Signalen uitzenden via het haar

Vriendinnen met lang haar en erg kort haa
 
Lang haar versus kort haar in de kunst van het verleiden
 
Lange, weelderige lokken die plagend langs een blote dij gaan, schreeuwen om aangeraakt te worden en over een kussen gespreid zijn, zijn voor vele mannen de belichaming van vrouwelijke schoonheid en seksueel verlangen.
 
Gedurende eeuwen straalde lang haar seksuele aantrekkingskracht en vrouwelijkheid, vruchtbaarheid en vrouwelijke beschikbaarheid uit. Vrouwen met kort haar werden traditioneel als minder begerig beschouwd en intimideerden mannen, aangezien kort haar de kloof dicht tussen vrouwelijkheid en mannelijkheid.
 
Haar is een belangrijke indicator van wie we zijn als individueel menselijk wezen, net zoals de manier waarop we gekleed gaan trouwens. Alhoewel, de manier waarop we kiezen om ons haar te dragen, zit vast aan een aantal stereotypes. Traditioneel wordt lang haar gezien als vrouwelijk en sexy, terwijl kort haar vaak een revolutionair symbool van opstand is, waarbij de draagster verstoken is van seksuele gevoelens naar het andere geslacht toe.
 
Maar de tijden zijn veranderd sinds de holbewoners vrouwelijke seksualiteit verheerlijkten door tekeningen van vrouwen als lustobjecten te maken – hoe langer het haar, hoe begeerlijker de vrouw. In de 21ste eeuw zijn de signalen die vrouwen uitzenden met hun haar heel wat minder zwart-wit en – wat even belangrijk is – de manier waarop mannen deze signalen ontvangen zijn in gelijke mate veranderd.
 
Vroeger veinsde een vrouw met kort haar mannelijkheid, een oerreactie die negatieve commentaren van mannen kreeg. Tegenwoordig is er een socialere houding tegenover kort haar. Is het haar van een vrouw in deze veranderende situatie nog steeds een signaal van haar seksuele status?
 
De veranderende rol van een vrouw.
 
Het debat draait om volgend idee: zenden dwarrelende lokken méér positieve seksuele signalen uit dan een korte snit die alle seksualiteit mist? Om een antwoord te krijgen op die vraag moeten we eens kijken hoe de rol van de vrouw in de maatschappij veranderd is in de voorbije decennia.
 
“Raponsje, Raponsje, laat je vlechten neer.”, riep de prins naar de arme prinses, wiens wapperende lange haren een bruisend embleem van maagdelijkheid, seksualiteit en vrouwelijke nederigheid waren. Alhoewel dit een fictieve legende blijft, heeft het sprookje over Raponsje de harten van kinderen én van volwassenen betoverd. Terwijl veel mannen verlangden naar een jongedame die leek op Raponsje, zijn het de dames die verhinderd hebben dat dit sprookje werkelijkheid werd.
 
Doorheen de geschiedenis zijn vrouwen evenwaardig geworden aan mannen en hun toenemende kortere kapsels staan symbool hiervoor. In de late 18e eeuw was de Franse revolutie een periode van radicale sociale verandering in de Europese geschiedenis en in het spoor van de revolutie kozen veel Engelse vrouwen voor een kort kapsel. In de jaren 20 en in de swingende jaren 60 beslisten de vrouwen om hun haar kort te knippen als teken van bevrijding.
 
Vandaag de dag zijn er steeds meer vrouwen die een managementpositie hebben en een rivale zijn voor mannen op de werkvloer. Een kort kapsel toont niet enkel kracht en status, het straalt ook zelfvertrouwen uit. Door deze nieuwe vrouwelijke dominantie, die een uitdaging vormt voor de traditionele maagdelijke vrouw met lange haren, hangen mannen méér en méér af van de zelfverzekerde vrouw – de situatie is dus omgekeerd.
 
Volgende pagina