Je kappersbezoek: van de hemel naar de hel?

Vrouw met lang blond haar bij de kapper
 
Je hebt heel hard uitgekeken naar dat langverwachte kappersbezoek. In het kapsalon is alles rozengeur en maneschijn: je geniet van een wasbeurt en hoofdmassage en kunt gezellig bijkletsen terwijl de kapper of kapster aan de slag gaat met je haren en jij geniet van een kopje lekkers. Maar eens je het resultaat ziet, ben je – op zijn zachts uitgedrukt – niet blij. En eenmaal thuis barst je in tranen uit.
 
Is dit voor jou herkenbaar? Dan ben je zeker niet de enige. Bovenstaand scenario komt niet uit een film, het is helaas vaak de rauwe werkelijkheid. Velen zijn na een kappersbezoek doodongelukkig en beleven een baaldag. Wat een feest had moeten zijn, eindigt in een nachtmerrie, een drama en soms zelfs een trauma.
 
Hieronder vind je een bloemlezing van wat er zoal verkeerd kan aflopen en vooral, hoe je dit voorkomt of kan verhelpen. Zodat je de volgende keer met plezier naar de kapper gaat en met evenveel plezier terug naar huis keert. Hoe voorkom je een rampzalig kappersbezoek? Lees even mee.
 

Wat kan er mislopen?

Je hebt een blonde haarkleur in gedachten, maar in plaats van die mooie blonde kleur heeft je haar een oranje, gele of groene schijn. Het verven van haar vergt heel wat vakkennis. Bij het lichter kleuren komt de warmte van je natuurlijke haarkleur vrij en daardoor kan het eindresultaat afwijken van wat je voor ogen had.
 
Je haar heeft misschien wel de beoogde kleur, maar je lokken zien eruit als stro. Vergeet niet dat veel chemische behandelingen agressief zijn, vooral dan het bleken. Laat je dit te vaak na elkaar doen of werken de chemicaliën té lang in, dan is dit nefast voor de conditie van je haar.
 
Je wil gewoon de puntjes laten bijknippen, dus geef je de opdracht om een centimetertje af te knippen, maar op het einde van de rit zijn dat vele centimeters geworden. Vergeet niet dat kappers heel graag knippen. Hou ze dus in de gaten tijdens het proces! Kappers kletsen ook heel graag en luisteren niet altijd naar wat je hen precies uitlegt, omdat ze met zoveel zaken tegelijk bezig zijn.
 
Je pony is veel te kort of schuin geknipt. Die groeit wel snel weer bij, maar in de tussentijd zit jij toch maar met de gebakken peren. De kapper of kapster heeft te veel laagjes in je haar geknipt. In plaats van hier en daar een laagje is het helemaal verknipt.
 
Oef! Je hebt eindelijk een kapsalon gevonden waar alles naar wens is en waar je heel gelukkig buitengekomen bent. De volgende keer stap je er euforisch naartoe. Helaas, deze keer heeft een andere kapster je haar onder handen genomen of was er een leermeisje aan het werk. Resultaat? Terug naar af.
 
Misschien is alles wel op en top in het kapsalon, maar ondervind je thuis problemen om je kapsel in vorm en onder controle te houden. Heel jammer dat je kapsel slechts die éne dag mooi is.
 
Het zal je niet meer overkomen: deze keer doe je een foto mee van het kapsel dat je wil. Helaas is het plaatje uit een modemagazine een geïdealiseerde momentopname. Vergeet niet dat het model op de foto er ’s anderendaags ook minder idyllisch uitziet. En vaak heb jij niet dezelfde vorm van gezicht en hetzelfde type haar als dat model, waardoor het resultaat noodgedwongen afwijkt.
 

Tips om met een tevreden gevoel terug naar huis te gaan

Laat niets met je haar uitvoeren wat je zelf niet wil. Misschien vindt de kapper dat je het ideale haar hebt om op te scheren of wil hij zijn creativiteit uitleven en met zijn blauwe verfborstel door je haren gaan. Als je dit zelf niet wil, bedank hem dan vriendelijk. Het is tenslotte jouw haar. Jij moet ermee voor de dag komen.
 
Blijf realistisch en trouw aan jezelf. Wil je écht van superlang naar een lekker kort kopje of van zwart naar blond? Dan moet je dat doen. Maar denk goed aan de gevolgen. Bekijk ook of je droomkapsel wel past bij de persoon die jij bent. Voer een drastische verandering enkel door wanneer je dit zelf echt ziet zitten. Wanneer je droomkapsel niet zomaar een gril blijkt, maar een erg doordacht idee is, is de kans op slagen al een stuk reëler.
 
Is het eindresultaat toch niet wat je ervan verwacht had? Ga dan niet teleurgesteld naar huis, maar bespreek dit met je kapper of kapster. Leg eerlijk uit dat het niet geworden is wat je verwachtte en hoopte. Een goede kapper zal dit kosteloos voor je oplossen. Klant is koning en elke klant moet tevreden de zaak kunnen buitenwandelen.
 
Heb je spijt dat je je lange haren kwijt bent? Er bestaat zoiets als extensions (op voorwaarde dat je haar niet té kort geknipt is).
 
Misschien ben je wel tevreden op het einde van je kappersbezoek, maar vind je het lastig om thuis aan de slag te gaan met het stylen van je haar om diezelfde prachtige coupe te bekomen. Wees niet bang om te vragen naar tips voor het onderhoud van je kapsel. Wanneer je je haar zelf leuk kunt stylen, word je automatisch blijer en voel je je comfortabeler.
 
Tot slot: soms moet je de dingen gewoon wat tijd geven. Gun jezelf enkele weekjes om te wennen aan je nieuwe ik. Gelukkig groeit haar ook steeds weer terug.
 
©Kapsels.net    Foto: Shutterstock
 
Lees ook:
 
Wat je kapper écht ziet
 
Checklist voor een nieuw kapsel
 
Hoe krijg je een goed geknipt kapsel?