Haarproducten kiezen

Vrouw met mooi gezond haar
Foto: Istock
Het lijkt erop dat er elke week nieuwe producten voor je haar op de markt komen. Gelukkig lijken veel van de bedrijven die deze producten ontwerpen slimmer aan het worden. Ze zorgen ervoor dat de producten makkelijker te kiezen zijn door ze te coderen voor specifieke problemen.
 
Maar wat met het kiezen van een product meer in het algemeen? Wat gebruik je het beste? Hoe weet je dat je een stylinggel nodig hebt en geen mousse? Wanneer gebruik je glansversterkers of serums? Laten we de productcategorieën bekijken, hun gebruik definiëren en leren hoe we haarproducten moeten kiezen.
 
Shampoos / Haarreinigers
 
Waar de meeste mensen van in de war geraken met betrekking tot shampoo is hoe vaak je moet wisselen van shampoo – en waarom. Het antwoord is tamelijk eenvoudig: shampoos hebben een formule die meer alkaline bevat dan haar en huid; en het is daardoor dat shampoo in staat is om het haar te reinigen. Gewoonlijk bevat de shampoo ook andere ingrediënten om het haar te conditioneren of de cuticula (schubbenlaag) glad te maken en het haar zachter of glanzender te maken.
 
Wanneer iemand een bepaalde shampoo voor een langere tijdsperiode gebruikte, kan het haar verzadigd geraken door de ingrediënten van het product in kwestie en zo ongeveer een “evenwicht” bereiken qua niveau van het product in het haar. Het haar kan ook zijn alkalineniveau veranderd hebben om meer te zijn zoals het gebruikte product. Dit betekent dat het haar minder beïnvloed lijkt te zijn door verder gebruik van de shampoo. Haar dat vroeger opmerkelijk zacht en zijdeachtig aanvoelde na gebruik van de shampoo voelt nu misschien net iets schoner aan.
 
Wanneer je shampoos verwisselt, introduceer je een ander niveau van alkaline en lijkt de nieuwe shampoo beter te werken. In zekere zin is dit inderdaad zo, maar deze shampoo zal uiteindelijk ook een niveau van “evenwicht” bereiken. Wat je moet onthouden, is dat, zelfs al ontwikkelt je haar een “tolerantie” ten opzichte van een bepaalde shampoo, je je shampoo niet moet veranderen. Je hoeft je enkel zorgen te maken over het veranderen van je shampoo wanneer het voordeel dat je genoot van de shampoo niet langer aanwezig is.
 
Met andere woorden, tenzij de shampoo die je koos omwille van het feit dat hij je haar voller en volumineuzer maakte, stopt met dit te doen wanneer je hem gebruikt, heb je geen reden om van shampoo te wisselen. Maar wanneer je merkt dat je shampoo jou niet langer het voordeel biedt waarom je hem koos, moet je op zoek gaan naar een andere shampoo.
 
Producten voor haarverzorging
Afbeelding: AI-illustratie
Eens je een alternatief gevonden hebt, gooi je je originele shampoo best niet weg, want wanneer je haar went aan de formule van de nieuwe shampoo, kan je altijd opnieuw je originele shampoo gebruiken.
 
Er is nog een andere shampookwestie die veel mensen niet volledig begrijpen – het gebruik van een zuiverende shampoo. Zuiverende shampoos hebben een formule met méér alkaline dan gewone shampoos, waardoor de shampoo opbouw van product en bijzonder problematisch vuil en vet kan doen verdwijnen.
 
Je hebt geen zuiverende shampoo nodig, tenzij je heel wat stylingproducten gebruikt – specifiek dan super steungevende en extra sterke producten of veel producten na elkaar. Met andere woorden, als je dagelijkse haarroutine bestaat uit gebruik van stylinggel, mousse, spray en/of haarlak of als je één of meerdere van deze producten verschillende dagen na elkaar gebruikt tussen twee wasbeurten in, dan overweeg je misschien best het gebruik van een zuiverende shampoo om de paar wasbeurten om productopbouw die overbleef na je gewone shampoo te doen verdwijnen.
 
Conditioners / Antiklitproducten
 
Sommige mensen – het doet er niet toe hoe vaak ze het horen – lijken niet in staat om het idee te snappen dat het gebruik van conditioner bedoeld is om onderdeel te zijn van de dagelijkse haarverzorgingsroutine. In sommige gevallen kan het haar voldoende gereinigd worden door de toepassing van conditioner alleen.
 
Conditioners zijn er in drie algemene soorten – intensieve conditioners, conditioners om uit te spoelen en leave-in conditioners. Elk van deze soorten is ontworpen om een specifiek doel te dienen. Intensieve conditioners zijn bedoeld om vocht aan te vullen, sterkte te herstellen en ruwe schubben te verzachten.
 
Conditioner
Afbeelding: AI-illustratie
Ze worden gewoonlijk zo vaak gebruikt als nodig om het gewenste voordeel op te leveren. In het geval van zwaar beschadigd haar mogen behandelingen met intensieve conditioners zo vaak als om de twee à drie dagen gebruikt worden, terwijl het onderhouden van gezond haar gewoonlijk kan bereikt worden door een maandelijkse behandeling met een intensieve conditioner.
 
In dit geval verwijst de term “intensieve conditioner” naar een hydraterend middel met een speciale formule ontworpen om intense behandeling en herstel te voorzien. Dit mag niet verward worden met de term diepe conditioningbehandeling die ik eerder reeds verschillende keren gebruikte en die kan verwijzen naar een behandeling met een gewone haarconditioner, maar op zo’n manier dat de conditioner dieper inwerkt. Intensieve conditioners omvatten producten zoals haarmaskers en proteïne pakketten.
 
Conditioners om uit te spoelen zijn de standaard partnerproducten van shampoo. Ze worden aangebracht op pas gewassen haar en blijven 2-3 minuutjes in het haar vooraleer ze uitgespoeld worden. Hun doel is vocht te herstellen dat door het haar verloren werd en de cuticula (schubbenlaag) van het haar zacht te maken om het haar zacht, zijdeachtig en glanzend te doen ogen en voelen.
 
Conditioners hebben gewoonlijk een hogere zuurtegraad dan shampoos, alhoewel ze meer alkaline bevatten dan haar. Het is de alkalinegraad die de conditioner tot een passende vervanger van shampoo maakt voor sommigen die hun haar niet aan buitensporig vet en vuil onderwerpen.
 
Lees verder ...