Waarom houden mannen van lang haar?

Koppel - Man en vrouw
Foto: Istockphoto
Vrouwen besteden veel tijd, geld en aandacht aan hun haar om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Hoewel deze inspanningen vaak worden geleverd om de zelfverzekerdheid van vrouwen te vergroten, hebben ze ook tot doel vrouwen aantrekkelijker te maken voor mannen.
 
Mode- en verzorgingstijdschriften geven tips en advies over hoe vrouwen hun haar zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken. Hoewel mannen verschillende voorkeuren hebben, geeft het merendeel van hen aan dat ze lang haar het mooist vinden bij een vrouw. "Ik denk dat mannen dit mooi vinden omdat het erg vrouwelijk is", verklaart een student. "Ik vind het heerlijk om met mijn vingers door het haar van mijn vriendin te gaan."
 
Vaak wordt gedacht dat voorkeuren voor bepaalde kapsels voortkomen uit culturele normen en verwachtingen. Volgens deze theorie heeft de mannelijke voorkeur voor lang haar te maken met het feit dat lang haar direct gerelateerd wordt aan het hebben van geld en tijd, en toewijding aan dagelijkse verzorging.
 
Deze factoren zouden kunnen aangeven dat een vrouw een goede financiŽle status en zelfrespect heeft, en betrokken is bij haar welzijn en algehele gezondheid. Het kan zijn dat mannen zich meer aangetrokken voelen tot vrouwen met lang haar omdat deze eigenschappen zeer wenselijke kenmerken van een partner zijn.
 
Maar de voorkeur voor lang haar gaat verder dan de sociale en culturele verwachtingen van vrouwelijke schoonheid. Onderzoek heeft aangetoond dat er een evolutionaire verklaring is voor het feit dat mannen de voorkeur geven aan lang haar boven kort haar. Volgens de evolutionaire theorie dienen uiterlijke kenmerken bij een persoon die aantrekkelijk wordt gevonden door het andere geslacht als indicatoren van zijn of haar vermogen om zich voort te planten.
 
Experimenten en observaties hebben aangetoond dat het haar van een vrouw een belangrijke rol speelt bij hoe mannen de aantrekkelijkheid van een vrouw beoordelen. De kwaliteit en lengte van het haar dienen als een representatie van genetische kracht en algehele gezondheid. Diverse studies hebben aangetoond dat mannen vrouwen met halflang tot lang haar aantrekkelijker vinden dan vergelijkbare vrouwen met kort haar. Mannen zijn ook van mening dat vrouwen met lang haar gezonder zijn dan vrouwen met kort haar.
 
Een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift "Human Nature", toonde aan dat vrouwen die aanvankelijk als minder aantrekkelijk werden beschouwd door een testgroep, plotseling veel hoger scoorden toen ze aan dezelfde testgroep werden getoond met een langere haarstijl. De conclusie van het onderzoek was dat lange haarstijlen de aantrekkelijkheid van vrouwen gedeeltelijk verhogen doordat ze helpen om minder aantrekkelijke karakteristieken te verbergen. Lang haar heeft de eigenschap de kaaklijn optisch te versmallen en minder op te laten vallen, en het trekt bovendien de aandacht weg van minder opvallende kenmerken. Veel mannen zijn ook van mening dat lang haar de verschijning van een vrouw vrouwelijker en jeugdiger maakt.
 
Koppel dat samen een modemagazine leest
Foto: Jovanmandic/Getty Images/Canva
Vanzelfsprekend geldt deze evolutionaire denkwijze niet voor alle mannen, en er zijn ook veel mannen die de voorkeur geven aan kort haar boven lang haar bij vrouwen. Kort, gezond en glanzend haar is beter dan lang haar dat beschadigd en onverzorgd is. Wat de lengte van je haar ook is, het behouden van een gezonde uitstraling van je haar is de beste manier om je partner (of toekomstige partner) de schoonheid van je haar te laten waarderen.
 
Vroeger werd van vrouwen vaak verwacht dat ze hun haar kort knipten wanneer ze een bepaalde leeftijd bereikten. Vrouwen ouder dan 40 worden vaak door hun vriendinnen overgehaald om een kapsel te kiezen dat meer past bij hun leeftijd. Waarom hebben vrouwen toch de neiging om een korter kapsel te kiezen, ondanks het feit dat de informatie duidelijk aangeeft dat mannen een voorkeur hebben voor lang haar? Dit komt waarschijnlijk doordat deze vrouwen al een partner en kinderen hebben en er voor hen minder noodzaak is om een kapsel te hebben dat hun voortplantingscapaciteit weerspiegelt.
 
Recente veranderingen in culturele normen hebben geleid tot een toename van vrouwen boven de 40 met lang haar. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat vrouwen op steeds latere leeftijd trouwen of gaan samenwonen en wachten tot ze ouder zijn om kinderen te krijgen. Modetijdschriften richten zich op een breder publiek en houden zich niet langer bezig met het in stand houden van het stereotype beeld gebaseerd op leeftijd. Er zijn zelfs tijdschriften die zich specifiek richten op vrouwen van gevorderde leeftijd en die naast allerlei andere leuke en interessante onderwerpen uit het moderne leven ook veel mode- en schoonheidstips bieden.
 
Het populaire tv-programma "Desperate Housewives" heeft meerdere vrouwen van boven de 40 met lang haar. Men is van mening dat de hedendaagse focus op uiterst vrouwelijke stijlen grotendeels bijdraagt aan de wens van deze groep vrouwen om lang haar te hebben. Door het steeds vaker zien van vrouwen met lang haar in de populaire cultuur, voelen andere vrouwen zich steeds minder gedwongen om te voldoen aan achterhaalde verwachtingen of het stereotype beeld dat geacht wordt bij hun leeftijd te passen.
 
Toch vinden er veranderingen plaats in de normen, wat heeft geleid tot steeds meer vrouwen boven de 40 die kiezen voor een lang haar. Ondanks deze veranderingen hebben vrouwen nog steeds een sterke voorkeur voor kort haar, en vaak hebben ze ook een geldige reden om voor een kort haarmodel te kiezen. Veel vrouwen ervaren haarverlies of dunner wordend haar naarmate ze ouder worden. In dat geval flatteert een kort kapsel meer en kan het door styling voller en gezonder lijken.
 
Ongeacht de lengte die je kiest, is het belangrijk dat je haar er gezond en verzorgd uitziet. Dit zorgt ervoor dat mannen je haar aantrekkelijk blijven vinden. Hoewel mannen aangeven een sterke voorkeur te hebben voor lang haar, is er altijd meer nodig dan alleen mooie lange lokken om een goede relatie te krijgen en te behouden.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Jouw haar en mannen
 
Signalen uitzenden via het haar