Haarverzorgingsproducten voor je kind

Baby met producten voor haarverzorging
Foto: Shutterstock
Voor ons zelf is het af en toe al moeilijk om uit te vinden welke haarverzorgings-producten we nodig hebben. Wat voor haar hebben we, is het vet, normaal, droog, gecombineerd? Is het haar geverfd of beschadigd? Hier hebben we af en toe al moeite mee. Onze kinderen stellen weer hun eigen eisen aan de haarverzorgingsproducten. Niet omdat de flesjes leuker zijn of de geur zo lekker is, maar de samenstelling van hun hoofdhuid en haar is anders dan die van ons.
 
De baby
 
De tere huid en fijne haartjes van een baby hebben nog niet de volledige structuur en zijn daarom extra gevoelig voor invloeden van buitenaf, wind, regen, bacteriën en luchtvervuiling. Omdat het nog niet de beschermende zuurgraad heeft, is de huid extra gevoelig voor schimmels en infecties. De verhoorning van de huid zal nog vier jaar in beslag nemen. Daarom moeten we de producten hierop aanpassen en voor de baby pas vanaf de vierde maand kiezen voor producten met een neutrale pH waarde die speciaal geschikt zijn voor het haar van de baby. Tot die tijd kan volstaan worden met badwater waaraan wat druppels babyolie zijn toegevoegd.
 
De babyshampoo moet mild zijn omdat de hoofdhuid en het haar van de baby erg dun en gevoelig zijn. Een babyshampoo is dan ook niet ontvettend en goed uitspoelbaar. Het te snel op gang komen van de talgproductie kan berg tot gevolg hebben. Berg is de benaming voor losse, vettige schilfers die bij baby's kunnen voorkomen op het midden van het hoofd, maar zich kan uitbreiden naar de oren, de nek en het gezicht. Berg verdwijnt over het algemeen vanzelf, maar het gebruik van een voor de baby te agressieve shampoo kan het probleem verergeren.
 
De baby verzorgingsproducten zijn ruimschoots en in vele merken verkrijgbaar. Ze worden verkocht in ongeparfumeerde of licht geparfumeerde vorm, hypoallergeen en in vormen waaraan geen kleurstoffen zijn toegevoegd. Deze producten kunnen minstens worden gebruikt tot de baby één jaar oud is en worden alleen toegepast wanneer het nodig is. Te vaak wassen is een extra aanslag op de hoofdhuid. Meestal kan worden volstaan met het eens per week of twee weken wassen van de haartjes en de overige keren is spoelen van het haar over het algemeen voldoende.
 
Eén jaar en ouder
 
Je kunt gerust nog steeds de verzorgingsproducten gebruiken die je voor je kind kocht toen hij nog een baby was, hier zijn ze ook vertrouwd mee, maar nu het kind wat groter is, gaat het ook een eigen mening vormen en voorkeuren geven aan bepaalde vormen en geuren zodra het hiermee geconfronteerd wordt. En hier speelt de industrie goed op in.
 
De kindershampoos en andere haarverzorgingsproducten zijn milder dan de versies voor volwassenen en zijn als douche gels te krijgen in samenstellingen die wij zelf niet graag op ons haar zouden gebruiken. Ook deze shampoos zijn pH neutraal en prikken niet in de ogen. Ze zijn verkrijgbaar met heerlijke fruitgeuren, zoals perzik, aardbei, appel of een combinatie van appel en meloen, maar ook in mierenzoete kauwgum of snoepgeuren en zelfs met een cola geur.
 
Iedere fabrikant van shampoo´s heeft wel één of meerdere producten die speciaal zijn afgestemd op kinderen. Het komt er dus op aan om de lekkerst ruikende en best verzorgende maar vooral ook leukst gepresenteerde shampoo aan de man (of het kind) te brengen. De industrie speelt in op zeer gewilde onderwerpen per leeftijdsgroep door afbeeldingen van populaire stripfiguren en (teken)filmhelden op de fles te plaatsen of de gehele fles in de vorm van deze of andere figuren te maken die inspelen op de belevingswereld van kinderen.
 
Veel van deze shampoos zijn zo samengesteld dat ze het haar na het wassen direct gemakkelijk doorkambaar maken. En ook dit is een uitkomst, want kinderen zullen snel protesteren als ze maar enig getrek aan hun haar voelen. Wacht echter met het kammen van het haar tot het enigszins droog is. Nat haar beschadigd namelijk gemakkelijker. Is het haar na het wassen toch nog te schraal, dan kan meestal volstaan worden met een milde crèmespoeling die opgelost in water over het haar gegoten wordt.
 
Spoel het haar altijd zeer zorgvuldig uit, want shampoo en conditioner restanten in het haar zullen vuil sneller aantrekken. Eventueel kan het haar nog wat opgesierd worden door met gel wat plukjes te maken. Bij meisjes met lang haar doen vanzelfsprekend paardenstaartjes en vlechtjes in allerlei vormen het erg leuk, die vastgezet kunnen worden met een enorme verscheidenheid aan speldjes, klitvrije elastiekjes en clips.
 
Lees verder ...    Laatste pagina