Melanine en haarkleur

Vrouw met een haarkleur die verandert naar blond, rood en bruin
Foto: Gmint/Getty Images Signature/Canva
Als je weet wat melanine is en hoe het principe werkt, kun je beter begrijpen hoe haarkleuren door de natuur worden gecreŽerd. Het helpt ook om te begrijpen hoe een verandering in de balans tussen verschillende soorten melanine na verloop van tijd kan resulteren in een verandering van de natuurlijke haarkleur. In dit artikel zullen we proberen je door de wereld van melanine te leiden zonder, hopelijk, te wetenschappelijk te worden.
 
Wat is melanine?
 
Melanine is een natuurlijk pigment dat wordt geproduceerd door cellen die melanocyten worden genoemd. Er zijn drie verschillende vormen van melanine die bij mensen worden aangetroffen: eumelanine, pheomelanine en neuromelanine. Twee van deze soorten melanine zijn verantwoordelijk voor het geven van kleur aan ons haar, onze huid en ogen: eumelanine en pheomelanine. Neuromelanine bevindt zich in de hersenen en dit pigment is niet betrokken bij huid- of haarkleuring.
 
De productie van melanine wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder genetica, hormonen en de zon. Genen hebben een grote invloed op de haarkleur, waarbij verschillende genen de productie van eumelanine en pheomelanine regelen. Het hormoon oestrogeen kan de aanmaak van melanine verhogen, waardoor zwangere vrouwen soms veranderingen in hun haarkleur ervaren.
 
Blootstelling aan de zon kan de aanmaak van melanine beÔnvloeden. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan ultraviolet licht, produceren de melanocyten meer melanine in een poging de huid te beschermen tegen schade, door het ultraviolette licht te absorberen en te transformeren. Daarom worden mensen in de zomer vaak bruin. Naast genetica, hormonen en blootstelling aan de zon, kunnen bepaalde medicijnen en medische aandoeningen ook de aanmaak van melanine beÔnvloeden, en dus ook de haarkleur.
 
Melanine, eumelanine,pheomelanine en haarkleur
 
Eumelanine & Pheomelanine
 
Eumelanine is de meest voorkomende vorm van melanine en geeft het haar een bruine of zwarte kleur. Dit pigment wordt in grote hoeveelheden geproduceerd door de melanocyten en is het belangrijkste pigment bij mensen met een donkere huid en donker haar. Pheomelanine is een lichter pigment dat haar en huid een roodachtige of gelige tint geeft. Het wordt in kleinere hoeveelheden geproduceerd door de melanocyten en is het belangrijkste pigment bij mensen met een lichtere huid en lichter haar.
 
Eumelanine is dus het bruinzwarte pigment en pheomelanine is het roodachtig gele pigment. De hoeveelheid van elk type melanine, eumelanine en pheomelanine, aanwezig in het haar, bepaalt de kleur. Mensen met meer eumelanine en minder pheomelanine hebben donkerder haar, terwijl mensen met meer pheomelanine en minder eumelanine lichter haar hebben. De balans van eumelanine en pheomelanine in haar kan sterk variŽren tussen verschillende mensen.
 
Bruin haar dat geleidelijk grijs wordt
Foto: Jun/Getty Images/Canva
Waarom natuurlijke haarkleuren veranderen
 
Melanine speelt ook een rol in hoe en wanneer haar grijs wordt. Naarmate we ouder worden, neemt het aantal functionerende melanocyten af en produceren de resterende melanocyten minder melanine. Dit leidt tot een geleidelijke vervaging van de haarkleur en het haar wordt grijs. Bovendien kan, als onderdeel van het verouderingsproces, de balans tussen eumelanine en pheomelanine verschuiven.
 
Melanine speelt ook een cruciale rol in de veranderende haarkleur van baby's als ze opgroeien. Bij de geboorte hebben baby's soms weinig of geen melaninepigment, wat resulteert in lichtgekleurd of zelfs wit haar. Na verloop van tijd kunnen de melanocyten actiever worden en kan de aanmaak van melanine toenemen. Bovendien kan de balans van eumelanine en pheomelanine verschuiven. Dit alles kan leiden tot een geleidelijke verdonkering van het haar en het haar kan van licht naar donker veranderen. Deze haarkleurovergang kan doorgaan gedurende de kindertijd en tot in de adolescentie.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Haar verven
 
Wat is keratine?