Je kind en de kapper

Klein jongetje bij de kapster
Foto: Africa Studio/Shutterstock
Sommige ouders maken hele drama's mee en er wordt veel gevraagd van het geduld en de vaardigheid van de kapper. De meeste jonge kinderen kunnen nu eenmaal geen half uur achter elkaar stilzitten in een kappersstoel terwijl de kapper hun haar in model brengt. Ze hebben eenvoudigweg geen geduld, ze willen bewegen en rondkijken.
 
Toch moet het haar van je kindje af en toe worden geknipt om het in model te brengen en gezond te houden. Het haar van onze kinderen heeft behoorlijk te lijden, omdat het in aanraking komt met van alles en nog wat. Zand uit de zandbak, kinderen die soms overal zomaar op de grond gaan liggen rollen, vieze handjes die plukjes haar draaien wanneer de kinderen moe worden, en het woelen en draaien in bed waar ze behoorlijk wat tijd doorbrengen.
 
De eerste haren waarmee een kind geboren wordt, zullen na verloop van tijd uitvallen. Ze zijn erg fijn en hebben nog geen duidelijke structuur. Pas na ongeveer een jaar kunnen we spreken van echte haargroei, met een steeds duidelijker wordende kleur en structuur. Jouw kind zal dus meestal ook ouder dan één jaar zijn voordat er voor de eerste keer een model in het haar wordt aangebracht. De allereerste knipbeurt zal meestal bestaan uit een paar knipjes om een te lange pony en het haar in de nek wat in te korten en het haar een beetje in model te brengen. Er zit ook nog niet veel volume in het haar. Het haar is nog bezig zich verder te ontwikkelen.
 
Het bezoek aan de kapper kan voor een jong kind heel spannend zijn. Het vindt meestal niet plaats in de eigen vertrouwde omgeving en wordt gedaan door een persoon waarmee het niet vertrouwd is, die ook nog eens een scherpe schaar in zijn of haar handen heeft en een tondeuse die trilt en herrie maakt terwijl er een stukje haar van dat kind wordt afgepakt. En dan wordt het kind ook nog eens onder een cape verstopt, waardoor het zichzelf niet meer kan zien en bijna niet mag bewegen.
 
Klein meisje bij de kapper
Foto: Pixelshot/Canva
Een ervaren kinderkapper stelt een kind gerust en weet het te overtuigen om even stil te zitten, of gebruikt de juiste hulpmiddelen om dit te bereiken, terwijl zijn of haar handen snel en bekwaam over de haartjes gaan, zelfs als het hoofd af en toe een beetje beweegt. Een ervaren kinderkapper heeft geduld en straalt rust uit. De eerste keer zal het kindje meestal op de schoot van zijn of haar moeder zitten, waardoor er meestal een iets meer ontspannen sfeer ontstaat. Als dit goed gaat, mag het kindje de volgende keer proberen plaats te nemen in een kinderstoel, waardoor de kapper gemakkelijker kan werken.
 
Hoewel de kapper zo snel mogelijk werkt, is dit niet altijd snel genoeg. Daarom spelen veel kapsalons tegenwoordig in op de behoeften van kinderen door te zorgen voor verschillende elementen waardoor kinderen zich prettig voelen en afgeleid worden. Sommige kapsalons richten een speciale hoek in voor kinderen met een tv, een schoolbord, kleurboekjes, speelgoed en een speeltafel. Er zijn details aan de muren of op de vloer die de kapper gebruikt om het kind te helpen een bepaalde stand van het hoofd langere tijd vast te houden. Zelfs de kappersstoelen zijn speciaal ontworpen om kinderen tijdens het knippen af te leiden en op hun gemak te stellen. Ouders krijgen koffie aangeboden, terwijl kinderen limonade en wat lekkers krijgen.
 
Niet alle kappers, hoe goed ze ook zijn in hun vak, zijn goed met kinderen. In kapsalons waar meerdere kappers werken, is er vaak één of misschien wel twee die gespecialiseerd zijn in het knippen van kinderen en zich richten op een prettig bezoek voor het kind (en dus ook voor de ouder). Bij binnenkomst wordt het kind al verwelkomd en meegenomen naar het speelgoed, zodat het kind zich op zijn gemak voelt en ontspant.
 
Lees verder ...
 
Door Susan | | ©Kapsels.net