Gespleten haarpunten

Gespleten haarpunten
Foto: Nowra Photography/Canva
Gespleten punten zijn een van de meest voorkomende haarproblemen en kunnen voor sommige mensen erg frustrerend zijn. Ze ontstaan wanneer de beschermende buitenste laag van het haar beschadigd raakt, waardoor het uiteinde van de haarschacht in twee of meer delen splitst. Als gespleten haarpunten niet snel worden geknipt, kunnen ze ervoor zorgen dat het haar verder in de haarschacht doorsplijt.
 
Gespleten haarpunten kunnen voorkomen bij mensen van alle leeftijden en geslachten, bij alle haartypes en haarlengtes. Ze kunnen ervoor zorgen dat het haar er ongezond, gerafeld, dof en futloos uitziet en het haar moeilijk te hanteren maken. Gespleten haarpunten maken het moeilijk om je haar te laten groeien en lang haar te verkrijgen dat er gezond uitziet. Er is een wetenschappelijke naam voor het probleem: trichoptilosis.
 
De oorzaken van gespleten haarpunten en hoe ze te voorkomen
 
Hoewel gespleten haarpunten kunnen worden verholpen om je haar opnieuw mooi en gezond te maken, is het essentieel om de oorzaken ervan te begrijpen en ze te voorkomen. Kapotte haarpunten kunnen door veel verschillende factoren worden veroorzaakt.
 
1. Hittestyling
 
Waarschijnlijk is de meest voorkomende oorzaak van gespleten punten het overmatig stylen van het haar: te frequent gebruik van stylingtools zoals stijltangen, krultangen en haardrogers. Deze apparaten gebruiken hoge temperaturen om het haar te stylen en kunnen bij overmatig of onjuist gebruik aanzienlijke schade aanrichten. Ze kunnen het haar ontdoen van zijn natuurlijke oliŽn en vocht. De hitte kan ook de haarvezels verzwakken, waardoor ze sneller gaan splijten.
 
Probeer om het gebruik van stijltangen, krultangen en fŲhns te vermijden of te beperken. Als je ze absoluut moet gebruiken, doe dat dan op een lage temperatuur en gebruik altijd een hittebeschermende spray.
 

 
2. Omgevingsfactoren
 
Omgevingsfactoren zijn andere belangrijke oorzaken van gespleten haarpunten en er zijn meer bedreigingen voor de gezondheid van je haar dan je zou verwachten.
 
Blootstelling aan zon, wind en koude kan gespleten haarpunten veroorzaken. De uv-stralen van de zon kunnen het haar beschadigen, terwijl wind en koud weer het kunnen uitdrogen. Het is belangrijk om je haar tegen de zon te beschermen door een hoed of sjaal te dragen of een uv-beschermende spray te gebruiken. Draag een sjaal en/of stop de uiteinden van je haar in de kraag van je jas of trui om ze tegen de wind te beschermen. Houd je haar gehydrateerd tijdens de koude wintermaanden, met een deep conditioner of een haarmasker.
 
Chloor en zout water kunnen het haar van zijn natuurlijke oliŽn ontdoen, waardoor de kans op gespleten punten groter wordt. Breng vůůr het zwemmen een beschermend product aan op je haar en was je haar grondig na blootstelling aan zout water en chloorwater.
 
3. Chemische behandelingen
 
Te frequent gebruik van chemische behandelingen zoals kleuren, bleken, permanenten en straightenen kan gespleten haarpunten veroorzaken. Deze behandelingen gebruiken chemicaliŽn die de buitenste laag van het haar kunnen beschadigen en de haarstructuur kunnen verzwakken. Chemische behandelingen kunnen het haar ook ontdoen van zijn natuurlijke oliŽn en vocht, waardoor het vatbaarder wordt voor splijten.
 
Probeer zoveel mogelijk chemische behandelingen te vermijden en/of laat dit door een kapper doen. Als je thuis zelf je haar chemisch wilt behandelen, is het belangrijk om producten van hoge kwaliteit te gebruiken en de aanwijzingen nauwkeurig op te volgen. Vermijd steeds overbehandeling van je haar.
 
Gespleten haarpunt zoals gezien onder een microscoop
Foto: Jumpei/Getty Images via Canva
4. Te vaak wassen
 
Je haar te vaak wassen kan gespleten haarpunten veroorzaken. Door je haar te frequent te wassen en agressieve shampoos te gebruiken, kun je het van zijn natuurlijke oliŽn ontdoen, waardoor het droog wordt en sneller gaat splijten. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen je haar vaak genoeg wassen om het schoon en gezond te houden, maar niet zo vaak dat je het van zijn natuurlijke oliŽn ontdoet.
 
Bovendien is nat haar vatbaarder voor beschadiging. Je haar borstelen als het nat is of een ruwe handdoek gebruiken, kan gespleten punten veroorzaken. Het is belangrijk om een zachte handdoek te gebruiken en niet krachtig over je haar te wrijven, aangezien deze wrijving kan leiden tot gespleten haarpunten. Het is beter om je haar voorzichtig met een handdoek te deppen.
 
5. Borstelen en kammen
 
Borstelen en kammen kan kapotte haarpunten veroorzaken als je het niet goed doet en niet voorzichtig bent met je haar. Te hard borstelen of kammen kan de haarvezels beschadigen en ervoor zorgen dat de punten splijten. Het is belangrijk om een zachte borstel of een kam met brede vertanding te gebruiken. Probeer het borstelen of kammen van je haar zoveel mogelijk te vermijden als het nat is.
 
Bovendien kan slapen op ruwe kussenslopen een oorzaak zijn van gespleten haarpunten. Het is beter om op gladde zijden of satijnen kussenslopen te slapen.
 
Beschadigd haar met gespleten haarpunten
Foto: Mehmetdinler/Getty Images via Canva
6. Voedingstekorten
 
Voedingstekorten kunnen het haar ook vatbaarder maken voor gespleten punten. Haar heeft verschillende voedingsstoffen nodig om te groeien en gezond te blijven. Het heeft de juiste vitamines, mineralen en eiwitten nodig en het is daarom belangrijk om evenwichtig te eten.
 
Consulteer een arts als je denkt dat je gespleten haarpunten worden veroorzaakt door een gebrek aan voeding of een medisch probleem. Gezondheidsproblemen kunnen van invloed zijn op de gezondheid van je haar en het vatbaarder maken voor gespleten punten.
 
7. Genetica en hormonaal onevenwicht
 
Genetische aanleg kan een rol spelen bij het ontstaan van gespleten haarpunten. Sommige mensen hebben van nature zwakke haarschachten of zijn vatbaarder voor gespleten punten vanwege de natuurlijke droogheid, dikte en textuur van het haar.
 
Veranderingen in hormoonspiegels tijdens de menopauze, zwangerschap en andere hormonale onevenwichtigheden kunnen ervoor zorgen dat het haar zwakker wordt en sneller gaat splijten.
 
8. Haarlengte
 
Wanneer nieuw haar pas uit de hoofdhuid komt, is het jong en gezond. Naarmate het echter verder groeit en langer wordt, wordt het blootgesteld aan veel schadelijke factoren, zoals degene die we al hebben besproken. Naarmate het haar langer en ouder wordt, wordt het blootgesteld aan mogelijke schade, wat zal resulteren in een ouder en zwakker uiteinde van de haarschacht. Hierdoor kan lang haar sneller gaan splijten. Het puntje van een haar van 30 centimeter lang is bijvoorbeeld twee jaar oud en heeft twee jaar lang potentiŽle schade opgelopen.
 
Mensen die hun haar kort houden, bijvoorbeeld vrouwen die het in een pixiesnit of korte bob dragen, hebben vaak geen of weinig last van gespleten haarpunten. Kortere kapsels moeten regelmatig worden geknipt om hun vorm en uitstraling te behouden. Dit betekent dat gespleten haarpunten minder snel voorkomen, omdat mogelijk beschadigde haarpunten spontaan worden afgeknipt. Dit verklaart waarom kort haar er vaak veel gezonder uitziet dan lang haar. Het uiteinde van bijvoorbeeld een haar van 2,5 centimeter lang is slechts twee maanden oud.
 
Vrouw voor en na haar lang naar erg kort hair makeover
Foto: Alexanderís Images/Canva
Als je genoeg hebt van het constant proberen om gespleten haarpunten te voorkomen, kan je misschien een kort kapsel overwegen. Als je haar kort is en je van plan bent het kort te houden en regelmatig bij te knippen, dan kun je ook experimenteren met verschillende stijlen en haarkleuren, zonder je al te veel zorgen te moeten maken over beschadigende stylingtools en chemische behandelingen. Je lang haar afknippen kan een drastische maatregel zijn, maar het is een mogelijke optie als je genoeg hebt van het gevecht tegen gespleten haarpunten. Hoe korter je je haar knipt, hoe kleiner de kans dat je nog te maken krijgt met gespleten puntjes.
 
Hoe gespleten haarpunten verwijderen
 
Gespleten haarpunten kunnen leiden tot grotere haarproblemen als ze niet meteen aangepakt worden. Het verwijderen ervan is relatief eenvoudig en het kan op verschillende manieren.
 
1. Laat je haar knippen door een kapper of kapster
 
De beste manier om van gespleten punten af te komen is met een professionele knipbeurt. Dit lijkt misschien een voor de hand liggende oplossing, maar veel mensen aarzelen om zich te laten knippen omdat ze hun haar lang willen houden. Als je echter kapotte puntjes hebt, is het bijknippen van je haar de beste manier om ze kwijt te raken en de toekomstige lengte van je haar veilig te stellen.
 
De hoeveelheid haar die afgeknipt moet worden om gespleten haarpunten te verwijderen, hangt af van de staat van je haarpuntjes. De kapper of kapster zal je haar beoordelen en bepalen hoeveel er moet afgeknipt worden om de gespleten punten helemaal te verwijderen.
 

 
Als je maar een paar minieme gespleten puntjes hebt, hoeft je haarstylist misschien maar een klein stukje haar af te knippen, meestal niet meer dan 6 millimeter. Dit is een beperkte knipsessie die snel en gemakkelijk kan worden uitgevoerd zonder de lengte van je haar merkbaar te veranderen.
 
Wanneer je kapotte haarpunten erger zijn dan normaal, dan moet je haarstylist mogelijk meer lengte afknippen om de beschadigde delen te verwijderen. In dit geval kan het zijn dat er enkele centimeters afgeknipt moeten worden. Dit kan ervoor zorgen dat je haar er iets anders uitziet dan voor de knipbeurt.
 
Als je haar in zeer slechte conditie is, zoals met gespleten haarpunten die ver doorsplijten naar boven toe in de haarschacht, dan is er een drastische knipbeurt nodig. In dit geval verlaat je misschien wel de kapsalon met een nieuwe look. Drastisch knippen kan een moeilijke beslissing zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het afknippen van de beschadigde punten noodzakelijk is om verdere schade te voorkomen en het haar er terug gezond te doen uitzien.
 
Het is belangrijk om altijd duidelijk met je kapper te communiceren. Als je je zorgen maakt dat je veel haarlengte zal verliezen, vraag dan niet alleen om "alle gespleten haarpunten af te knippenĒ. Vraag vooraf hoeveel er geknipt zal worden. Zo schrik je niet als je haar veel korter geknipt wordt dan je had verwacht. Ben je echter avontuurlijk? Vraag dan gewoon aan je kapper om je haar zo kort te knippen als nodig is om de punten weer gezond te krijgen en laat je verrassen.
 
2. Knip het zelf
 
Als je niet naar een kapsalon wilt of geen budget hebt voor een professionele knipbeurt, kun je een kappersschaar gebruiken om je gespleten haarpunten thuis te knippen. Gebruik alleen een echte kappersschaar. Kappersscharen zijn speciaal ontworpen voor het knippen van haar. Het gebruik van een andere schaar, zoals een keukenschaar, kan ervoor zorgen dat de haarpunten er nog slechter en minder gezond uitzien dan voorheen.
 
Je kunt proberen om je gespleten haarpunten zelf te knippen of de hulp van iemand anders inroepen, zoals een vriend, een familielid of je partner. Je eigen haar knippen of het laten doen door iemand die geen professional is, lijkt misschien kosteneffectief, maar het brengt risico's met zich mee, zelfs als je alleen maar probeert om van gespleten haarpunten af te komen.
 
Gespleten of kapotte haarpunten knippen
Foto: Robert Kneschke/Canva
Het knipresultaat zou een scheef of ongelijk kapsel kunnen zijn. Zelfs als je alleen de uiteinden probeert te knippen, is het vlug gebeurd dat je de ene kant korter knipt dan de andere, of schuin knipt, wat leidt tot ongelijke haarlengtes. Dit kan een probleem zijn als je lang, steil haar hebt, omdat eventuele ongelijkheden dan gemakkelijk te zien zijn.
 
Naast het hebben van ongelijke lengtes, kan het knippen van je eigen haar of het laten doen door iemand die geen professional is, ook leiden tot een gekartelde snit. Dit komt omdat de meeste mensen niet de ervaring hebben om gelijkmatige, vloeiende lijnen te knippen. Als gevolg hiervan knippen ze soms meerdere keren op dezelfde plaats, wat leidt tot een gekarteld, ongelijk kapsel.
 
Als je toch een scheef, ongelijk of gekarteld kapsel krijgt, kan het zijn dat je helemaal opnieuw moet beginnen om het in orde te brengen en dat je nog meer moet afknippen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht, waarbij je haar steeds maar korter moet geknipt worden. Dit kan beangstigend en vervelend zijn, vooral als je niet veel haarlengte wilt verliezen.
 
Als je probeert je eigen haar te knippen of dit door iemand anders laat doen, kan het zo slecht uitpakken dat je een kapper nodig hebt om het in orde te brengen. Dit kan met name het geval zijn als je meerdere keren zonder succes hebt geprobeerd je haar te knippen, opnieuw te knippen, en uiteindelijk verschillende lengtes en texturen hebt. In deze gevallen kan het zijn dat de kapper een flink stuk moet afknippen om een gelijkmatig kapsel te bekomen.
 
Wees je dus bewust van de risico's wanneer je ervoor kiest om je gespleten haarpunten niet door een kapper te laten knippen. Als je bang bent om lengte te verliezen, dan laat je de puntjes best in een kapsalon bijknippen. Vind je je haarlengte echter minder belangrijk en zou je het zelfs grappig vinden als het fout gaat en je haar kort geknipt wordt? Waag dan gerust je kans!
 
3. Split-Ender
 
De Split-Ender is een hulpmiddel voor het knippen van haar, zowel voor gebruik thuis als in de salon, dat is ontworpen om gespleten haarpunten te verwijderen zonder merkbaar haarlengte te verliezen. Het apparaat is erg nauwkeurig, waardoor gespleten haarpunten gericht kunnen worden afgeknipt. Dit maakt het een goede keuze voor diegenen die hun lange haar willen behouden, maar toch beschadigde punten willen afknippen. Klik hier om er meer over te weten te komen.
 
Gespleten of kapotte haarpunten herstellen met een product
Foto: Nowra Photography/Canva
4. Gebruik een product om gespleten haarpunten te herstellen
 
De meeste producten om gespleten haarpunten te herstellen, werken door siliconen of soortgelijke ingrediŽnten te gebruiken om de haarschacht te coaten en de kapotte haarpunten te verzegelen. Ze werken door de oneffenheden en scheuren in het beschadigde haar op te vullen, waardoor het er gladder uitziet.
 
Producten voor het herstellen van gespleten haarpunten kunnen helpen om het uitzicht en het gevoel van het haar te verbeteren en het er gezonder te laten uitzien. Ze kunnen de schade aan het haar echter niet herstellen en de kapotte punten zullen uiteindelijk terugkomen. Je mag niet vergeten dat deze producten slechts een tijdelijke oplossing zijn en dat je uiteindelijk de beschadigde haarpunten moet laten knippen.
 
Er bestaan ook nog een aantal huismiddeltjes die beweren gespleten haarpunten te voorkomen en/of te genezen. Daar gaan we nu echter niet op in.
 
Laatste advies
 
Zoals met veel dingen, is voorkomen beter dan genezen en dit geldt ook voor gespleten haarpunten. Het is bijna onmogelijk om gespleten haarpunten te voorkomen, maar we kunnen heel wat voorzorgsmaatregelen nemen om de hoeveelheid ervan te beperken.
 
Om te voorkomen dat gespleten haarpunten nog meer schade aanrichten door verder in de haarschacht door te splijten, is het belangrijk om ze snel te verwijderen. Idealiter zou je je haar elke zes tot acht weken moeten laten knippen om eventuele gespleten punten te verwijderen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Split-Ender
 
Mťťr over haarverzorging