Vettig haar

Vrouw met vet haar
 
Oorzaken van en oplossingen voor vettig haar
 
Van alle problemen die we kunnen hebben met ons haar is het meest uitdagende misschien een overproductie van de natuurlijke talgvetten, wat het haar kan doen veranderen in draderige, vettige, lusteloze lokken. De schuldige bevindt zich juist onder uw hoofdhuid in elke haarfollikel. De kleine fabriekjes die vet produceren, namelijk de vetklieren, spelen een belangrijke rol bij het gesmeerd en beschermd houden van huid en haar.
 
Deze klieren bevinden zich overal op ons lichaam, behalve op handen en voetzolen. De hoogste concentratie echter is op het gezicht en de hoofdhuid. Het vet is een olieachtige, wasachtige substantie die veel schitterende zaken doet voor ons, maar soms kan dit uit de hand lopen. Acne is één gevolg van hyperactieve vetklieren en vettig haar is een andere erg zichtbare en storende demonstratie van hun macht.
 
Hoe komt het nu dat deze klieren hun kalmte verliezen en méér vet dan nodig beginnen te produceren? De oorzaken zijn veelzijdig – erfelijkheid, voeding, hygiëne spelen een rol en in sommige gevallen is er een onderliggende ziekte.
 
Sommige mensen hebben een grotere neiging om acne te krijgen en hetzelfde geldt voor vettig haar. Er wordt ook gezegd dat mannen en vrouwen met fijn haar, die méér individuele haartjes per vierkante cm hebben en dus méér follikels en vetklieren bezitten, vaker vet haar hebben. De reden hiervoor kan ook het feit zijn dat fijn haar veel sneller futloos wordt dan dik, borstelig haar en dat elk kwaaltje van de hoofdhuid sneller zichtbaar is.
 
Eén van de grootste fouten die mensen met vettig haar maken is dat ze hun haar wassen zo vaak ze kunnen om het vet kwijt te geraken en een zuivere hoofdhuid te hebben. Het is eigenlijk een droge hoofdhuid die de kleine klieren méér vet doet produceren. Een droge hoofdhuid, net als een droge huid, kan veroorzaakt worden door harde weersomstandigheden zoals intense hitte, veel blootstelling aan de zon, uitdrogende winden of extreme koude.
 
Het haar niet vaak genoeg wassen is eveneens schadelijk, want bacteriën en toxines kunnen zich opbouwen en voor irritatie van de hoofdhuid zorgen, wat resulteert in een hogere vetproductie. Na verloop van tijd kan dit leiden tot zwaardere aandoeningen zoals schimmels en infecties.
 
Wanneer erg vettig haar samen voorkomt met dikke, roosachtige schilfers, dan kan dit wijzen op een medische aandoening zoals seborroïsche dermatitis. Dit moet door medische professionals onderzocht en behandeld worden, want dit kan een teken zijn van een meer ernstige ziekte zoals Parkinson of zelfs HIV.
 
Hoe afraken van vet haar?
 
Eerst en vooral moet u er zeker van zijn dat uw vettige haar geen medische oorzaak heeft. Er bestaan heel wat producten en aanpassingen aan uw levensstijl die zullen helpen.
 
Voeding is de sleutel
 
Hydrateer, hydrateer, hydrateer! De meeste mensen krijgen niet genoeg dagelijks vocht binnen. Drink veel water om uw huid en hoofdhuid vochtig te houden van binnenuit en om gezond te blijven. Denk eraan: een droge hoofdhuid heeft de neiging om méér vet te produceren.
 
Eet veel groenten. Een evenwichtige voeding met veel groenten en volle granen zal u alle nodige vitaminen en mineralen leveren die nodig zijn om uw lichaam te doen werken en er perfect te doen uitzien.
 
Studies hebben aangetoond dat het eten van veel vettig eten en junkfood de ontwikkeling van vettig haar zal verhogen. Het andere uiterste – namelijk wegblijven van alle vetten – is ook geen oplossing. Ons lichaam heeft essentiële vetzuren nodig om goed te functioneren en evenwicht is hier nog maar eens de sleutel. Neem dus die gezonde vetten op in uw voeding. Noten, olijfolie, sommige vis- en fruitsoorten zijn er vol van.
 
Volgende pagina