Knipgrage kappers en kapsters

Knipgrage kapster met schaar
 
Kappers en kapsters die graag veel knippen, ongelukkige klanten.
 
Toen ze in een stijlvol nieuw kapsalon zat waar de prijs van een snit alleen dezelfde was als die van een snit en highlights in een gewoner kapsalon, was Annie vol zelfvertrouwen dat de “bijknipbeurt” die ze wou, gewoon concreet een bijknipbeurt zou zijn en haar zou helpen in haar zoektocht naar gezond, vitaal en vooral “lang” haar.
 
“Hoeveel mag er af?” vroeg de jonge, trendy, pas afgestudeerde kapster die wou imponeren. “Gewoon de puntjes, ik wil het laten groeien”, antwoordde Annie.
 
Toen de kapster drie kwartier later Annies haar aan het drogen was, werden Annies vermoedens dat meer dan 3 cm van haar zorgvuldig gekoesterde halflange lokken met stoffer en blik verdwenen waren, bevestigd toen ze vol afschuw in de spiegel staarde. Het haar dat ze tot onder de schouders gespaard had, veerde nu op rond haar sleutelbeen. Geen wonder dat Annie zich nogal misselijk voelde toen ze wel 60 euro moest overhandigen voor een haarsnit die ze eigenlijk niet gewild had.
 
Alsof het laten groeien van haar nog niet vervelend en uithoudingsvermogen testend genoeg was werd ze nu geconfronteerd met een kapster die dol was op haar schaar en het lange en moeizame proces vertraagde door zomaar meerdere kostbare centimeters lengte af te knippen en daardoor perplexe klanten minstens enkele maanden terug te katapulteren. Hoe komt het toch dat kappers de ergerlijke gewoonte lijken te hebben om onze vraag betreffende de hoeveelheid te knippen haar te negeren?
 
Kappers verdedigen zich door te zeggen dat haar, wanneer het nat geknipt wordt, de neiging heeft om eerder drastisch op te veren wanneer het droog is. Maar ervaren, goed getrainde en opgeleide kappers moeten rekening houden met de tendens van haar om enkele centimeters op te wippen en dus korter te worden wanneer het droog is en moeten dus het absolute minimum afknippen om het haar voornamelijk te fatsoeneren.
 
Heb je je ook ooit al oncomfortabel gevoeld wanneer een kapper op slechts enkele centimeters van je gezicht gebogen staat en twee strengen haar langs twee kanten van je gezicht houdt om te bekijken of ze dezelfde lengte hebben? En dan niet overtuigd is dat de lengte gelijk is, de schaar opnieuw bovenhaalt en nogmaals de knip erin zet om het haar overal rond een gelijke lengte te geven? En dan is de andere kant weer korter, zodat verder knippen vereist is aan de tegenoverstelde kant enz.
 
Een andere verklaring voor de reden waarom kappers hun schaar maar al te graag bovenhalen is te wijten aan hun onbekwaamheid om onmiddellijk een gelijke snit te bekomen. Er kunnen vaak twee of zelfs drie pogingen nodig zijn om overal dezelfde lengte te bekomen, waardoor het haar meer moet geknipt worden dan de klant origineel vroeg. Nog maar eens: dit is gewoonlijk een kenmerk van minder ervaren en minder opgeleide kappers en dit zou door ervaring en kapperstraining opgelost moeten worden.
 
Maar misschien de meest woedend makende reden van het “dol op de schaar zijn” van kappers is wanneer een kapper of kapster denkt dat hij/zij weet wat het best is voor zijn/haar klanten. Verbijsterd door de ongelijkmatige gespleten punten of haarbreuk enkele centimeters boven de punten voelen sommige kappers zich gedwongen tot het uitroeien van die beschadigde schubben met hun schaar. “Het zal veel gezonder zijn”, zeggen ze in hun gedachten wanneer ze een blik werpen op de ongemakkelijke reflectie van de klant in de spiegel.
 
Knipgrage kapsters die klaarstaan om haar te knippen
 
Terwijl incidentjes met de schaar die leiden tot onbedoelde asymmetrische snitten en de vergetelheid dat ons haar de neiging heeft om op te veren wanneer het droog is, kenmerken zijn van minder ervaren en ongeschoolde kappers, is de “we weten wat best is en hebben daarom de faciliteit om meer haar te knippen dan gevraagd”-theorie gewoonlijk een kenmerk van ervaren, hooggeschoolde en goed opgeleide kappers, waar jammer genoeg de prijs van een snit gewoonlijk een stuk hoger ligt dan in andere salons.
 
In die zin zijn klanten uitzonderlijk briesend, want niet enkel heeft de kapper beslist om niet te doen wat gevraagd werd, maar ook nog heeft de klant een rib uit het lijf betaald om van streek en boos te worden gemaakt.
 
Maar het is niet enkel de basis van ons haar die het slachtoffer kan worden van overijverige kappers die dol zijn op hun schaar. Ook pony’s en laagjes kunnen ten prooi vallen aan dergelijk slachtofferschap. Pony’s zijn bijzonder gevoelig om te bezwijken voor de “dolle schaar” van kappers want dit is extreem schokkend voor de klant. Mensen, voornamelijk dames, hebben pony’s om allerlei redenen.
 
Voor mensen met minder perfect gevormde gelaatstrekken of minder symmetrische gezichten kunnen pony’s, vooral lange pony’s, het gezicht helpen omkaderen, ongewenste gelaatstrekken helpen verbergen en de illusie van evenwicht en gelijkheid scheppen. Pony’s kunnen lelijke wenkbrauwen of een onregelmatig voorhoofd bedekken. Korte pony’s zijn een wonderlijke aanwinst om een versterkte perceptie van schoonheid te bekomen. Mensen kunnen daarom extreem gevoelig zijn wanneer het gaat om hun pony’s.
 
Veel ervaren kappers erkennen de bezorgdheid en gevoeligheid van mensen ten opzichte van hun pony en zijn daarom extreem voorzichtig bij het knippen ervan. Maar er zijn ook gelegenheden, namelijk die waarbij door onervaren of naïeve kappers misbruik gemaakt wordt, waarbij het “dol omspringen met de schaar” bij pony’s plaatsvindt en het kapsel van klanten kapotmaakt.
 
Dit gebeurde bij de 16-jarige Monica, die sinds ze zich kan herinneren last heeft van een loensend linkeroog. Vastberaden om haar best te doen om dit te bedekken, heeft Monica steeds een lange pony gehad die aan de linkerkant van haar gezicht afliep.
 
Zonder dat Monica dit uitdrukkelijk zei, heeft haar ervaren en sympathieke kapster steeds geweten dat het de bedoeling van de tiener was om haar linkeroog te verbergen en heeft zij haar haar steeds passend geknipt, waardoor Monica erg blij was. Maar toen de pa van Monica een nieuwe job kreeg en ze moesten verhuizen, moest Monica met tegenzin afscheid nemen van haar kapster en moest ze op zoek naar een nieuw kapsalon.
 
Jammer genoeg stond Monica’s nieuwe kapster niet zo open voor haar individuele noden als haar vorige kapster en ondanks Monica’s herhaaldelijke vraag om haar pony niet méér dan een halve centimeter te knippen en naar één kant te stylen, knipte de kapster een goede twee centimeter zodat het haar niet langer natuurlijk naar de linkerkant viel.
 
Monica, op de uiterst gevoelige leeftijd van 16 jaar en extreem zelfbewust van wat ze beschouwde als een probleem dat haar voorkomen verpestte, bleef kapot achter. Dit voorbeeld komt dan misschien wel niet zo heel vaak voor, het accentueert toch het gedoe en de zorgen die kappers die niet precies doen wat hun betalende klanten vragen, kunnen veroorzaken.
 
Ook het knippen van te veel laagjes kan leed en pijn veroorzaken bij klanten en in sommige gevallen kunnen laagjes die te kort geknipt werden uiteindelijk lijken op een mullet uit de jaren 1980, tot groot ongenoegen van de klant.
 
Terwijl zowel mannen als vrouwen kunnen beslissen of ze hun haar willen laten groeien en ze dus allebei slachtoffer kunnen worden van een kapper of kapster die overijverig is, zijn het vaak vrouwen die emotioneler en meer overstuur achterblijven wanneer een kapper een ongewenste frats uithaalt.
 
Lang haar bij een dame is synoniem van sensualiteit en schoonheid en vaak willen echtgenoten en vriendjes dat hun partner haar haar laat groeien om deze belichaming van vrouwelijke schoonheid te vervullen. In het besef van het beeld dat mannen hebben van vrouwen en lang haar, kunnen veel dames erg overstuur en boos worden wanneer een “dolle” kapper hun ambities om de fantasieën van hun mannen te vervullen, vernietigt.
 
De oplossing? Meer opleiding op kappersscholen, met inbegrip van het vermijden van “dol zijn op de schaar” tegen elke prijs. Of misschien een meer luisterend oor betreffende het recht om te krijgen wat we willen laten doen op ons haar, zelfs al betekent dit dat de oneven gespleten punten zullen blijven uitsteken. We zullen tenminste op weg zijn om het lange haar te bezitten waar we zo naar snakken.
 
©Kapsels.net    Foto's: Shutterstock
 
Zie ook:
 
Nachtmerrie bij de kapper
 
Je kappersbezoek: van de hemel naar de hel?