Basismethodes van warmtestyling

Haar droog blazen met een haardroger
Foto: Shutterstock
In de tijd van je overgrootmoeder was het wassen en stylen van je haar een lang en vaak omslachtig proces. Je moest het haar wassen en conditionen, het in rollers doen (of in een ander hulpstuk) als je krullen wou en het aan de lucht laten drogen. Afhankelijk van de haardichtheid kon dit uren duren of in sommige gevallen een hele dag en nacht. Vaak moesten vrouwen proberen te slapen met een kop vol krulspelden.
 
Maar de technologie bracht ons in de loop der jaren toepassingen die het voor ons makkelijker en handiger maakten om ons haar zelf te doen. De eerste hittetool waarmee we kennismaakten was de draagbare droogkap, waardoor het drogen van een kop vol krulspelden een makkie werd.
 
Ik herinner me persoonlijk accessoires zoals de handige schouderbeugel. Op een afbeelding zag je een model met haar krulspelden netjes onder de droogkap terwijl de haardroger naar één schouder hing en het snoer achter haar terwijl ze het tapijt aan het stofzuigen was.
 
De volgende stappen waren de föhn, de elektrische krultang en de hot rollers. De föhn gaf de kapsels die volheid die zo populair was en zelfs lang haar was in een recordtempo droog, terwijl de krultang en hot rollers ideaal waren om vlug wat krul toe te voegen zonder de gebruikelijke krulspelden te moeten aanbrengen en onder de droogkap te moeten.
 
Tenslotte was het de beurt aan de steiltang, want steile kapsels werden mode en iedereen wou gladde steile lokken. Vrouwen die steil haar wilden, lieten al jaren hun haren behandelen in het kapsalon en nu konden ze ook thuis hun haar eenvoudig steil maken.
 
Hoe handig en hulpvol deze toepassingen ook zijn, ze kunnen echter je haar beschadigen als je ze niet op een passende manier gebruikt. In mijn ervaring met mijn klanten thuis heb ik een reeks gebruikelijke fouten opgemerkt bij deze verschillende toepassingen. De klachten die je hoort over het stylen van je eigen haar zijn gewoonlijk te wijten aan één van deze fouten. Om deze problemen te helpen oplossen, bekijken we de basismethodes van warmtestyling eens één voor één:
 
Jonge vrouw met föhn en satijnen pyjama
Foto: Pixelshot/Canva
Föhnen
 
Veel gehoorde klachten zijn:
 
•  Ik krijg er kroeshaar van.
 
•  Ik heb kort haar en föhnen maakt het net moeilijker te stylen, het wipt in alle richtingen.
 
•  Ik heb veel lang haar en ik krijg het onderste haar nooit droog.
 
•  Tegen dat mijn lange haren droog zijn, zitten er klitten in en ik kan er zelfs met de vingers niet meer door.
 
Dit zijn slechts enkele klachten die ik van vrouwen gehoord heb in de loop der jaren.
 
Er zijn nog heel wat andere klachten, maar ze hebben de neiging om in herhaling te vallen en hebben dezelfde oorzaken.
 
De grootste fout die de meeste vrouwen maken bij het föhnen is dat ze het haar té droog blazen. Bij een föhn gebruik je een gerichte stroom van warme lucht om het teveel aan vocht uit het haar te blazen. Wanneer de föhn je haar opwarmt, is het moeilijk om te zeggen of je haar nu droog is of niet, dus blijf je maar föhnen en ben je je niet bewust van het feit dat je het té droog blaast. Dit leidt tot kroes in krullend haar en veroorzaakt vaak klitten in lang haar.
 
En het is niet omdat je föhn een speciale warmtestand heeft, dat je die absoluut moet gebruiken. Deze speciale stand dient om bijvoorbeeld het haar steil te blazen of krul toe te voegen met behulp van een ronde borstel. Om gewoon te drogen is de mediumstand (of de lage stand als er maar twee zijn) aanbevolen.
 
Föhn met verschillende warmtestanden
 
Hetzelfde geldt voor de snelheid waarmee de lucht blaast. Vooral bij kortere kapsels betekent een hogere snelheid dat je minder controle hebt over het haar. Je wil het haar richten zoals jij het wenst en dat gaat niet wanneer de lucht die uit de föhn komt, het haar voortdurend uit je stylingmateriaal trekt. Gebruik de middelste stand (of de laagste als er slechts twee zijn) om meer controle te krijgen over je haar.
 
Je moet ook weten hoe je moet omgaan met het soort haar dat jij hebt. Het is verbazend hoeveel vrouwen met krullend haar nog steeds geen diffuser gebruiken op hun föhn. En diezelfde vrouwen klagen dan dat ze hun haar niet kunnen föhnen omdat hun krul weggaat. Het diffuserhulpstuk zorgt voor een zachte luchtstroom en zo kan je perfect de krullen intact houden bij het föhnen.
 
De diffuser is eveneens een must voor vrouwen met fijn of dun haar. De volle luchtstroom van de föhn is vaak té sterk om controle te houden bij deze types haar en het haar is erg makkelijk té droog.
 
Lees verder ...