Haar en beschadiging door de zon

Haar en beschadiging door de zo
 
Vraag: Kan de zon uw haar beschadigen? Is lang haar vatbaarder voor beschadiging dan kort haar? En wat met geverfd haar?
 
Antwoord: Ja, de zon is eigenlijk één van de meest voorkomende natuurlijke factoren die het haar beschadigen. De zon heeft de neiging om het haar van nature te verbleken, vooral tijdens de zomer. Dit is de reden waarom het haar van de meeste mensen licht tot duidelijk lichter is bovenaan het hoofd dan bij de onderste lagen. Het haar bovenaan is meer blootgesteld aan de voortdurende straling van de zon.
 
Haar dat gebleekt werd (op natuurlijke of chemische wijze), is meestal droger en brozer van structuur dan haar dat niet gebleekt werd. Dit soort haar zal meer conditionerende producten nodig hebben zoals een diep werkende conditioner en een professioneel masker, om meer vocht aan de haarstructuur toe te voegen.
 
Langer haar is niet meer of minder vatbaar voor beschadiging door de zon dan korter haar, maar het lijdt wel vaak méér onder de beschadiging omdat het voor een langere periode blootgesteld werd aan de zon. Een lange haarlok zal zo ongeveer 2 tot 6 jaar oud zijn. Het is dan ook duidelijk dat haar van 6 jaar oud veel meer onder de zon geleden heeft dan haar van slechts een jaartje oud.
 
Dit betekent ook dat de punten van erg lang haar van nature lichter zullen zijn dan de wortels van dat haar, wat bijgevolg betekent dat de punten droger, brozer of meer beschadigd zullen zijn. En hier komt de theorie van bijknippen kijken. Wanneer u echt lang haar hebt, dan moet u dat minstens jaarlijks laten bijknippen, om die broze punten onder controle te houden en te vermijden dat het haar gaat splijten en de rest van de haarstructuur beschadigd raakt.
 
Geverfde haren zijn eveneens niet meer of minder vatbaar voor beschadiging door de zon, maar de effecten van de zon zullen exponentieel duidelijker zijn bij haar dat gekleurd werd. Geverfd of specifiek gebleekt haar zal droger zijn dan natuurlijk haar dat niet blootgesteld werd aan chemische processen.
 
Dit komt doordat kleuring en bleekmiddel peroxide en ammonia bevatten, wat gebruikt wordt om de schubbenlaag van het haar te doen openen, om toe te laten dat de relatief grote artificiële kleurpigmenten kunnen binnendringen in de structuur van het haar en zich aan de innerlijke haarstructuur vasthechten en ook om de natuurlijke kleur van het haar te verhelderen.
 
De structuur van een geverfde haarlok sluit nooit opnieuw volledig, wat betekent dat water makkelijk ontsnapt uit de haarstructuur. Dus wordt dit soort haar droger en dus ook vatbaarder voor zon-, wind- en stylingelementen.
 
Wanneer u naar het strand of naar een plaats gaat waar de zon erg intens is, draag dan een hoed om uw haar te beschermen. Er bestaat ook een heel gamma leave-in conditioners die u kunt gebruiken om vocht in het haar te houden en het te beschermen tijdens de zomermaanden. Sommige van deze producten hebben zelfs zonnefactor 10 of hoger, wat het haar zal beschermen.
 
©kapsels.net
 
Lees ook:
 
Haar en blootstelling aan de zon
 
Waarom maakt de zon ons haar lichter?