Het bijknippen van lang haar

Puntjes van je haar laten bijknippen
 
Regelmatig de punten knippen zal het haar gezond houden
 
Elk mens heeft een andere voorkeur als het om hun haar gaat. Vele mannen die ik ken zijn van mening dat lang haar het ENIGE haar is waarmee vrouwen er goed uit kunnen zien. En veel vrouwen die ik ken houden zich krampachtig vast aan hun lange lokken om zo ongeveer dezelfde redenen.
 
Wat de reden ook is, de meeste mensen met lang haar zijn vast overtuigd het haar lang te houden. Dit is een goede zaak, tenminste zolang het haar gezond is.
 
Want we weten allemaal dat, hoe langer het haar is, hoe langer het ook blootgesteld is geweest aan de folteringen die wij ons haar iedere dag laten doorstaan. De zon, de wind, het föhnen, elastiekjes voor de paardenstaart, etsende shampoos, uitlaatgassen, kussens, en zelfs een onvoldoende gezonde voeding kan zijn tol van het haar eisen. Om het haar gezond te houden, zelfs als het lang is, moet je het regelmatig laten knippen.
 
Gemiddeld groeit het haar met zo´n 1,25 cm per maand en gewoonlijk verlangt het haar eens per 8 weken een knipbeurt. Dit betekent dat tussen de knipbeurten door het haar ongeveer 2,5 cm gegroeid zal zijn. Als jouw haar al op de gewenste lengte is, betekent dit dat je best 2,5 cm kunt missen, en deze 2,5 cm is zelfs dat deel van je haar dat al het meest geleden heeft, het slechtst behandeld is geweest en het meest beschadigd is. Kortom, dit stukje haar mag met pensioen.
 
Wil je het haar nog langer laten groeien, dan houdt dit in dat je de minst gezonde 1,25 cm kunt missen bij elke knipbeurt, maar het betekent ook dat jouw haar toch nog 7,5 cm per jaar zal groeien. Het lijkt maar weinig vooruitgang, maar op deze manier zul je achteraf blijer met de resultaten zijn.
 
Specifieke redenen om lang haar te knippen
 
Soms raakt haar beschadigd door invloeden van buitenaf en soms door zaken die voor de styling ervan nodig zijn. Op lange termijn kunnen de gevolgen ernstig zijn. De beste manier om te zien of dit ook voor jou een probleem vormt, is naar je haar te kijken wanneer je het los draagt en de dichtheid van het haar te bekijken, zowel vlak bij je hoofdhuid als meer naar de haareinden. Lijkt het of het haar is uitgedund naarmate het langer wordt? Heb je veel gespleten punten? Hebben de haarpunten de neiging te kroezen en lijkt het haar versleten?
 
Een van mijn vrienden draagt zijn haar al bijna 10 jaar lang. Hij is computer deskundige en motorrijder. Voor hem is zijn haar (dat hij op het werk en op de motor in een paardenstaart draagt) een kwestie van persoonlijkheid. Hij noemt het "zijn bijdrage aan de culturele tegenstroom". Dat mag dan zo zijn, maar het gevolg is wel dat zijn haar erg beschadigd is geraakt door het iedere dag 18 tot 20 uur in een paardenstaart te dragen, naast de schadelijke invloeden van de wind en het verkeer gedurende het motorrijden, waardoor zijn haar nog zwaarder lijdt. Als een gevolg hiervan is zijn haar vaak halverwege afgebroken waardoor de haarbos er dun uitziet. En dit voldoet beslist niet aan het plaatje dat hij voor ogen had.
 
Er was veel overredingskracht voor nodig, maar uiteindelijk mocht ik aan zijn haar werken om het van de dode punten te ontdoen. De eerste knipbeurt was voor hem de moeilijkste, want er moest van de gehele lengte 10 cm af. Maar sinds dit jaar, na enkele voorzichtige knipbeurten en een goede training over de juiste haarverzorging, beschikt hij over een iets langer haarmodel dan waar we mee begonnen. En nu glanst het, is het zacht en ziet het er gezond uit.
 
We moeten ook beducht zijn op gespleten haarpunten - een veel voorkomend probleem bij lang haar. Gespleten haarpunten kunnen behandeld worden met conditioners die rijk zijn aan proteïnen om de haar te versterken, maar ook met antikroesmiddelen die een laagje op de haar aanbrengen en de haarpunten tijdelijk sluiten. Maar soms is een knipbeurt om de gespleten punten te verwijderen onvermijdelijk om erger worden te voorkomen.
 
Bij lang, recht afgeknipt haar kan dit "punten" simpelweg uitgevoerd worden door de eerder geknipte lijn te volgen waarbij gelijktijdig de beschadigde punten verwijderd worden. Maar bij lange gelaagde stijlen is er ook een alternatieve manier die het goed doet.
 
Borstel het haar uit om eventuele klitten te verwijderen en deel het haar op in werkbare secties. Gebruik clips om het haar waar je even niet mee werkt tijdelijk vast te zetten, zodat het niet in de weg hangt. Verdeel de sectie waarmee je gaat werken in segmenten van ongeveer 5 cm breed en draai dit haar zijdelings in. Je zult zien dan de in lagen geknipte en gespleten haarpunten uit zullen steken. Knip voorzichtig deze punten weg tot de streng glad is. Doe hetzelfde met de volgende segmenten uit deze sectie en ga hierna verder met de volgende sectie.
 
Je zult zien dat hierna het haar er zachter en gezonder uitziet, zonder verlies aan lengte of verandering van haarstijl.
 
©Kapsels.net
Foto: Wayhome Studio/Shutterstock
 
Zie ook: Méér over het knippen van haar