Krulmethoden voor een betere krul

Haar krullen met krulspelden
 
Een gigantische hoeveelheid tijd, moeite en geld wordt elk jaar door vrouwen besteed aan het toevoegen van krullen aan steil haar (of aan golvend haar). De meeste vrouwen houden het liefst vast aan een methode die ze al gebruiken en waar zij zich het prettigst bij voelen, ook al zijn de resultaten minder fraai dan zij hadden gehoopt.
 
Vrouwen die gebruik maken van verschillende manieren om met het oog op de styling het haar te krullen, merken al snel dat sommige methoden beter werken en langer houdende krullen opleveren dan andere methoden. Gewoonlijk zal de tijd dat een krul goed blijft in verhouding zijn met de tijd die besteed werd om de krul te maken. Dit maakt dat sommige methoden niet voor alle vrouwen geschikt zijn en vooral voor diegenen waarvan het maken van krullen bij de dagelijkse routine hoort.
 
Dus laten we eens gaan kijken naar de verschillende manieren voor het maken van krullen, het resultaat dat je mag verwachten en de voor- en nadelen van elke methode. Opgemerkt moet hierbij worden dat het resultaat zowel in positieve als in negatieve zin kan verschillen afhankelijk van het type stylingproduct dat gebruikt wordt of juist het ontbreken ervan. Op krulspelden ingerold vochtig haar dat met behulp van warmte wordt gedroogd zal resulteren in krullen die nog langer zullen houden als aan dit haar ook een styling product op basis van gel toegevoegd wordt.
 
Zoals eerder werd uitgelegd, wordt het golfpatroon in het haar op zijn plaats gehouden door de verbindingen in het haar. De drie typen verbindingen worden in twee categorieŰn onderverdeeld: natuurlijke verbindingen en chemische verbindingen. De natuurlijke verbindingen bestaan uit zoutverbindingen en waterstofverbindingen en kunnen gemakkelijk door toevoeging van warmte en vocht (water) aan het haar verbroken worden. Dit zijn de verbindingen die be´nvloed worden door de krulmethoden die we zullen gaan bespreken.
 
De chemische verbindingen zijn bi-sulfide verbindingen en kunnen alleen door chemische processen verbroken worden zoals een permanent of een straightening behandeling met chemische hulpmiddelen. De methoden die we hier zullen bespreken hebben geen van allen invloed op de chemische verbindingen.
 
Krulspelden (rollers)
 
We beginnen onze lijst van krulmethoden met de rollers die onder invloed van warmte en vocht krullen aan het haar geven. Omdat dit proces zowel gebruik maakt van vocht als van warmte, is het in staat gedurende het styling proces meerderen van beide typen natuurlijke verbindingen te verbreken.
 
Warmte en vocht zijn op zichzelf al in staat dit afzonderlijk van elkaar te doen en kunnen je helpen het krulpatroon van het haar voldoende te veranderen. Echter, door beide methoden tegelijkertijd toe te passen, zullen meer verbindingen onderbroken worden (en als gevolg veranderd), waardoor de krullen extra sterk zullen worden.
 
Wanneer je vochtig (of zojuist gewassen) haar rond de rollers wikkelt, zal het water al een groot aantal van de natuurlijke verbindingen verbroken hebben. Het wikkelen van het haar rond de rollers plaatst het haar in de gewenste krulvorm en er zijn vele maten rollers waaruit gekozen kan worden. Je kunt zelfs met verschillende maten rollers door elkaar werken om krullen in een meer natuurlijk patroon te maken. Wanneer het ingerolde haar vervolgens onder een droogkap geplaatst wordt, voeg je warmte aan het proces toe waardoor de eerder gemiste natuurlijke verbindingen ook verbroken worden.
 
Terwijl het haar droogt, zullen de verbroken natuurlijke verbindingen geleidelijk hun nieuwe vorm aannemen. Wanneer het haar geheel droog is, dient het haar volledig af te koelen om de hervorming van de natuurlijke verbindingen te completeren. Het resultaat zal extra sterke krullen zijn die zullen houden tot het haar weer natgemaakt wordt.
 
Deze afkoelingsfase is even belangrijk als elke andere stap in dit proces. Ook is het heel belangrijk dat het haar geheel droog is voordat de rollers uit het haar verwijderd worden. Dit betekent, vooral voor sommige vrouwen, dat het op deze wijze krullen van het haar een geruime hoeveelheid tijd in beslag kan nemen.
 
Een geoefende vrouw met het haar op schouderlengte zal het waarschijnlijk wel lukken het haar, afhankelijk van het aantal rollers dat zij gebruikt, binnen 30-40 minuten rond de rollers te wikkelen. Dit kan langer duren wanneer zij over dik haar beschikt, waardoor meer rollers nodig zullen zijn.
 
De droogfase neemt ongeveer dezelfde hoeveelheid tijd in beslag. Het vraagt ongeveer 45-50 minuten om op schouderlengte ingerold haar van normale dikte te drogen. Dikker haar, of haar dat op minder rollers dan normaal is ingerold, zal meer droogtijd verlangen vanwege de dikte van de haarlaag op de rollers.
 
Het totale proces van krullen maken met behulp van krulspelden zal ongeveer 2-3 uur in beslag nemen voor het klaar is. Maar je kunt in dit geval van de droogtijd gebruik maken om te ontspannen of om nog wat taakjes te doen. Dit is een nuttige besteding van de tijd als er nog iets op je ligt te wachten. Bovendien mag je er onder ideale omstandigheden van uitgaan dat dit kapsel enkele dagen zal houden (of in ieder geval tot de volgende keer dat het haar natgemaakt of gewassen wordt).
 
Veel vrouwen met een krullend kapsel werken graag met krulspelden omdat zij vrij gemakkelijk hun haar in model kunnen brengen en met ┤s morgens slechts een kleine opfrissing een kapsel zullen hebben waarmee zij er een hele week goed zullen uitzien.
 
Volgende pagina