Weg met klittend haar!

Haar met klitten
 
Tips voor het ontklitten van haar en het vermijden van klitten
 
Onlangs ging een vriendin van mij naar haar styliste en liet haar lange haren afknippen. Ze draagt nu een erg pittig in lagen geknipt kapsel dat net tot de onderkant van haar oren komt. Eerlijk gezegd had ik persoonlijk nooit gedacht dat zij ooit voor een kort kapsel zou kiezen.
 
Zolang ik haar ken heeft zij lang haar gehad en op elke foto die ik van haar heb gezien uit haar jeugd, tienerjaren en uit haar twintiger jaren staat zij afgebeeld met haar tot minstens op haar schouders. Maar zij besloot dat het tijd was en ging ervoor. Ongeveer twee weken later hadden wij een lunch afspraak en ze was er nog steeds niet over haar enthousiasme uitgepraat.
 
Wat mij het meest verbaasde was haar verklaring dat het niet meer hebben van klitten nog het beste aan dit kapsel was. Ik hoorde haar verkondiging op dat moment aan en we vervolgden het gesprek met een ander onderwerp, maar haar woorden bleven in mijn hoofd hangen. Ik heb zelf vroeger ook lang haar (tot over mijn schouders) gehad en weet heel goed hoe frustrerend het af en toe kon zijn om het haar klitvrij te houden. Maar mijn klitten waren nooit reden genoeg om over te stappen op een totaal ander kapsel.
 
Mensen met lang haar (in het bijzonder wanneer het zelfs maar iets krult) weten wat voor kwelling klitten kunnen zijn. De romantische gedachten om in een cabriolet te rijden met het dak open en de wind door de haren (of te zitten op een winderig strand) waarop filmproducenten en televisiemakers dol zijn om te maken, lijken voor de cast achteraf nooit te resulteren in kwellingen in tegenstelling tot ons allemaal. Toen mijn licht golvende haar nog lang was, was een autorit van een kwartier met opendak of open raam voldoende om direct hierna een zeer voorzichtige behandeling met de borstel gedurende minstens twintig minuten ter verwijdering van alle klitten noodzakelijk te maken.
 
Dus voor diegenen onder jullie die regelmatig te maken hebben met het verwijderen van klitten volgen hier wat tips om deze klitten wat gemakkelijker te beteugelen. Onthoud goed, een van de beste manieren om van klitten af te komen is er voor te zorgen dat je ze niet krijgt. Met dit gegeven in het achterhoofd, bied ik jullie het volgende advies.
 
Conditioner:
 
Ik ben me er van bewust dat het advies over de noodzaak van een conditioner bij de dagelijkse verzorging van het haar al zeer uitvoerig en zeer frequent besproken is, maar het kan niet genoeg benadrukt worden. Grondig gereinigd en van conditioner voorzien haar is zijdezacht en soepel, biedt weerstand tegen klitten, zeker wanneer het haar bijna steil is. Zelfs golvend en licht tot sterk krullend haar kan door toepassing van een conditioner klitvorming voorkomen. Een van de eigenschappen van een conditioner is het glad maken van de schublaag op de haarschacht. Een gladde schublaag kan zich eenvoudig niet vasthaken aan de naastgelegen haren.
 
En ik durf te beweren dat zeker zeven van de tien vrouwen die ik dagelijks tegenkom hun haar niet op de juiste wijze van een conditioner voorzien of niet de juiste conditioner gebruiken. Ongeacht hoe vaak je het haar wast, je doet er verstandig aan ELKE dag een conditioner op het haar toe te passen en niet alleen met een crèmespoeling onder de douche. De meeste vrouwen met normaal haar zouden ook een conditioner moeten gebruiken die niet uitgespoeld hoeft te worden (leave-in) en tevens een ontklittingsvloeistof nadat zij het haar handdoek droog gemaakt hebben. Er zijn verschillende goede producten op de markt die zowel bij de kapsalon als bij de drogist of supermarkt verkrijgbaar zijn.
 
Het drogen van het haar:
 
Een van de grootste problemen bij het hebben van lang haar, en zeker wanneer het dik (dicht) is, is dat het een eeuwigheid lijkt te duren eer het uit zichzelf droogt, waardoor het föhnen van het haar ook tot de dagelijkse routine behoort. Dus wanneer je klaar bent met douchen (en er aan gedacht hebt een conditioner te gebruiken) wees dan voorzichtig met je haar. Wrijf niet met de handdoek over je hoofd en door je haar, maar wikkel in de plaats daarvan de handdoek rond de uiteinden van je haar en knijp het overtollige water uit het haar. Werk op deze wijze in de richting van je hoofdhuid, de haren verder dept en de handdoek het water laat opnemen.
 
Probeer hiervoor twee handdoeken te gebruiken (de meeste vrouwen met lang haar vinden dit overigens toch al noodzakelijk) en wikkel het haar in de handdoek in een tulband en laat dit zo zitten terwijl je de rest van je lichaam afdroogt.
 
Laat de tulband nog steeds zitten terwijl jij je aankleedt en opmaakt. Hierdoor kan je handdoek meer van het overtollige water uit het haar opnemen. Wanneer de tulband eenmaal verwijderd kan worden, pas je een conditioner op het haar toe die niet uitgespoeld hoeft te worden en masseert dit met de vingers door het haar. Om druipen te voorkomen, kun je het teveel eenvoudig weg deppen met je handdoek.
 
Volgende pagina    Laatste pagina