met krullen, omdat dit haartype vatbaarder is voor uitdroging.
 
Er zijn verschillende dingen die kunnen leiden tot een gebrek aan keratine, waaronder de genen, leeftijd, stress, ziekte en blootstelling aan milieutoxines. Een dieet zonder bepaalde noodzakelijke vitamines en mineralen kan ook leiden tot een tekort aan keratine.
 
Op keratine gebaseerde haarbehandelingen
 
Haarbehandelingen op basis van keratine zijn steeds populairder geworden. Ze zijn ontworpen om beschadigd haar te herstellen en te versterken. Bij deze behandelingen wordt meestal een op keratine gebaseerde substantie op het haar aangebracht, die vervolgens met warmte wordt verzegeld. Keratine die in haarverzorgingsproducten wordt gebruikt, is afkomstig van meerdere bronnen, waaronder zowel dierlijke als plantaardige materialen. De meest gebruikte bron van keratine voor haarverzorgingsproducten is dieren, met name schapenwol en veren.
 
Schapenwol als bron van keratine voor menselijk haar
Foto: Eyewave/Canva
Schapenwol is een rijke bron van keratine en wordt gebruikt in veel haarverzorgingsproducten, zoals shampoos, conditioners en andere behandelingen. De keratine van schapenwol wordt afgebroken tot een oplosbare vorm die gemakkelijk door het haar kan worden opgenomen. Dit type keratine wordt gewoonlijk "oplosbare keratine" genoemd en wordt verondersteld de algehele gezondheid en het uitzicht van het haar te helpen verbeteren.
 
Veren zijn een andere bron van keratine die vaak wordt gebruikt in haarverzorgingsproducten. Net als schapenwol zijn veren rijk aan keratine en kunnen ze worden afgebroken tot een oplosbare vorm die gemakkelijk door het haar kan worden opgenomen. Deze vorm van keratine wordt vaak gebruikt in haarbehandelingen om de sterkte, elasticiteit en algehele gezondheid van het haar te helpen verbeteren.
 
Naast dierlijke bronnen kan keratine ook worden verkregen uit planten, zoals soja, maïs en tarwe. Deze plantaardige bronnen van keratine worden vaak "plantaardige peptiden" genoemd en er wordt aangenomen dat ze vergelijkbare voordelen bieden als keratine afkomstig van dieren. Sommige experts beweren echter dat keratine op plantaardige basis mogelijk niet zo effectief is als keratine op dierlijke basis, omdat de structuur van keratine op plantaardige basis mogelijk niet zo vergelijkbaar is met die van mensenhaar.
 
Bij het kiezen van een haarverzorgingsproduct dat keratine bevat, is het essentieel om te zoeken naar producten die hoogwaardige, gehydrolyseerde keratine bevatten, omdat wordt aangenomen dat dit type keratine het meest effectief is bij het verbeteren van de gezondheid van het haar.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Hoe je eigen haar analyseren
 
De constructie van een haar