Voedsel voor nieuwe haargroei

Voeding voor gezond haar
Foto: Shotprime Studio/Shutterstock
Vraag: Het lijkt alsof ik al altijd problemen gehad heb met mijn haar. Wat ik ook doe, het lijkt nooit het verhoopte resultaat op te leveren en mijn haar lijkt stééds dof en slap. Mijn tante vertelde me dat dit kwam door een verkeerde voeding, maar ze heeft altijd opmerkingen over mijn eetgewoontes. Maakt dat zóveel verschil uit?
 
Antwoord: Eigenlijk wel. Men zegt niet voor niets “Je bent wat je eet”. Met die leuze probeert men mensen te doen begrijpen dat het voedsel dat we eten een manier is voor ons lichaam om zich opnieuw aan te vullen. Eten is méér dan een kwestie van calorieën om energie te hebben. Ons voedsel geeft aan onze lichamen de essentiële bouwstoffen voor celvernieuwing. Dit is vooral waar voor ons haar.
 
Aangezien haar in de eerste plaats gemaakt is uit proteďnen, hangt nieuwe haargroei af van een voldoende voorraad proteďnen om gezonde haarcellen te creëren. Het is belangrijk om te onthouden dat het lichaam slechts 11 van de 20 aminozuren kan produceren die nodig zijn voor haargroei en dat de rest van elders moet komen.
 
En hier komt voeding in ’t spel. Als je voeding rijk is aan carbohydraten en vetten, maar arm aan proteďnen, dan geef je je lichaam niet wat het nodig heeft om gezonde haargroei te bevorderen. Het is eveneens waarschijnlijk dat een minder evenwichtige voeding de vitaminen en mineralen niet zal bevatten die je lichaam nodig heeft. Vitaminen zijn katalysatoren die het lichaam assisteren bij zijn biochemische functies en verschillende vitaminen helpen bij verschillende biochemische functies.
 
Een evenwichtige, proteďnerijke voeding rijk aan vitaminen A,C en E, foliumzuren, betacaroteen en zink zal het lichaam helpen om gezond haar te produceren. Elke vitamine die aanbevolen wordt om de groei of het onderhoud van een gezonde huid te bevorderen zal eveneens nuttig zijn voor het haar.
 
Een gezonde voeding die vlees, vis, eieren en melkproducten bevat is een goede bron voor de noodzakelijke aminozuren die het lichaam niet zélf kan produceren voor haargroei, evenals voedselcombinaties zoals pindakaas en brood, rijst en bonen en bonen en graan. En als je twijfelt of je wel de juiste voeding neemt, dan kan een goed multivitaminenpreparaat ervoor zorgen dat je méér krijgt van wat je nodig hebt.
 
Je moet voor ogen houden dat plotselinge gezonde voedingsgewoontes géén mirakeloplossing zullen bieden voor problematisch haar. Je haar groeit gemiddeld 1,25 cm per maand en het recentste haar bevindt zich steeds het dichtst bij de hoofdhuid. Als je het echter meent met je gewijzigde voedingspatroon en je houdt vol, dan zal je een duidelijke verbetering vaststellen van de gezondheidstoestand van je haar.
 
Zoek ondertussen naar producten om je onmiddellijke problemen aan te pakken. Proteďnepacks en proteďnerijke conditioners zullen helpen om je haar sterker te maken en er bestaan glansproducten die je haar er béter doen uitzien terwijl je het probleem bij de “wortels” aanpakt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Is het waar dat yoghurt de haargroei bevordert?