Weg met klittend haar!

Haar met klitten
Foto: Shutterstock
Tips voor het ontklitten van haar en het vermijden van klitten
 
Onlangs ging een vriendin van mij naar haar kapster en liet ze haar lange haren afknippen. Ze heeft nu een erg pittig, in lagen geknipt kapsel dat net tot aan de onderkant van haar oren komt. Eerlijk gezegd had ik persoonlijk nooit gedacht dat ze ooit voor een kort kapsel zou kiezen..
 
Zolang ik haar ken, heeft ze altijd lang haar gehad en op elke foto die ik van haar heb gezien uit haar jeugd, tienerjaren en twintiger jaren, staat ze afgebeeld met haar dat minstens tot aan haar schouders reikt. Maar ze besloot dat het tijd was en ging ervoor. Ongeveer twee weken later hadden we een lunchafspraak en ze was nog steeds enthousiast over haar nieuwe kapsel.
 
Wat mij het meest verbaasde, was haar verklaring dat het niet meer hebben van klitten het beste aspect was van dit kapsel. Ik hoorde haar verklaring op dat moment aan en we gingen verder met een ander onderwerp, maar haar woorden bleven in mijn hoofd hangen. Zelf heb ik vroeger ook lang haar gehad (tot over mijn schouders) en ik weet heel goed hoe frustrerend het kon zijn om het haar klitvrij te houden. Maar mijn klitten waren nooit een goede reden genoeg om over te stappen op een totaal ander kapsel.
 
Mensen met lang haar (vooral als het ook maar een beetje krult) weten wat voor marteling klitten kunnen zijn. De romantische gedachten om in een cabriolet te rijden met het dak open en de wind door je haar (of op een winderig strand te zijn), waar filmmakers en televisiemakers dol op zijn om te laten zien, lijken nooit te leiden tot dezelfde ellende voor ons. Toen mijn licht golvende haar nog lang was, was een autorit van een kwartier met het dak of het raam open genoeg om daarna minstens twintig minuten voorzichtig te moeten borstelen om alle klitten eruit te krijgen.
 
Dus voor degenen onder jullie die regelmatig te maken hebben met het verwijderen van klitten, volgen hier wat tips om deze klitten wat gemakkelijker onder controle te krijgen. Onthoud goed, een van de beste manieren om van klitten af te komen is ervoor te zorgen dat je ze niet krijgt. Met dit gegeven in gedachten, bied ik jullie het volgende advies.
 
Conditioner:
 
Ik ben me ervan bewust dat het advies over de noodzaak van een conditioner bij de dagelijkse haarverzorging al uitvoerig en frequent besproken is, maar het kan niet genoeg benadrukt worden. Grondig gereinigd en geconditioneerd haar is zijdezacht en soepel, en biedt weerstand tegen klitten, vooral wanneer het haar bijna steil is. Zelfs golvend en sterk krullend haar kan klitvorming voorkomen door het gebruik van een conditioner. Een van de eigenschappen van een conditioner is het gladmaken van de haarschubben. Een gladde haarschubbenlaag kan zich eenvoudigweg niet vasthaken aan aangrenzende haren.
 
En ik durf te beweren dat zeker zeven van de tien vrouwen die ik dagelijks tegenkom, hun haar niet op de juiste manier conditioneren of niet de juiste conditioner gebruiken. Ongeacht hoe vaak je je haar wast, is het verstandig om ELKE dag een conditioner op je haar aan te brengen, en niet alleen met een crèmespoeling onder de douche. De meeste vrouwen met normaal haar zouden ook een leave-in conditioner moeten gebruiken die niet uitgespoeld hoeft te worden, en tevens een ontklittingsvloeistof nadat ze het haar handdoekdroog hebben gemaakt. Er zijn verschillende goede producten verkrijgbaar op de markt, zowel bij de kapper als bij de drogist of supermarkt.
 
Vrouw met losse wapperende haren in een cabrio
Foto: Kzenon/Canva
Het drogen van het haar:
 
Een van de grootste problemen bij het hebben van lang haar, en zeker wanneer het dik is, is dat het lijkt alsof het eeuwen duurt voordat het vanzelf droogt, waardoor föhnen ook een dagelijkse routine wordt. Dus wanneer je klaar bent met douchen (en je eraan hebt gedacht een conditioner te gebruiken), wees dan voorzichtig met je haar.
 
Wrijf niet met de handdoek over je hoofd en door je haar, maar wikkel in plaats daarvan de handdoek rond de haarpunten en knijp het overtollige water eruit. Werk op deze manier richting je hoofdhuid, dep je haar verder en laat de handdoek het water absorberen.
 
Probeer hiervoor twee handdoeken te gebruiken (de meeste vrouwen met lang haar vinden dit sowieso al noodzakelijk) en wikkel je haar in een tulband terwijl je de rest van je lichaam afdroogt.
 
Laat de tulband nog steeds om je hoofd zitten terwijl je je aankleedt en opmaakt. Hierdoor kan de handdoek meer van het overtollige water uit je haar absorberen. Wanneer je de tulband uiteindelijk verwijdert, breng je een leave-in conditioner aan op je haar en masseer je dit met je vingers in. Om druppelen te voorkomen, kun je overtollig product eenvoudig deppen met je handdoek.
 
Lees verder ...    Laatste pagina