Je haar beschermen tijdens je slaap

Zwarte satijnen pyjama of nachthemd
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik heb de laatste tijd moeite met slapen en ik woel en draai héél wat. Ik heb nu opgemerkt dat mijn haar er ’s morgens bij het opstaan écht ruw en vol knotten uitziet en nu vind ik ook al haar op mijn hoofdkussen. Is er iets dat jij kan aanbevelen?
 
Antwoord: Wel, ik ben niet bevoegd om mij bezig te houden met je slaap (of gebrek aan slaap) en ik raad aan om met je dokter te praten over mogelijke oorzaken voor de onderbreking in je slaappatroon, iets wat volgens jou een recente ontwikkeling is.
 
Ik kan ondertussen echter wél wat voorstellen doen voor het beschermen van je haar tijdens je slaap. Het lijkt mij dat je tijdens je woelen en draaien je hoofd (én haar) achter- en voorwaarts over je kussen wrijft en dit is duidelijk datgene wat je haar ruwer gemaakt heeft. Je hebt wat ze noemen een “bedhoofd”, alhoewel het klinkt alsof je haar ruwer is dan gewoonlijk.
 
Wanneer we woelen en keren en daarbij onze hoofden en haren over het materiaal van ons hoofdkussen sleuren en wrijven, kan de cuticula (schubbenlaag) van het haar vastraken tussen de vezels van het kussen. Dit wrijven resulteert in het ruw maken van de oppervlakte van de haarschacht en kan leiden tot de klitten en knotten die jij beschrijft.
 
Het is belangrijk dat je ’s morgens bij het starten van je dag zorgvuldig omspringt met het verwijderen van deze knotten om afbreken te voorkomen. Een ontwarspray is een goed idee, evenals het verwijderen van klitten en knotten vooraleer je onder de douche gaat of je haar wast.
 
Zijden pyjama of nachthemd
Foto: Dreamstime
Verder, als je lang haar hebt, zou je moeten overwegen om je haar te vlechten voor het naar bed gaan. Door de bewegingsruimte van je haar ’s nachts te beperken, herleid je de hoeveelheid schade die zou kunnen voorkomen tot een minimum. Je kan het probleem ook verminderen door een zijden of satijnen hoofdkussen te gebruiken om op te slapen, of een zijden of satijnen slaapmuts. Slaapmutsen klinken misschien ouderwets, maar onze grootmoeders gebruikten ze niet zomaar.
 
Zijden en satijnen weefsels zijn glad en veroorzaken véél minder wrijving ten opzichte van het haar. Slaapmutsen hebben het bijkomend voordeel dat ze langer haar insluiten zodat het niet zo rond beweegt en ruw wordt tijdens de nacht. Een zijden of satijnen hoofdkussen biedt een gelijkaardige bescherming zonder die oubollige indruk te geven.
 
Wat je ook kiest, het éne of het andere aan je haarverzorgingsarsenaal toevoegen, kan helpen om de beschadigende effecten van bedhoofd te minimaliseren en mogelijks te vermijden. Ga ook nooit slapen met nat haar!
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Zijde en satijn voor gezond haar