Kindvriendelijke kapsalons

Kleine jongen in een kindvriendelijk kapsalon
Foto: Bigstock
Hoe een kapsalon kindvriendelijk maken.
 
Ik werkte bijna een jaar in een kapsalon uitsluitend voor kinderen, waar alles wat we deden gericht was op de markt voor kinderen. De haarsnitten verliepen snel (ongeveer getimed op zeven minuten), er was blije muziek, er werden geschenkjes gegeven, er was overal speelgoed (om mee te spelen en om te verkopen) en een leuk meubilair en er waren speciale haarproducten voor kinderen te koop.
 
Tijdens het weekend hielden we verjaardagsfeestjes voor wel twintig meisjes, waarbij we haar en nagels verzorgden, cupcakes serveerden, de meest recente tienermuziek draaiden en eindigden met een modeshow. Er waren ook ouders die geen tijd hadden om naar een kapsalon te gaan en die in de kleine zeteltjes plaatsnamen voor een snelle snit, maar je kon merken dat ze zich helemaal niet op hun gemak voelden met de hoeveelheid energie die we hadden en het gebrek aan magazines die niet voor kinderen bestemd waren.
 
Voor heren is een snelle haarsnit geen probleem en de meesten kiezen voor een snelle barbierbeurt, terwijl dames eerder een spa-achtige ervaring wensen wanneer ze naar het kapsalon gaan. Ze willen graag enkele uurtjes vertroeteld worden; hun haar wordt gewassen en ze krijgen een hoofdmassage; ze kunnen een nieuw kleurtje krijgen; ze kunnen kiezen voor een nieuw kapsel; en alles eindigt met een ontspannende en warme föhnbeurt terwijl ze het nieuwste damesmagazine lezen. Jammer genoeg kan de luxe van de kapsalonervaring dungezaaid zijn voor drukke mama’s, want ze vinden misschien geen oppas voor hun kinderen en willen hen niet de hele tijd in de gaten moeten houden terwijl ze proberen te ontspannen en van hun salonervaring proberen te genieten.
 
Daarnaast zijn er ook werkende mama’s die misschien wel de ontspanning in het kapsalon wensen, maar ook zoveel mogelijk tijd met hun kinderen willen spenderen, zelfs wanneer die in de directe omgeving zijn. Hoe lossen kapsalons dit op zodat ze drukke mama’s kunnen ontvangen en tegelijkertijd hun bedrijfsresultaat kunnen verbeteren? We hebben enkele ideetjes die ze misschien kunnen toepassen die hun huidige situatie niet al te veel zullen belemmeren en alleen maar hun merk kunnen versterken, wat elke succesvolle eigenaar natuurlijk wil.
 
Ouders in het kapsalon
Foto: SimpleFoto/Canva
Jongetje dat tijdens het knippen van zijn haar naar een tekenfilm kijkt
Foto: Alona Siniehina/Getty Images via Canva
Een kapsalon kindvriendelijk maken betekent niet dat je je salon op een drastische manier moet veranderen. Je hoeft de muren niet in het roze te verven met glitter en eenhoorns, tenzij dit je stijl is natuurlijk. Je hoeft ook niet de hele dag gecensureerde muziek te laten draaien of je tv op Disney Channel te zetten. Het gaat niet om wegnemen, maar eerder om toevoegen om je zaak toegankelijker te maken voor ouders die hun kinderen moeten meebrengen naar het kapsalon wanneer ze een specifieke service nodig hebben.
 
Eerst en vooral moet de ruimte voor je kinderzone groot genoeg zijn; misschien heb je een achterkamer die niet gebruikt wordt of extra muren die neergehaald kunnen worden om je salon wat te openen. Elke investering die je doet zal je hoogstwaarschijnlijk terugwinnen en je zal merken waarom wanneer je verder leest. De ruimte moet ongeveer 4 meter op 4,5 meter zijn, misschien iets kleiner, maar dit is een goede start.
 
In die zone mogen er geen stopcontacten zijn waar kinderen bij kunnen. Of je kan overal kindveilige stopcontacten voorzien, zelfs als je kiest voor iPads in die ruimte. Je kan die opladen vooraleer de klanten binnenkomen, maar stopcontacten zijn zeker iets dat moet verborgen zitten voor kinderen onder de leeftijd van zes jaar. Laten we zeggen tien jaar, om het veilig te houden.
 
Speelruimte voor kinderen in een kapsalon
Afbeelding: AI-illustratie
In deze speciale ruimte kan je een wereld van verwondering en magie creëren, met leuke kleuren en aangepast kapsalonmeubilair. Open specifiek op zaterdagen en zondagen. Waarom die dagen? Dit zijn de dagen waarop werkende mama’s wellicht het meest de gelegenheid hebben om hun haar te laten verzorgen. Het evenwicht zoeken tussen schoonheid en het bij je kinderen zijn, is moeilijk en wanneer een kapsalon beide aanbiedt op een leuke en betrouwbare manier, dan is de kans groter dat een mama wil terugkomen, omdat ze weet dat ze alle gewenste diensten kan krijgen en haar kinderen blij blijven.
 
Nu je de ruimte hebt, is het tijd om die te decoreren met enkele iPads, kleurboeken, bordspellen, fruitsapjes, water, boeken en kindermagazines. Je kan eventueel kiezen voor wat plexiglas of een doorzichtige deur, zodat de kinderen een meer private ruimte hebben terwijl de ouders ook hun eigen zone hebben. Zo kunnen ze elkaar nog steeds zien en communiceren, maar heeft iedereen ruimte.
 
Het is eveneens een slim idee om een scholier in te huren die op zoek is naar een studentenjob en wel hierom. Je zal enkele mensen nodig hebben, afhankelijk van het aantal kinderen in de “kinderzone” zoals we die zullen noemen, om ervoor te zorgen dat er zich niemand pijn doet en dat de zaken niet uit de hand lopen. Je kan ze als het ware beschouwen als “salonsitters”. Dit hadden wij ook in het salon waar ik werkte voor de verjaardagsfeestjes. Ik stond als feestcoördinator aan het hoofd en op basis van het aantal kinderen voor elk feestje besliste ik dan hoeveel assistenten er nodig waren. Gewoonlijk waren dit twee studenten die hielden van kinderen.
 
Kleine meisje en een kapster in het kapsalon
Foto: Bigstock
Wanneer je hulp hebt via studentenjobs, kan je andere voorzieningen integreren zoals eenvoudige kinderkapsels: hanenkammen met gel, glinsterende vlechtjes, eenvoudige knotjes met spelden, leuke maar eenvoudige make-up, kindvriendelijke nagellak, verkleedpartijtjes, films; je kan zo creatief worden als je zelf wil en zo zullen moeders (en vaders) zich comfortabel voelen om zelf meer diensten te vragen. Je kan ook een speciale avond aanbieden voor eerste haarsnitten. Je kan daarbij een pakket aanbieden dat zaken omvat zoals een snit, een styling, een foto, een lokje haar en een herinneringskaartje aan baby’s eerste haarsnit en er op die manier een hele avond van maken.
 
Een mama kan binnenkomen en denken dat ze enkel tijd heeft voor een snit. Maar dan ziet ze jouw kinderruimte en beslist ze dat ze highlights en daarna een pedicure en nog andere aangeboden diensten wil. Je kan best aan de telefoon reeds aan de ouder vragen of hij of zij de kinderzone voor zijn/haar kind wil “reserveren” voor de dag van afspraak (als eigenaar zal je zicht moeten hebben op het aantal kinderen om te weten hoeveel extra handen je nodig hebt) tegen een kleine bijdrage en alles uitleggen wat daarbij komt kijken, samen met de jobstudenten. Het zal voor een ouder moeilijk zijn om nee te zeggen. Het is ook iets wat eigenaars kunnen promoten bij hun huidige klanten via kaartjes en aanbiedingen.
 
Kleurboek in een kapsalon
Afbeelding: AI-illustratie
Eenmaal kinderen zich enorm goed voelen in dit bepaalde kapsalon, zullen ze wellicht aan hun ouders vragen om de volgende keer opnieuw daarnaartoe te gaan en dit is goed voor je zakencijfer. Mond-tot-mondreclame wanneer het gaat om kinderen heeft een enorme impact. Je kan ook mama-en-mij of papa-en-mij events organiseren waarbij de ouders tegen een bijdrage nieuwe kapsels voor hun kinderen aanleren, zoals de allernieuwste technieken in vlechten, knotjes of opsteekkapsels; er is zoveel mogelijk, je moet gewoon proactief zijn. Veel geluk en we wensen je veel succes!
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Je kind en de kapper
 
Kinderen en kapselkeuzes