Het weer en je haar

Zomers kapsel en een hoed
Afbeelding: AI-illustratie
Het weer be´nvloedt elk aspect van ons leven. Door slecht weer wordt een tragische gebeurtenis een nachtmerrie. Het kan onze gemakken verstoren (elektriciteitsnet, televisie uitzendingen, enz.). We stemmen onze uitstapjes af op de weersomstandigheden (naar het strand bij zonnig zomerweer, skiŰn bij sneeuwval in de winter).
 
Be´nvloedt door het weer voelen we ons afwisselend vrolijk en triest, goed en slecht. Het kan er voor zorgen dat wij ons verfrist en energiek voelen, of zelfs gewoon oud. Met de vele manieren waarop het weer onze gemoedstoestand kan be´nvloeden, zo kan het ook zijn invloed op ons haar uitoefenen. Laten we hier per seizoen eens naar gaan kijken.
 
Zomer:
 
Wanneer we aan de zomer denken, dwalen onze gedachten automatisch af naar het strand en de zwembaden en naar het liggen in de zon om een mooi kleurtje te krijgen. De gemiddelde persoon zal in de zomermaanden meer uren buitenshuis doorbrengen en twee van de belangrijkste factoren van de zomer zijn hitte en vochtigheid.
 
Elke vrouw die ooit een uurtje besteed heeft aan het stylen van haar kapsel en vervolgens op een warme broeierige dag het huis verliet, zal kunnen beamen dat hitte en vochtigheid een kapsel kunnen verwoesten.
 
De natuurlijke verbindingen in het haar worden door de warmte en het vocht in de lucht verbroken. Dit is ook de reden waarom we in staat zijn ons vochtige haar met behulp van krulspelden en de f÷hn of droogkap en ons droge haar met de krultang en de straightener te stylen.
 
Het in model gebrachte haar blootstellen aan een hete en vochtige omgeving zal de natuurlijke verbindingen opnieuw verstoren, waardoor het haar terugkeert naar zijn oorspronkelijke staat. Bij haar dat van nature steil is, zullen de krullen uitzakken, terwijl van nature krullend haar dat met de straightener was behandeld de neiging zal hebben om te gaan krullen en kroezen.
 
Er zijn styling producten die je helpen de haarschacht af te sluiten zodat het haar immuun zal zijn voor de weersinvloeden, echter deze producten zullen maar in bepaalde mate helpen en onder extreme omstandigheden niet voldoen.
 
Een andere veel voorkomend probleem waar we in de zomer mee te maken kunnen hebben is beschadiging door de zon. Op dezelfde wijze als de UV straling van de zon het melanine in de huid kan be´nvloeden, zo kan het ook veranderingen bewerkstelligen in het melanine van het haar. Langdurige bloostelling aan zonlicht kan het haar opbleken en kan de kleur soms zelfs, wanneer we met een kunstmatige kleuring van het haar te maken hebben, in een ongewenste nuance veranderen. De UV stralen dringen de haarschacht binnen en verstrooien het melanine dat zijn kleur aan het haar geeft.
 
Haar met sneeuwvlokken erop
Foto: Istock
Winter:
 
De meest voorkomende aan het weer gerelateerde effecten op het haar in de winter worden veroorzaakt door de kou (of nog specifieker: door de constante temperatuurschommelingen tussen koude buitenlucht en verwarmde ruimten) en door statische elektriciteit.
 
Koude, droge lucht is in staat de schublaag van het haar te openen. Wanneer men hierna in een warmere temperatuur komt (binnenshuis), dan zal het vocht binnenin het haar gemakkelijk kunnen weglekken, met droog en kroezig haar als resultaat. Dit zijn ook perfecte omstandigheden voor statische elektriciteit, waardoor het haar onbeheersbaar wordt.
 
Wind:
 
Ook wind kan het haar beschadigen. Blootstelling aan aanhoudende en sterk wind kan klitten en knoopjes in golvend en krullend haar veroorzaken. De wind slaat de haren tegen elkaar aan waardoor de schublaag opgeruwd wordt. Hierdoor kunnen de haren gemakkelijk in elkaar vasthaken. Bovendien kunnen van haren, die herhaaldelijk bij sterke wind of windstoten tegen elkaar aan schuren, de haareinden gemakkelijker splijten.
 
De meeste van deze problemen kunnen met behulp van moderne styling producten onder controle gehouden worden, maar deze producten kunnen geen wonderen verrichten. Het is gemakkelijker de blootstelling aan de elementen tot een minimum te beperken.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe komt het dat haar mÚÚr breekt tijdens de winter?