Beschadigd haar

Meisje dat haar haren naziet op beschadigingen
Foto: Dreamstime
Onlangs stond ik in de rij van de supermarkt te wachten en ik hoorde het gesprek van twee vrouwen over hun haar. De één klaagde dat haar haar erg sluik en plat viel en moeilijk in model te brengen was. Ik keek wat beter en merkte dat haar haar fijn was en glad, zijdeachtig en glanzend, maar een beetje vet.
 
Terwijl ik verder luisterde, vertelde de vrouw dat ze een reclame had gezien, voor een cremespoeling voor beschadigd haar, dat beloofde glad, zijdeachtig en handelbaar haar en ze had de cremespoeling bijna dagelijks gebruikt een maand lang. Het eindresultaat was teveel van het goede.
 
In tegenstelling, de kassadame was een vrouw van middelbare leeftijd, wiens haar was geknipt op schouderlengte, duidelijk gekleurd en gepermanent. Haar haar kroesde en zag er droog uit. Ik vind het vervelend om erg negatief te zijn over iemands uiterlijk, maar haar haar leek op een vogelnest. Deze vrouw had beschadigd haar, en ze had er duidelijk geen weet van.
 
Het verwonderde me dat deze twee vrouwen niet wisten hoe beschadigd haar eruit ziet. Had niemand ze ooit de kenmerken geleerd? Hier zijn enkele kenmerken van beschadigd haar en manieren om het effectief te bestrijden:
 
• Ruw van structuur.
 
• Grotendeels poreus.
 
• Droog en broos bij aanraking.
 
• Geen elasticiteit, gemakkelijk te breken.
 
• Het wordt sponsachtig en raakt in de knoop als het haar nat is.
 
• De kleur vervaagt snel of wordt teveel geabsorbeerd door het haar.
 
De meest voor het oog liggende kenmerken - ruw van structuur, erg poreus, droogheid en breekbaar haar - worden over het algemeen veroorzaakt door beschadiging aan en teveel rek van de bovenste laag van de haarschacht. Dit kan gebeuren door fohnen, wind, scherpe shampoos en chemische behandelingen van het haar, alsook door andere warmtestyling en invloeden van het milieu.
 
Door een cremespoeling te gebruiken die pH neutraal is, vochtherstellend, en verrijkt met proteinen, kun je het bovenste haarlaagje zacht maken en de haarschacht beschermen tegen verdere beschadiging. Als je haar beschadigd is, is het belangrijk om een goede vochtinbrengende cremespoeling elke week te gebruiken, tot de conditie van het haar verbeterd is. Gebruik een lichte conditionerspray, dagelijks, tijdens het in model brengen van het haar.
 
Kapot haar dat in de haarborstel blijft zitten
Foto: Rattanakun/Canva
Het probleem van vermindering van elasticiteit en breekbaar haar, is niet altijd gemakkelijk te diagnosticeren. Gezond haar kan tot 150% van zijn normale lengte uitrekken - zonder te breken - en keert terug naar zijn originele staat. Tenzij je haarpunten veel gespleten of kortere, gebroken haren heeft, zal je je niet bewust zijn dat er een probleem is. De beste aanwijzing van slechte haar elesticiteit kun je in je haarborstel vinden. Vind je veel haar in je borstel? Moet je vaak je borstel schoonmaken, omdat er veel haar achterblijft in de borstels?
 
Tenzij je kunt zien dat deze haren de volle lengte hebben en vanaf de wortel er uit zijn gekomen (in dat geval heb je een ander probleem), is er meestal sprake van afgebroken haar. De beste oplossing in dit geval, is een proteine rijke cremespoeling, en/of wekelijks een proteine behandeling, die de haarschacht weer krachtig zal maken.
 
Zaken als kleurabsorptie of vervaging, en sponsachtigheid en kluwerigheid van nat haar, zijn ook gekoppeld aan poreus haar, maar dan erger. Zo'n zware schade kan alleen door intensieve behandeling en doorlopende verzorging tijdens het stijlen en modelleren van het haar worden verbeterd. Sommige mensen met zulk zwaar beschadigd haar, vinden het gemakkelijker het beschadigde haar helemaal af te knippen en weer fris te beginnen. Maar misschien is dit geen optie, dus je kunt beter goed voor je haar zorgen voordat het zo beschadigd raakt.
 
Heel belangrijk te onthouden is, dat je haar NIET levend is zodra het uit de schedel is gekomen. Net als het vrije hoekje van je nagels (het witte gedeelte), is je haar een dode stof. Daarom, geloof niet de beloftes van producten die je haar helen of beschadigd haar beter maken. De creme spoelende behandelingen en producten die we vandaag de dag kunnen kopen, kunnen helpen de haren te beschermen en sommige beschadigingen te verminderen, maar de beste manier om gezond haar te houden is preventie.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Vragen over beschadigd haar