Droog haar

Meisje met droog haar
 
Sommigen hebben last van vet haar, anderen dan weer van droog haar. Maar wanneer wordt haar eigenlijk bestempeld als droog, wat zijn de oorzaken hiervan en wat kan je ertegen doen? Lees met ons mee en ontdek tips om nooit meer last te hebben van droog haar.
 
Kenmerken van droog haar
 
Droog haar is haar dat minder talg en minder vocht bevat dan gemiddeld haar. Dit is niet altijd eenvoudig vast te stellen. Volgende zaken kunnen wijzen op droog haar: je haar voelt als stro en ruw aan, het glanst niet, breekt makkelijk af en je hebt vaak last van gespleten punten. Vooral bij het opstaan zitten er klitten in je haar. Droog haar is ook vaak statisch. Heel wat anders dus dan hoe haar zou moeten zijn: fijn aanvoelen, soepel vallen en glanzen.
 
In normale omstandigheden wordt het haar vet gehouden door de talgklieren in de hoofdhuid. Wanneer dit niet het geval is, krijgt het haar niet genoeg vocht en droogt het uit. Vooral lange haren hebben hier last van, want de talg bereikt niet steeds de haarpunten. Gespleten haarpunten zijn hier een gevolg van. Ook mensen met krullen hebben vaak droog haar. Droog haar is heel kwetsbaar.
 
Oorzaken van droog haar
 
Er zijn verschillende oorzaken voor droog haar. Soms is droog haar aangeboren. En naarmate we ouder worden, wordt ons haar – net als onze huid trouwens – droger.
 
Maar haar kan vooral gaan uitdrogen door een aantal externe factoren. Chemische behandelingen zoals verven, bleken en permanenten halen vocht uit het haar, waardoor het droger wordt. Ook het haar stylen met steiltang, krultang of hete rollers is nefast voor de kwaliteit van het haar. Daarom zijn ouderwetse krulspelden een stuk beter om krul in het haar te creëren.
 
Zonnestralen, zoute wind en chloor van het zwembad zorgen eveneens voor uitdroging. Kopje onder gaan in zeewater en zwembadwater is dus geen goed idee. Zout onttrekt namelijk vocht uit het haar en chloor werkt reinigend en verwijdert talg uit het haar. Ook wassen/douchen met heet water is uit den boze. (Te) warm water zet namelijk de haarschubben open en maakt het haar pluizend en dof.
 
Voedingsmiddelen kunnen er eveneens voor zorgen dat je haar net wel of net niet gaat uitdrogen. Wie veel vis met natuurlijke oliën eet, zal dit merken aan huid en haar. Die ogen dan heel gezond. Wie een tekort aan vitamine A heeft, zal dit ook merken, maar dan in negatieve zin.
 
Oplossingen voor droog haar
 
Er zijn veel zaken die je kunt doen om droog haar te verhelpen of te vermijden.
 
• Een eenvoudige tip is het haar borstelen. Let wel, een borstel gebruik je enkel in droog haar. Bij nat haar gebruik je een kam. Borstelen is een gewoonte uit vroegere tijden die je kan beschouwen als gezondheidsbehandeling voor haar en hoofdhuid. Borstelen stimuleert de groei, zorgt ervoor dat het bloed beter circuleert, verhoogt het vochtgehalte en helpt om talg doorheen de haren te verspreiden. Je gebruikt best een borstel van varkenshaar, waarbij de haren niet te dicht op elkaar staan. Die is zachter voor je haar dan een borstel met nylon pennen.
 
• Trakteer jezelf van tijd tot tijd op een hoofdmassage. Op die manier stimuleer je de productie van talg en verspreidt de talg zich door je haar, zodat dit minder droog wordt.
 
• Wie droog haar heeft, slaapt het best op een satijnen kussen. Dan is er minder wrijving. Doe je je haar in een vlecht of een paardenstaart (al dan niet tijdens het slapen), dan is een satijnen sjaal aanbevolen.
 
• Je haarpunten regelmatig laten bijknippen is een manier om te vermijden dat ze verder gaan splijten en je haar oogt er onmiddellijk een stuk minder droog door.
 
• Voor het wassen van je haar geldt “less is more”. Het best was je droog haar niet al te vaak, zeker niet elke dag. Gebruik niet te veel shampoo, was met lauw water en spoel je haar uit met koud water. Door het koude water gaan de haarschubben zich sluiten en blijft het vochtgehalte van je haar in evenwicht. Droog haar kan je op die manier hydrateren.
 
• Voor het wassen van droog haar gebruik je best een vochtinbrengende shampoo. Hydrateren is hier het sleutelwoord. Breng extra vocht in je haar door het gebruik van een crèmespoeling en/of conditioner. Kies voor milde producten. Een haarcrème met amandelolie bijvoorbeeld is een uitstekend idee. Of wat dacht je van een masker van olijfolie? Een hydraterend haarmasker kan je trouwens ook zelf maken. En dit is niet eens moeilijk. Plet een avocado en vermeng er een eetlepel honing onder. Masseer het mengsel door je haar en laat het 30 minuten inwerken onder een douchekap. Daarna goed uitspoelen en je haren wassen. Je zult merken dat het wonderen verricht voor je droge haar.
 
• Na de wasbeurt moet je je haar met zachtheid behandelen. Wrijf niet met de handdoek. Door te wrijven gaan de schubben openstaan. Dep je haar voorzichtig droog en wikkel het in een handdoek. Of laat het aan de lucht drogen.
 
• Wil je toch liever een föhn en/of stijltang gebruiken, zet die dan op de laagste stand. En breng eerst een hittebeschermend product aan in je haar. Dit legt een laagje en beschermt je haar tegen de warmte van je tool. Kies bij het stylen van je haar voor producten zonder alcohol. Alcohol droogt namelijk het haar uit. Een tip: is er veel parfum aanwezig in het product, dan is er wellicht ook een hoog alcoholgehalte.
 
• Veel water drinken is uitstekend om je lichaam, dus ook je haar, van het nodige vocht te voorzien. Probeer ’s morgens eens een glas water met een theelepel levertraanolie erin.
 
• Zorg ervoor dat je lichaam genoeg vitamine A opneemt. Door deze vitamine neemt de talgproductie namelijk toe. Vitamine A kan je halen uit een supplement, maar je kan evengoed ervoor zorgen dat je genoeg wortelen, spinazie, broccoli, bloemkool, sinaasappels, mandarijnen en vlees en vis eet en veel melk drinkt.
 
• Ben je een liefhebber van zon, zee en zwembad, neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen. Spoel je haar voor én na het zwemmen met kraanwater. En ga tijdens het zwemmen niet kopje onder en/of bescherm je haar met een badmuts. Tijdens het zonnen kan je een bandana gebruiken om je haar te beschermen tegen uitdroging door de zon. Wist je dat er ook voor je haar verzorgingsproducten met zonnebescherming bestaan?
 
• Van de zomer naar de winter. Vermijd droge ruimtes. Een kamer met weinig luchtcirculatie en een radiator op hoge verwarmingsstand zorgt voor erg droge lucht en dit is nadelig voor je haar. Zet dus ook tijdens de winter het raam regelmatig open en zorg voor een luchtbevochtiger of hang een waterbakje aan de radiator.
 
Tot slot nog een trucje om droge haren te verbergen. Gebruik een serum of een glansspray om je droge haren wat te camoufleren tijdens een uitje. Opgelet: deze middeltjes dienen enkel om je droge haar er tijdelijk wat glanzend te doen uitzien. Ze vormen echter geen blijvende oplossing.
 
©Kapsels.net
Foto: Traveliving/Shutterstock