Waarom houden mannen van lang haar?

Koppel - Man en vrouw
 
Vrouwen spenderen heel veel tijd, geld en aandacht aan hun haar om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Hoewel deze energie vaak besteed wordt om de vrouw meer zelfvertrouwen te geven, dient het ook om vrouwen aantrekkelijker voor mannen te maken.
 
Mode- en verzorgingstijdschriften geven tips en advies over hoe vrouwen hun haar zo aantrekkelijk mogelijk voor mannen kunnen maken. Ook al hebben mannen elk andere voorkeuren, het merendeel van hen geeft aan lang haar het mooist te vinden op een vrouw. "Ik denk dat mannen dit mooi vinden omdat het erg vrouwelijk is", verklaart een student. "Ik vind het heerlijk om met mijn vingers door het haar van mijn vriendin te woelen".
 
Vaak wordt gedacht dat voorkeuren voor bepaalde haarstijlen voortkomt uit culturele normen en verwachtingen. Volgens deze theorie zou de mannelijke voorkeur voor lang haar te maken hebben met het feit dat lang haar in directie relatie staat tot het hebben van geld en tijd, en toegewijd zijn aan de dagelijkse verzorging.
 
Zulke factoren zouden aangeven dat een vrouw een goede financiŽle status en zelfrespect heeft en begaan is met haar welzijn en algehele gezondheid. Het zou kunnen zijn dat mannen zich meer aangetrokken voelen tot vrouwen met lang haar omdat deze eigenschappen zeer wenselijke karakteristieken van een partner zijn.
 
Maar de voorkeur voor lang haar gaat verder dan de sociale en culturele verwachtingen van de schoonheid van een vrouw. Onderzoek heeft aangetoond dat er een met de evolutie gerelateerde verklaring is voor het feit dat mannen lang haar prefereren boven kort haar. Volgens de theorie van de evolutie dienen uiterlijke karakteristieken in een persoon die aantrekkelijk gevonden wordt door de andere sekse als indicatoren van haar of zijn vermogen om zich voort te planten.
 
Experimenten en observaties hebben aangetoond dat het haar van een vrouw een belangrijke rol speelt in hoe mannen de aantrekkelijkheid van een vrouw waarderen. De kwaliteit en lengte van het haar dient als een vertegenwoordiging van genetische kracht en algehele gezondheid. Diverse studies hebben aangetoond dat vrouwen met halflang tot lang haar door mannen aantrekkelijker gevonden worden dan vergelijkbare vrouwen met kort haar. Mannen zijn ook van mening dat vrouwen met lang haar gezonder zijn dan vrouwen met kort haar.
 
Uit een onderzoek, dat gepubliceerd werd in het onderzoekstijdschrift "Human Nature", kwam naar voren dat vrouwen die eerst door een testgroep als minder aantrekkelijk werden beschouwd, plotseling veel beter scoorden toen zij met een langere haarstijl aan dezelfde testgroep getoond werden. De conclusie van het onderzoek was dat lange haarstijlen de aantrekkelijkheid van vrouwen deels verhogen omdat het helpt de minder aantrekkelijke karakteristieken te verbergen. Lang haar heeft de eigenschap de kaaklijn optisch te versmallen en minder op te laten vallen, en trekt bovendien de aandacht weg van minder opvallende konen. Ook zijn veel mannen van mening dat lang haar de verschijning van een vrouw meer vrouwelijk en jeugdig maakt.
 
Vanzelfsprekend gaat deze evolutionaire gedachtegang niet op voor alle mannen en zijn er ook veel mannen die voorkeur geven aan kort haar boven lang haar bij een vrouw. Kort, gezond en glanzend haar is beter dan lang haar dat beschadigd en onverzorgd is. Wat de lengte van je haar ook is, het instandhouden van een gezonde uitstraling van je haar is de beste methode om je partner (of toekomstige partner) de schoonheid van jouw haar te laten waarderen.
 
Vroeger werd van vrouwen veelal verwacht dat zij het haar kort lieten knippen wanneer zij een bepaalde leeftijd bereikten. Een vrouw van over de 40 wordt vaak door haar vriendinnen overtuigd om een kort haar model te nemen dat meer gepast is bij haar leeftijd. Waarom hebben vrouwen toch deze drang om een korter haar model te nemen, ondanks het feit dat de informatie duidelijk aangeeft dat mannen een voorkeur hebben voor lang haar? Dit komt waarschijnlijk omdat deze vrouwen al een partner en kinderen hebben, er is voor hen minder noodzaak om een haarstijl te houden die hun capaciteit om zich voort te planten weerspiegelt.
 
Alhoewel, recente veranderingen in culturele normen zorgden voor een toename van dames boven de 40 jaar met lang haar. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat vrouwen op steeds latere leeftijd trouwen of gaan samenwonen en wachten tot ze ouder zijn om kinderen te krijgen. Mode tijdschriften richten zich op een breder publiek en houden zich niet meer bezig met het voortzetten van het leeftijdsgebonden stereotype beeld. Er zijn zelfs tijdschriften die zich juist op de vrouwen van gevorderde leeftijd richten, zoals AM Magazine en Zin, die naast allerlei andere leuke en interessante zaken uit het hedendaagse leven ook veel mode en beauty tips geven.
 
Het populaire TV programma "Desparate Houswives" kent meerdere vrouwen van boven de 40 die allemaal lang haar hebben. Men is van mening dat de hedendaagse invalshoek op uiterst vrouwelijke stijlen voor een groot deel bijdraagt aan de lang haar wens van deze groep vrouwen. Door het steeds meer zien van vrouwen met lang haar in populaire culturen voelen andere vrouwen zich steeds minder gedwongen om aan de achterhaalde verwachtingen of het stereotype beeld te voldoen dat geacht wordt bij hun leeftijd te passen.
 
Toch zijn er veranderingen in de normen gaande die hebben geleid tot het feit dat steeds meer vrouwen van boven de 40 een lang haar model kiezen. Ondanks deze veranderingen hebben vrouwen nog steeds een sterke voorkeur voor kort haar, maar hebben vaak ook een geldige reden om een kort haar model te kiezen. Talloze vrouwen hebben haarverlies problemen of het dunner worden van hun haar naarmate hun leeftijd vordert. In dat geval flatteert een kort haar model meer en een dergelijk model kan door styling voller en gezonder lijken.
 
Voor welke lengte je ook kiest, zorg altijd dat het haar er gezond en verzorgd uitziet. Dit zal er voor zorgen dat mannen je haar aantrekkelijk zullen blijven vinden. Ook al melden mannen dat zij een sterke voorkeur voor lang haar hebben, er is altijd nog meer nodig dan mooie lange lokken om een goede relatie te krijgen en te houden.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Jouw haar en mannen
 
Signalen uitzenden via het haar