Wat zijn highlights?

Haar met highlights
Afbeelding: AI-illustratie
Vraag: Wat zijn highlights?
 
Antwoord: Highlights zijn een haarkleuringstechniek om dimensie en diepte aan het haar toe te voegen door bepaalde delen ervan te verhelderen. Highlights zijn dus haarlokken die lichter van kleur zijn dan de huidige haarkleur.
 
Omdat highlights lichtere streepjes zijn, zien ze er het beste uit op donkerder haar. Voor een subtiel effect wordt gekozen voor twee of drie tinten lichter dan de bestaande haarkleur. Voor een meer dramatisch effect wordt een tint gekozen die aanzienlijk lichter is.
 
Highlights bieden verschillende voordelen:
 
• Het belangrijkste voordeel van highlights is dat ze diepte en dimensie toevoegen aan iemands haar. Door bepaalde delen van het haar lichter te maken, ontstaat er contrast en ziet het er voller en volumineuzer uit.
 
• Highlighten kan de natuurlijke schoonheid van de haarkleur benadrukken. Door subtiele highlights toe te voegen, kunnen de natuurlijke highlights van het haar meer naar voren komen, waardoor het haar er stralender gaat uitzien.
 
• Highlights kunnen worden gebruikt om een gedurfde en opvallende look te creŽren. Met een gedurfde kleur aangebracht op grotere delen van het haar, kunnen highlights een dramatisch haarkleurcontrast creŽren en je een sterk statement laten maken.
 
• Afhankelijk van de gebruikte techniek voor het highlighten, kunnen highlights vrij weinig onderhoud vergen. Als je een natuurlijke kleur kiest voor je highlights en deze laat aanbrengen met de folietechniek, heb je misschien maar om de paar maanden een touch-up nodig.
 
Highlighten kan met verschillende technieken: de folietechniek, de kamtechniek en de mutstechniek.
 
Highlights aanbrengen met folie - Haar highlighten met de folie techniek
Foto's: Getty Images Signature/Canva
De folietechniek is de meest gebruikte methode. Er wordt gebruikgemaakt van stukjes aluminiumfolie om delen van het haar te isoleren en het bleekmiddel erop aan te brengen. Dit wordt gedaan door het haar in kleine secties te verdelen en het vast te zetten. De grootte en locatie van deze secties zijn afhankelijk van het gewenste eindresultaat.
 
De folie wordt in kleine rechthoekige stukjes gesneden. Dan wordt bleekmiddel aangebracht op de delen van het haar die moeten worden verhelderd. Na het aanbrengen van het bleekmiddel wordt het haar in de folie gewikkeld en erin gelaten om het bleekmiddel gedurende een bepaalde tijd te laten inwerken. De folie houdt de warmte vast en versnelt het verhelderingsproces. De inwerkingstijd is afhankelijk van het gewenste verhelderingsniveau.
 
De kamtechniek is een highlight-techniek waarbij het bleekmiddel op het haar wordt aangebracht met een kam of borstel. Het is een populaire highlightingtechniek omdat het relatief eenvoudig te doen is en een natuurlijk ogend effect kan geven.
 
Bij het gebruik van de kamtechniek wordt een kam gebruikt om kleine secties van het haar (haarlokken) van elkaar te scheiden en vervolgens van de rest van het haar te isoleren. Vervolgens wordt bleekmiddel aangebracht op de tanden van een kam of op een borstel en wordt het bleekmiddel door de haarlokken gekamd of geborsteld. Zodra alle secties zijn behandeld, laat men het bleekmiddel gedurende de nodige tijd inwerken, afhankelijk van de gewenste intensiteit van oplichting.
 
Methode met een muts om haar te highlighten
Foto's: Getty Images Signature/Canva
De mutstechniek is een methode om te highlighten uit het verleden, maar sommige kapsalons bieden deze techniek nog steeds aan. Deze techniek is vooral goed voor diegenen die een subtiel highlight-effect willen, omdat het met deze methode moeilijk is om sterke of extreme highlights te creŽren. Het is ook meestal goedkoper dan de andere technieken om te highlighten.
 
De mutstechniek omvat het gebruik van een geperforeerde muts, die eruitziet als een badmuts met gaten erin, om bepaalde delen van het haar te isoleren en te accentueren. De kapper kiest een highlightingmuts die geschikt is voor het gewenste resultaat. Mutsen met grotere gaten zorgen voor grotere highlights, terwijl mutsen met kleinere gaatjes voor kleinere, subtielere highlights zorgen.
 
De muts wordt op het hoofd van de klant gezet en zit erg strak. Met behulp van een haakje worden kleine plukjes haar door de gaatjes van de muts getrokken. Met een tintkwast wordt bleekmiddel aangebracht op deze haarplukjes. Zodra alle plukjes bedekt zijn met bleekmiddel, laat men het gedurende de vereiste tijd inwerken. Na de inwerkingstijd van het bleekmiddel wordt de muts verwijderd.
 
De folie-, kam- en mutstechniek zijn allemaal effectieve manieren om te highlighten. Elke techniek heeft haar eigen voor- en nadelen, en de beste techniek voor jou hangt af van je haartype, de gewenste intensiteit van de highlights en je persoonlijke voorkeuren.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Wat is het verschil tussen highlights en lowlights?