Haar kammen en borstelen

Vrouw die haar lange haren aan het kammen is
Foto: Depositphotos
De basisprincipes voor het kammen en borstelen van haar.
 
Het idee van speciale instructie nodig hebben over hoe je je haar moet kammen of borstelen, lijkt overbodig. Er zijn echter nog heel wat mythes en fabeltjes over haar die de ronde doen en we moeten die even dumpen. Hieronder enkel vaak voorkomende mythes over het kammen en borstelen van haar:
 
• Je moet je haar elke avond 100 keer borstelen.
 
• Borstel je haar nooit wanneer het nat is en kam het nooit wanneer het droog is.
 
• Het delen van kammen en borstels kan roos veroorzaken.
 
• Dagelijks borstelen doet haar sneller groeien.
 
• Het haar borstelen is beter dan het haar kammen.
 
• Je kan je haar trainen om een bepaalde richting te volgen door het elke dag op die manier te kammen.
 
Elk van deze beweringen is een mythe en dus onwaar. Laten we hen één voor één bekijken en zien wat hen onwaar maakt.
 
Je moet je haar elke avond 100 keer borstelen. Het te vaak borstelen van het haar kan leiden tot haarbeschadiging, zoals gespleten punten. Borstel je je haar vooraleer je naar bed gaat, borstel het dan enkel voldoende om klitten te verwijderen (en doe dit voorzichtig). Gebruik een borstel van natuurlijke haren (zoals everzwijnhaar) en werk van de haarpunten naar de hoofdhuid toe.
 
Borstel je haar nooit wanneer het nat is en kam het nooit wanneer het droog is. Dit komt voort uit de tijd toen er nog geen “borstels” met tanden waren. Haren borstels trekken door hun natuur het haar in honderden lichtjes verschillende hoeken wanneer de borstel door het haar gaat. Wanneer het haar nat is, is het gezwollen en brozer en borstelen met haren borstels kan het haar uitrekken en beschadigen.
 
Het is wel degelijk aan te raden om steeds een kam met wijde tanden te gebruiken bij nat haar, maar een borstel met wijd verspreide tanden is een aanvaardbare tool om vochtig haar te ontwarren. Voor het kammen van droog haar, was het idee dat een gewone kam zou vast komen te zitten in lang haar en klitten zou veroorzaken. Maar een kam met wijde tanden om lang haar te ontwarren is perfect oké, zolang je er maar steeds aan denkt om het haar zachtjes en met respect te behandelen.
 
Kam met wijde tanden
 
Het delen van kammen en borstels kan roos veroorzaken. Dit is niet waar. Roos wordt veroorzaakt door een schimmel die zich in ieders haar bevindt. Het verschil tussen iemand met en iemand zonder roos is dat de schimmel die verantwoordelijk is voor roos niet actief is bij de persoon zonder roos. Los daarvan is het delen van kammen en borstels geen goede gewoonte, omdat er veel andere zaken zijn die kunnen verspreid worden door het delen van deze tools.
 
Dagelijks borstelen doet haar sneller groeien. Er zijn bewezen voordelen aan het borstelen van haar, vooral bij gebruik van een borstel met natuurlijk haar. Borstelen helpt om vuil en restant van product in het haar en van de hoofdhuid te verwijderen. Het helpt om de natuurlijke oliën geproduceerd door de follikels en klieren van de hoofdhuid te verdelen. Het helpt om de hoofdhuid te stimuleren om bloedcirculatie te bevorderen en de vetproductie te reguleren. Maar er werden nooit studies uitgevoerd waaruit zou blijken dat dagelijks borstelen enig effect heeft op het groeitempo van het haar.
 
Het haar borstelen is beter dan het haar kammen. Dit houdt verband met de eerste mythe bovenaan de pagina. Je haar reageert eigenlijk beter op kammen, omdat dit minder stress veroorzaakt bij het haar en de stress die toch gecreëerd wordt uniformer is qua natuur.
 
Het haar borstelen werd populair omdat borstels de neiging hebben om sneller te werken om klitten te verwijderen en het haar glad te maken, maar daar waar een kam een enkele rij tanden heeft die het haar in kleine clusters van lokken verdeelt, heeft een borstel verschillende honderden haartjes die het haar in verschillende honderden lokken verdelen. De borstel creëert daardoor meer stress op het haar zelf.
 
Je kan je haar trainen om een bepaalde richting te volgen door het elke dag op die manier te kammen. Hoe leuk het ook zou zijn als dit waar was, het is onwaar. Deze mythe wordt over het algemeen in stand gehouden door zij die korte kapsels dragen (gewoonlijk heren). Wat meestal gebeurt, is dat het de drager van het kapsel is die “getraind” geraakt en het makkelijker vindt om de gewenste look te creëren met zijn of haar haar.
 
Het toepassen van vocht en warmte kan fysieke veranderingen in het golfpatroon van het haar teweegbrengen en vaak zal je door het haar te stylen onmiddellijk na een warme shampoo- en conditionerbeurt het gewenste golfpatroon in het haar creëren dat zich zal fixeren wanneer het haar droogt en afkoelt.
 
Lees verder ...