Haarlengtes

Hoe lang is je haar? Vind de juiste woorden voor je lengte!
 
Grafiek met de verschillende haarlengtes
 
We verwijzen allen naar de lengtes van haar in algemene termen zoals “kort”, “halflang”, “schouderlang” of “lang”. Maar brengen deze woorden de boodschap echt over? Er zijn vaak misverstanden wanneer iemand de verschillende haarlengtes uitlegt aan een ander en wanneer dit in het kapsalon gebeurt, dan kunnen de gevolgen daarvan eerder onaangenaam zijn.
 
Om elke verdere verwarring over haarlengtes en hun definitie te vermijden, creëerde kapsels.net een erg handig haarlengteschema dat ons de meest voorkomende lengtes toont en ook alles ertussen. Ze zijn makkelijk te onthouden, want de lengtes worden gemeten op het niveau van lichaamsonderdelen van oor tot enkel.
 
Ontdek wat je huidige haarlengte is en welke je zou willen hebben. We vertellen je ook hoelang het duurt om je haar te laten groeien van de éne tot de volgende lijn, gebaseerd op een dame met gemiddelde grootte en een gemiddeld haargroeiritme van 1,25 centimeter per maand.
 
De korte lengtes:
 
Oorlengte is het kortste haarniveau en zoals de naam het zegt, reikt het haar tot de oren. Dit kan de oorlel zijn of zelfs de bovenkant van het oor. Als je vraagt naar zo’n korte haarsnit, dan zal je kapper een duidelijk idee krijgen van hoe gedurfd je wil zijn.
 
Kinlengte is één van de klassiekers en veel van de meest elegante looks hebben deze lengte. Denk maar aan al de leuke bobsnitten of retro looks met een vleugje jaren 1930. Kinlengte ziet er ook prachtig uit bij korte haarsnitten met textuur en laagjes.
 
De halflange lengtes:
 
Tussen kort en lang zijn de halflange lengtes een ideale manier om volume in je haar te krijgen en ook net voldoende om stijlvolle opsteekkapsels te creëren.
 
Halslengte is het meest flatterend voor de meeste gezichtsvormen. De kniplijn valt tussen kin- en schouderlengte. Dit wordt vaak gebruikt voor piekerige shag looks met laagjes, langere bobsnitten en het is ook leuk voor krullend haar.
 
Schouderlengte is een leuk compromis voor hen die het gevoel van langer haar willen zonder al het gewicht. Deze lengte kan in een paardenstaart, chignon en allerlei leuke opsteekkapsels en ziet er ook super elegant uit wanneer het haar gewoon los en steil gedragen wordt.
 
Lang haar:
 
Alles onder schouderlengte wordt beschouwd als lang haar. En daar zijn vele varianten van! Blijf lezen om je ideale lengte te ontdekken.
 
Sleutelbeenlengte is tot net onder de schouderlijn en geeft het haar enkele centimeters extra beweging. Bij deze lengte kan je overwegen om het haar te vlechten en deze lengte is ook prachtig voor langere lagen met punten met fijne textuur.
 
Oksellengte is wanneer de zaken serieus worden in termen van echte manen. Voeg enkele lagen toe en misschien golven voor meer volume en drama en je zal een erg sexy en aantrekkelijke look bekomen.
 
Bh-band lengte is exact wat de naam zegt, enkele centimeters onder de oksel, ongeveer ter hoogte van je schouderbladen. Om je haar tot deze lengte te laten groeien, met als startpunt kinlengte, moet je ongeveer 20 maanden rekenen, als je rekening houdt met een gemiddelde haargroei van 1,25 cm per maand. Voor een uitgebreid groeischema en om je eigen berekening te doen, kan je hieronder terecht.
 
Middenruglengte zal nog 6 maanden langer duren en dan zal het haar een prachtige lengte hebben voor mooie vlechten en om het gewoon in de wind te laten wapperen.
 
Haar dat groeit tot taillelengte doet vaak hoofden draaien en dit is het punt waarop de lengte echt de aandacht begint te trekken. Vanaf hier is het zo dat hoe langer het haar is, hoe zeldzamer het is en hoe méér wows je zal horen.
 
Nóg langer haar:
 
Tussen heup- en kuitlengte is er de staartbeenlengte en daarna de klassieke lengte, die niet genoemd is naar een lichaamsdeel. Deze klassieke lengte reikt net onder het zitvlak tot bovenaan de dij. Daarna is er de halve dijlengte, de knielengte, de kuitlengte en tot slot de meer dan zeldzame enkellengte. Deze laatste kan je ook de volledige lichaamslengte noemen.
 
Onderstaand schema zal je helpen om je eigen berekening te maken:
Oor tot kin = 6 maanden
Kin tot hals: = 3 - 4 maanden
Hals tot schouder = 3 – 4 maanden
Schouder tot sleutelbeen = 4 maanden
Sleutelbeen tot bh-bandjes = 12 maanden
Bh-bandjes tot middenrug = 6 maanden
Middenrug tot taille = 8 maanden
Taille tot heup = 9 maanden
Heup tot staartbeen = 5 maanden
Staartbeen tot klassiek = 6 maanden
Klassiek tot halve dij = 6 maanden
Halve dij tot knie = 10 maanden
Knie tot kuit = 12 maanden
Kuit tot enkel = 15 maanden
 
Vrouwen met verschillende haarlengtes
Foto: Pixelshot/Canva
Hou in gedachten dat deze berekeningen gemiddelden zijn, gebaseerd op een vrouw van 170 cm groot en een haargroeitempo van 1,25 cm per maand. Het schema toont dat geduld het sleutelwoord is wanneer het gaat om haargroei. Wanneer kort haar uitgroeit, lijkt het veel sneller te groeien dan bij de langere stadia, zoals tussen sleutelbeen en middenrug. Maar dit is een optische illusie en elke halve centimeter is gewoon meer zichtbaar wanneer de haarlengte nog rond het gezicht is.
 
Het groeitempo is hetzelfde per maand voor kort en voor erg lang haar. Je kan je haar een grotere kans geven om het tot een mooie lange lengte te laten groeien door het goed gevoed en soepel te houden zodat haarbreuk onderweg vermeden wordt.
 
De omschrijvingen van haarlengtes kunnen erg bevooroordeeld zijn naargelang de persoon die aan het woord is. Een dame met lang haar, dat laten we zeggen reikt tot haar taille of heup, zal zeker alles boven de schouder als erg kort haar beschouwen. Een fan van pixiesnitten daarentegen zal misschien een kinlange bob reeds als lang ervaren. Wees dus niet bang om verificatie en details te vragen over welke lengte ze echt bedoelen wanneer je de erg tegenstrijdige omschrijvingen hoort.
 
Om alles nog eens samen te vatten: bij kapsels.net noemen we haar kort wanneer het korter is dan kinlengte. Halflang is tussen kin en schouder en lang haar is alles onder de schouder.
 
©Kapsels.net