Het bijknippen van lang haar

De puntjes van je haar laten bijknippen
Foto: Wayhome Studio/Shutterstock
Regelmatig je haar laten bijknippen zal ervoor zorgen dat het gezond blijft.
 
Iedere persoon heeft een andere voorkeur als het om hun haar gaat. Veel mannen die ik ken zijn van mening dat vrouwen er alleen goed uitzien met lang haar. En veel vrouwen die ik ken klampen krampachtig vast aan hun lange lokken om min of meer dezelfde redenen.
 
Wat de reden ook is, de meeste mensen met lang haar zijn er stellig van overtuigd om het haar lang te houden. Dit is een goede zaak, zolang het haar maar gezond is.
 
We weten allemaal dat hoe langer het haar is, hoe langer het is blootgesteld aan de dagelijkse kwellingen die we ons haar aandoen. De zon, de wind, het föhnen, haarelastiekjes, agressieve shampoos, uitlaatgassen, kussens, en zelfs onvoldoende gezonde voeding kunnen hun tol eisen van het haar. Om het haar gezond te houden, zelfs als het lang is, moet je het regelmatig laten knippen.
 
Gemiddeld groeit het haar ongeveer 1,25 cm per maand en meestal heeft het haar elke 8 weken een knipbeurt nodig. Dit betekent dat het haar ongeveer 2,5 cm zal zijn gegroeid tussen de knipbeurten door. Als jouw haar al de gewenste lengte heeft, betekent dit dat je best 2,5 cm kunt missen, en deze 2,5 cm is juist het deel van je haar dat het meest heeft geleden, het slechtst is behandeld en het meest beschadigd is. Met andere woorden, dit stukje haar mag met pensioen.
 
Als je je haar nog langer wilt laten groeien, betekent dit dat je elke knipbeurt de minst gezonde 1,25 cm kunt missen, maar het betekent ook dat je haar nog steeds met 7,5 cm per jaar zal groeien. Het lijkt misschien weinig vooruitgang, maar op deze manier zul je achteraf blijer zijn met de resultaten.
 
Specifieke redenen om lang haar te knippen
 
Soms raakt haar beschadigd door externe factoren en soms door stylingpraktijken die nodig zijn. Op de lange termijn kunnen de gevolgen ernstig zijn. De beste manier om te beoordelen of dit ook voor jou een probleem vormt, is door naar je haar te kijken wanneer het los hangt en de dichtheid van het haar te bekijken, zowel bij de haarwortels als aan de haarpunten. Lijkt het alsof het haar dunner wordt naarmate het langer wordt? Heb je veel gespleten punten? Hebben de haarpunten de neiging om te kroezen en lijkt het haar uitgeput?
 
Een van mijn vrienden draagt zijn haar al bijna 10 jaar lang. Hij is een computertechnicus en motorrijder. Voor hem is zijn haar (dat hij op het werk en op de motor in een paardenstaart draagt) een kwestie van persoonlijkheid. Hij noemt het "zijn bijdrage aan de tegencultuur". Dat mag dan wel zo zijn, maar het gevolg is dat zijn haar ernstig beschadigd is geraakt door het dagelijks dragen van een paardenstaart gedurende 18 tot 20 uur, naast de schadelijke invloeden van wind en verkeer tijdens het motorrijden, waardoor zijn haar nog meer te lijden heeft. Als gevolg hiervan breekt zijn haar vaak halverwege af, waardoor zijn haardos er dun uitziet. En dit komt absoluut niet overeen met het beeld dat hij voor ogen had.
 
Het bijknippen van lang haar om dode punten te verwijderen
Foto: Ja’Crispy/Getty Images via Canva
Er was veel overredingskracht voor nodig, maar uiteindelijk mocht ik aan zijn haar werken om de dode punten te verwijderen. De eerste knipbeurt was voor hem het moeilijkst, want er moest 10 cm van de totale lengte af. Maar sinds dit jaar, na een paar voorzichtige knipbeurten en goede training over de juiste haarverzorging, heeft hij nu een iets langer kapsel dan waar we mee begonnen zijn. En nu glanst het, voelt het zacht aan en ziet het er gezond uit.
 
We moeten ook opletten voor gespleten haarpunten, een veelvoorkomend probleem bij lang haar. Gespleten haarpunten kunnen behandeld worden met conditioners die rijk zijn aan proteïnen om het haar te versterken, maar ook met antikroesproducten die een laagje op het haar aanbrengen en de haarpunten tijdelijk sluiten. Maar soms is een knipbeurt om de gespleten punten te verwijderen onvermijdelijk om verdere schade te voorkomen.
 
Bij lang haar dat recht afgeknipt is, kunnen deze "puntjes" eenvoudigweg verwijderd worden door de eerder geknipte lijn te volgen en tegelijkertijd de beschadigde punten weg te knippen. Maar bij lange gelaagde kapsels is er ook een alternatieve methode die goed werkt.
 
Borstel het haar om eventuele klitten te verwijderen en verdeel het haar in handelbare secties. Gebruik clips om het haar dat je niet aan het bewerken bent tijdelijk vast te zetten, zodat het niet in de weg hangt. Verdeel de sectie waarmee je gaat werken in segmenten van ongeveer 5 cm breed en draai het haar zijwaarts. Je zult merken dat de in lagen geknipte en gespleten haarpunten naar buiten steken. Knip voorzichtig deze punten weg totdat de haarlok glad is. Doe hetzelfde met de volgende segmenten in deze sectie en ga daarna verder met de volgende sectie.
 
Je zult merken dat het haar er na deze behandeling zachter en gezonder uitziet, zonder dat je de lengte verliest of de haarstijl verandert.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Split-Ender
 
Méér over het knippen van haar