Haarproducten kiezen (2)

Vrouw met goed verzorgd haar
Foto: Istock
Vorige pagina
 
Leave-in conditioners zijn precies wat ze beweren – conditioners die in het haar gelaten worden en NIET uitgespoeld worden. Deze conditioners zijn bedoeld om door het haar opgenomen te worden en hebben een formule vergelijkbaar met lichte crèmes of lotions of zijn vloeibaar en kunnen op het haar gespoten worden. Deze conditioners in sprayvorm hebben het voordeel dat ze gericht kunnen toegepast worden op de delen haar die de meeste conditioning/bescherming nodig hebben – de haarpunten, enkel de bovenkant van het hoofd enz.
 
Andere producten vermeld in het kopje, maar tot dusver niet beschreven, zijn de antiklitproducten. Ontwarsprays en -serums zijn gewoonlijk leave-in conditioners of lichte oliën die de cuticula (schubbenlaag) gladmaken en ervoor zorgen dat het haar makkelijk kan gekamd worden zonder klitten en knopen. Deze producten worden doorgaans gebruikt op vochtig haar nadat het haar handdoekdroog werd gemaakt om het te beschermen tegen afbreken terwijl het gekamd wordt. Ze zijn bijzonder nuttig wanneer je erg krullend of ruw, golvend haar hebt.
 
Sommige antikroesserums worden ook gebruikt als ontwarproducten, net zoals sommige glansversterkers. Dit is belangrijk om te weten, want door de gelijkaardige inhoud van deze verschillende producten kan je het haar overladen met conditioner/antikroesserum en glansversterker en als resultaat plat, futloos haar bekomen. Denk eraan dat je steeds meer haarproducten kunt gebruiken indien nodig, maar dat het veel moeilijker is om om te gaan met een teveel van product op het haar.
 
Antikroesserums / Glansversterkers
 
Deze producten zijn gemaakt om de cuticula (schubbenlaag) glad te maken, gewicht aan het haar toe te voegen en het voorkomen van kroes en opwippende lokken te verminderen, waarbij het haar glad, zacht en glanzend oogt. Antikroesserums bestaan uit taai-vloeibare ingrediënten zoals minerale oliën en in sommige gevallen silicone en zijn ontworpen om een laagje te leggen op de haarschacht en de schubbenlaag van het haar glad te maken. Daardoor oogt het haar gladder en in sommige gevallen gezonder. De serums zijn uitstekend voor het voorkomen van beschadigd haar te verbergen.
 
Glansversterkers zijn ook ideaal voor beschadigd haar, want ze voegen glans en schittering toe waar er op dat ogenblik geen is. Deze producten zijn over het algemeen gemaakt uit lichte fruitoliën en worden gewoonlijk deels door het haar opgenomen, waarbij ze ook een laagje leggen op de buitenkant van de haarschacht. Wees voorzichtig met het gebruik van glansversterkers in combinatie met warmtestyling zoals krultangen of steiltangen.
 
De aanwezigheid van olie op het haar kan letterlijk resulteren in het koken van het haar wanneer een warme tang ermee in contact komt. Ben je van plan om glansversterkers te gebruiken op haar dat je met warmte gaat stylen, doe dit dan spaarzaam of breng anders de glanssprays enkel aan nadat het haar gestyled werd.
 
Plastiek flessen met haarproduct
 
Stylinggels / Mousse / Haarverstevigers
 
Deze maken het leeuwendeel uit van stylingproducten die tegenwoordig verkocht en gebruikt worden. Deze producten worden gebruikt bij een grote waaier van toepassingen, van het steil föhnen van het haar tot krulspelden in vochtig haar. De producten verschillen voornamelijk in de “toestand” waarin ze voorkomen – schuim, vloeistof of gel.
 
De schuimende producten, mousses genoemd, zijn de lichtste van de stylingproducten en zorgen gewoonlijk voor volumineuze, zachte kapsels. Mousses zijn geweldig voor het föhnen omdat ze kunnen helpen om kapsels te creëren die lang houden zonder stijfheid. Ze kunnen ook gebruikt worden voor wetlook styling, zonder overdreven stijf of kleverig te zijn.
 
De vloeistoffen, waar vaak naar verwezen wordt als haarverstevigers, zijn ideaal voor gebruik met rollersets en voor het stylen met een föhn wanneer sterke steun nodig is. Veel vrouwen die kiezen voor een styling met een haarversteviger, hebben graag een kapsel dat verschillende dagen of tot de volgende wasbeurt in vorm zal blijven. De verstevigende lotions zijn fantastisch voor het creëren van duurzame kapsels.
 
Stylinggels zijn dikke, kleverige producten die maximum steun bieden en ideaal zijn voor het creëren van die kapsels die uitzonderlijke steun en sterkte vergen. Stylinggels zijn vooral goed voor haar dat moeilijk te beheersen is en voor kapsels die de grootst mogelijke steun nodig hebben.
 
Aerosol spuitbus
 
Haarlak / Spray
 
Haarlak vormt het hoofdbestanddeel van de haarverzorgingslijn en gaat terug naar weleer, toen kappers terpentijn en hars gebruikten om het haar te houden na het stylen. Haarlak bestaat in aerosol of niet-aerosol varianten en de aerosol varianten worden soms sprays genoemd. Beide soorten bevatten ingrediënten die ervoor zorgen dat de lak snel droogt op het haar om de nodige steun te bieden zonder het haar “nat te maken”.
 
De aerosol versies zitten verpakt in metalen bussen onder extreme druk van drijfgassen die doorgaans ontvlambaar zijn. Je moet voorzichtig zijn wanneer je aerosol haarlak gebruikt en deze producten nooit gebruiken rond een open vlam (zoals een kaars) of rond iemand die aan het roken is.
 
De niet-aerosol haarsprays bevatten gewoonlijk alcohol om ervoor te zorgen dat de haarspray sneller droogt. Ze worden gebruikt met behulp van een mechanische applicator – een verstuiver. Deze niet-aerosol haarsprays moeten voorzichtig gebruikt worden want het haar kan té vochtig worden wanneer ze te zwaar gebruikt worden en de spray geen fijnere nevel kan verspreiden.
 
Haarlakken zijn veelzijdig, aangezien ze kunnen gebruikt worden om kapsels te creëren (in combinatie met krultangen en steiltangen) of om een laatste zetje te geven aan een afgewerkt kapsel. Doordat de haarsprays een residu zullen achterlaten op de haarschacht (dit is hoe dit werkt), kan het dat je opbouw van product ervaart bij herhaaldelijk gebruik.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Vragen over haarproducten