Je kind en de kapper

Klein jongetje bij de kapster
 
Al is het kleutertje nog zo klein,
en zijn de haartjes nog zo fijn.
Door het knippen blijft het haar gezond.
Ook al vliegen de spullen soms in het rond.
 
Moeder is de wanhoop haast nabij,
maar het kind heeft pret en kijkt heel blij.
De kapper lijkt het beter zijn werk te staken
en vraagt om een nieuwe afspraak te maken,
 
En tijdens deze discussie en de strijd
heeft het kindje zich bevrijd.
Het loopt naar een spiegel met een schaar.
"Knip, knip, … zo… nu is mijn hoofdje klaar!"
 
Hele drama´s maken sommige ouders mee en er wordt veel gevergd van het geduld en de kunde van de kapper. De meeste jonge kinderen kunnen nu eenmaal geen half uur achter elkaar stil zitten in een kapperstoel terwijl de kapper het haar in model brengt. Hier hebben ze eenvoudig geen geduld voor, ze willen bewegen en rondkijken.
 
En toch moet het haar van je kindje af en toe geknipt worden om het in model te brengen en gezond te houden. Het haar van onze kinderen heeft behoorlijk te lijden omdat het in aanraking komt met van alles en nog wat. Zand uit de zandbak, de kinderen gaan soms overal zomaar op de grond liggen rollen, vieze handjes, die handjes die plukjes haar gaan draaien wanneer de kinderen moe worden en het woelen en draaien in bed waar ze toch behoorlijk wat uurtjes verblijven.
 
De eerste haren waarmee een kind geboren wordt, zullen na verloop van tijd uitvallen. Ze zijn erg fijn en hebben nog geen duidelijke structuur. Pas na ongeveer een jaar kunnen we spreken van echte haargroei met een steeds duidelijker wordende kleur en structuur. Jouw kind zal dus meestal ook ouder dan één jaar zijn voor er voor de eerste keer een model aangebracht zal worden in het haar. De allereerste knipbeurt zal meestal bestaan uit een paar knipjes om een te lange pony en het haar in de nek wat in te korten en het haar een beetje in model te brengen. Er zit ook nog niet veel volume in het haar. Het haar is nog bezig zich verder te ontwikkelen.
 
Het bezoek aan de kapper kan voor een jong kind heel spannend zijn. Het vindt meestal niet plaats in de eigen vertrouwde omgeving en door een persoon waar het niet mee vertrouwd is die ook nog eens een scherpe schaar in zijn of haar handen heeft en een tondeuse die angstig trilt en herrie maakt waarmee een stukje van dat kind wordt afgepakt. En dan wordt het kind ook nog eens onder een cape verstopt waardoor het zichzelf niet meer kan zien en haast niet mag bewegen.
 
Een geroutineerde kinderkapper stelt een kind gerust en weet het te overtuigen dat het even stil moet zitten of gebruikt de juiste hulpmiddelen om dit voor elkaar te krijgen, terwijl zijn of haar handen snel en kundig over de haartjes gaan, ongeacht of het hoofd af en toe een beetje wegdraait. Een geroutineerde kinderkapper heeft geduld en straalt rust uit. De eerste keer zal het kindje meestal op de schoot van zijn of haar moeder zitten, waardoor meestal een al iets meer ontspannen sfeer ontstaat. Gaat dit goed, dan mag het kindje de volgende keer proberen plaats te nemen in een kinderstoel, waardoor de kapper gemakkelijker kan werken.
 
Ook al werkt de kapper zo snel mogelijk, toch is dit niet altijd snel genoeg. Daarom spelen veel kapsalons tegenwoordig in op de behoeften van kinderen door voor veel elementen te zorgen waarbij kinderen zich prettig voelen en afgeleid worden. Sommige kapsalons richten een speciale hoek van de zaak in voor kinderen met een TV en videorecorder of DVD speler, een schoolbord, kleurboekjes, speelgoed en een speeltafel, details aan muren of op de vloer waar de kapper ze op attendeert om een bepaalde stand van het hoofd voor langere tijd vast te kunnen houden tot zelfs de kappersstoelen toe die speciaal ontworpen zijn om kinderen tijdens de kapbeurt af te leiden en op hun gemak te stellen. Pappa en mamma krijgen koffie en zij krijgen limonade en wat lekkers.
 
Niet alle kappers, al zijn ze nog zo goed in hun vak, is het gegeven om met kinderen om te gaan. Bij kapsalons waar meerdere kappers of kapsters werken is er vaak één of zijn er wellicht twee die het knippen van kinderen in hun takenpakket hebben en zich toeleggen op een prettig bezoek voor het kind (en dus ook voor de ouder). Bij binnenkomst wordt het kind al welkom geheten en meegetroond naar het speelgoed om te zorgen dat het kind het naar de zin heeft en dus ontspant.
 
Volgende pagina