Haaruitval bij vrouwen & vrouwelijke kaalheid

Vrouw met haaruitval
Foto: Suriya Yapin/Shutterstock
Sinds het begin der tijden wordt ons haar beschouwd als onze kronende glorie. Dus wat is er aan de hand als ons haar sneller uitvalt dan de bladeren van de bomen vallen? Meestal is dit een gevolg van een midlife crisis, er komt een nieuwe sportwagen, en een nieuwe wederhelft, en voor sommigen van ons ook de een of andere haar restauratie. Je zult door het voorafgaande waarschijnlijk denken dat we het over het mannelijke geslacht hebben, maar dan heb je het mis, want een verbazingwekkend aantal vrouwen heeft ditzelfde probleem.
 
Vrouwelijke kaalheid, of alopecia androgenetica bij de vrouw, heeft te maken met een typisch patroon van haarverlies bij vrouwen. Een haar groeit gemiddeld 1,25 cm per maand en zal gedurende 2 tot 6 jaar groeien, waarna het in een rustperiode komt en vervolgens uitvalt. Kort na het uitvallen van de haar zal gewoonlijk op de lege plek een nieuwe haar groeien. Op een gemiddeld hoofd zal 85% van het haar groeien terwijl 15% van het haar zich in rust bevindt. Men spreekt van kaalheid wanneer op de lege plek na het uitvallen van een haar zich geen nieuwe haar vormt.
 
Er zijn verschillende oorzaken voor dit haarverlies, maar de belangrijkste oorzaak is wel de verandering in de hormoonhuishouding. De hiervoor verantwoordelijke hormonen zijn dezelfden die de kaalheid bij mannen veroorzaken. De mannelijke hormonen, de androgenen, komen ook voor in vrouwen, zij het in een kleinere hoeveelheid, maar toch nog voldoende krachtig om de orde in de haar follikels te verstoren. Dit vindt meestal plaats bij de aanvang van de menopauze wanneer alle hormonen uit balans zijn. In deze periode krijgt het hoofdhaar de neiging dunner te worden, terwijl het haar in het gezicht stugger wordt. Er is geen nieuwe haargroei, maar de follikels blijven in leven zodat nieuwe haargroei mogelijk blijft. Andere oorzaken vormen de genetische factoren en de veroudering.
 
Vrouwelijke kaalheid wijkt in zoverre af van mannelijke kaalheid, dat haaruitval op het gehele hoofd plaatsvindt, met uitzondering van de voorzijde. Slechts zelden doet zich complete kaalheid voor zoals vaker bij mannen te zien is. Er zijn ook andere redenen dan de hiervoor genoemden die kaalheid, of haaruitval, bij vrouwen kunnen veroorzaken, zoals tijdelijke haaruitval (telogen effluvium), breken van het haar (veroorzaakt door styling en door het draaien van en trekken aan het haar), kleine kale plekken (alopecia areata - een immuniteitsprobleem dat tijdelijk haarverlies veroorzaakt), medicatie en sommige huidziekten.
 
De symptomen van vrouwelijke kaalheid uiten zich in het dunner worden van het haar over het gehele hoofd met licht tot matig haarverlies rond de kruin en langs de haargrens. De diagnose wordt op zicht gesteld, maar soms wordt een een biopsie van de hoofdhuid genomen om eventuele huidafwijkingen te kunnen constateren. Ook worden de overige follikels in enkele gevallen getest op aanwezigheid van arsenicum (rattekruid) of loodvergiftiging dat samen met mogelijke andere huidaandoeningen via medicatie behandeld kan worden.
 
Gevaar voor haaruitval bij vrouwen
Foto: Canva
Let op: De hieronder gegeven medische informatie is louter informatief. Mocht je naar aanleiding van dit artikel een behandeling overwegen, doe dit dan UITSLUITEND in overleg met je arts.
 
Haarverlies dat met de vrouwelijke kaalheid ofwel alopecia androgenetica in verband staat, is permanent. In Amerika wordt hiertegen door de FDA (Food and Drug Administration) een 2% concentratie van het middel Minoxidil aanbevolen als enige goedgekeurde middel. Met dit middel wordt, naast andere middelen, ook in ons land gewerkt. Het zou de haargroei met 20-25% bij vrouwen verbeteren, terwijl bij de meerderheid van de groep het haarverlies vertraagd wordt of zelfs geheel verdwijnt. Het is een dure behandeling en de haaruitval zal terug keren als met het gebruik van het middel gestopt wordt.
 
Een ander middel is Aminexil. Deze behandeling richt zich op het verzachten van het collageen dat zich door hormonale en andere invloeden kan verharden. Door verhard collageen wordt de haarwortel belemmerd met als gevolg dat de haar verstikt en het haarzakje veroudert, waardoor geen vernieuwing van de haar kan plaatsvinden. De genoemde middelen mogen niet door zwangere of zogende vrouwen gebruikt worden of vrouwen die zwanger willen raken.
 
Haartransplantatie is weer een andere behandelingsmethode die bestaat uit het chirurgisch wegnemen van kleine huidplugjes met één of twee gezonde complete haren, inclusief een beetje van het omliggende weefsel, uit gebieden op het hoofd waar het haar gezond groeit. De plugjes worden vervolgens in de kale gebieden op het hoofd geïmplanteerd. Deze behandeling kan een beetje litteken vorming geven in de donor gebieden en geeft een klein risico op huidinfecties. Om bevredigende resultaten te krijgen, zal de patiënt meerdere malen voor behandeling moeten terugkeren, wat zwaar op de beurs kan wegen, maar de resultaten zijn bijzonder goed en blijvend.
 
Het vasthechten van haarstukjes op de hoofdhuid, dat in sommige delen van de wereld wordt gedaan, wordt niet aanbevolen. Deze praktijken kunnen leiden tot littekens, infecties en abcessen op de hoofdhuid. Kunstmatige en afneembare haarstukken worden echter hoog aanbevolen. Echter, het laten inweven van haar, het nemen van een haarstukje of het veranderen van de haarstijl blijft de veiligste en minst kostbare behandelmethode.
 
Zoals je ziet, zijn er nog geen geweldige methoden om nieuw haar te krijgen, dus de behandeling is voorlopig hoofdzakelijk gericht op het behandelen van de psychologische stress en het weer opbouwen van het zelfvertrouwen.
 
Er is helaas nog geen methode ontdekt die de alopecia androgenetica bij mannen en vrouwen kan voorkomen. Maar er zijn manieren om jezelf beter te voelen die bovendien geen totale verandering van je leven verlangen. Koop een mooi haarstukje als het haarverlies je werkelijk hindert. Ga bij een sportclub, leer een nieuwe hobby, het aller belangrijkste is dat jij je goed in je vel voelt. Zelfs als het verlies nog zichtbaarder wordt op je hoofd.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Omgaan met haarverlies
 
Vragen over haarverlies