Hoe zorg je dat je haarkleur langer houdt?

Vrouw met een vervagende haarkleuring
Foto: Depositphotos
Een haarkleur kan je uiterlijk ingrijpend veranderen of gebruikt worden om subtiele highlights en scherpte aan je haar te geven. Helaas vervagen alle haarkleuren na verloop van tijd, waardoor het stralende effect dat je haar direct na de behandeling had, vermindert. Het kan verleidelijk zijn om het haar vaker te laten kleuren om dit verlies te compenseren, maar regelmatige behandelingen met chemicaliën zullen leiden tot haarbreuk en haarverlies.
 
Om het vervagen te verminderen en de noodzaak voor regelmatige nabehandelingen te vermijden, kun je stappen ondernemen om de vitaliteit en volheid van de kleur in je haar te behouden.
 
1. Kies de juiste kleur en bereid je haar voor op het kleurproces.
 
Als je kiest voor haar met weinig onderhoud en het vermijden van regelmatige bijwerkingen, kies dan voor een kleur die slechts een paar tinten lichter of donkerder is dan je natuurlijke haarkleur. Omdat het dichter bij je natuurlijke kleur ligt, zal niet alleen het vervagen minder zichtbaar zijn, maar ook de uitgroei minder opvallen. Een andere uitstekende manier om het vervagen van de kleuren tot een minimum te beperken, is ervoor te zorgen dat het haar gezond is voordat het wordt gekleurd.
 
Voeg enkele dagen voor het kleuren een diep voedende conditioner toe aan je haar en laat deze 10 tot 15 minuten intrekken. Goed gevoed haar zal de kleur beter opnemen, waardoor het langer zal blijven zitten. De conditionerbehandeling zal ook helpen om het haar te beschermen tegen mogelijke schade veroorzaakt door de chemische behandeling.
 
2. Gebruik kleurversterkende producten
 
Er zijn veel shampoos en conditioners op de markt die de kleur kunnen beschermen en intenser kunnen maken. Om de noodzaak van regelmatige kleurbehandelingen te verminderen, moeten vrouwen met blond of een andere lichte haarkleur een kleurversterkende shampoo gebruiken om koperachtige tinten te verminderen en de uitgroei bij de haarwortels te camoufleren.
 
Brunettes en roodharigen kunnen beter kleurversterkende shampoos gebruiken die niet alleen de kleur verbeteren, maar ook wat kleurpigment achterlaten om het vervagen van de kleur te compenseren. Kleurversterkende conditioners zijn geschikt voor vrouwen met elke haarkleur en dragen bij aan het behoud van de kleur door de haarschubben glad te maken en vocht in te brengen.
 
Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je kleur fris blijft, is door je haar regelmatig met een conditioner te behandelen om uitdroging en beschadiging te voorkomen.
 
Producten die zijn afgestemd op je haarkleur
 
Sommige kapsalons bieden kleurversterkende producten aan die specifiek zijn afgestemd op jouw specifieke haarkleur. De kleurversterkende producten die in winkels worden verkocht, zijn meestal gericht op een gemiddelde haarkleur, zoals blond, rood of bruin. Maar sommige stylisten kunnen een mengsel samenstellen dat precies is afgestemd op de exacte kleur van jouw haar. Deze mengsels zullen helpen om je haarkleur te behouden tussen twee bezoeken aan de kapsalon. Vraag je stylist naar dergelijke mengsels en naar de kosten van zo'n behandeling.
 
Lang haar donker verven
Foto's: Topalov/Getty Images Signature/Canva
3. Andere technieken
 
Als je je haar laat kleuren, vraag dan aan de stylist om alleen permanente haarkleuring te gebruiken. Tijdelijke haarkleuringen vervagen veel sneller dan permanente verf. Het bijwerken van de kleur moet alleen bij de haarwortels worden gedaan en niet over de hele lengte van het haar. Hoewel je op een gegeven moment het haar volledig opnieuw moet laten kleuren, is het verstandig om de frequentie van het kleuren tot een minimum te beperken om zo min mogelijk schade aan het haar toe te brengen.
 
Gebruik na het kleuren van het haar geen warme oliebehandelingen of conditioners op basis van proteïne. Ze zullen de kleurstof belemmeren om goed in het haar door te dringen en zelfs de toegevoegde kleur aan het haar onttrekken.
 
Wanneer je het haar wast, vermijdt dan het gebruik van erg warm water. Door de warmte zullen de schubben zich verder openen. Lauw water zal daar tegenover eerder bijdragen aan het vasthouden van een rijke kleurzetting en de oppervlakte van de haar gladder maken door de schubben te sluiten. Ook is het verstandig om buitensporige blootstelling aan zonlicht op het haar te vermijden evenals contact met gechloreerd water (zwemwater), dat zelfs een groene tint op licht gekleurd haar kan veroorzaken.
 
Wanneer je het haar goed voorbereid op het chemische proces, door gebruik te maken van kleurverbeterende producten, en met de grootste zorgvuldigheid je geverfde lokken verzorgt, dan zal jouw kleur zijn volheid en vitaliteit behouden.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het kleuren van haar