Föhnen, waar moet je op letten?

Haar drogen met een föhn
Foto: Istockphoto
Als jij je verleid voelt door het idee om eens een steil haarmodel te proberen, maar je wilt niet voorgoed van je natuurlijke krullen af zijn, dan is het steil föhnen van je haar een oplossing zonder dat je voorgoed aan deze haarstijl vast zit.
 
De perfecte steile, sluike lokken die veel beroemdheden hebben (denk hierbij aan Jennifer Aniston of de welbekende zangeres Do), lijken soms moeilijk thuis voor elkaar te krijgen, maar met de juiste hulpmiddelen en technieken is iedereen in staat dit te doen zonder hiervoor een bezoek aan de kapsalon te moeten brengen.
 
Het föhnen van je haar kan een nuttige techniek zijn om je haar te stylen, welke haarstijl je ook hebt. Hiermee kan volume en structuur aan het haar gegeven worden, terwijl tegelijkertijd een gepolijst uiterlijk aan je stijl gegeven wordt.
 
Wat heb je nodig?
 
1. Een föhn met een mondstuk dat richting geeft aan de luchtstroom. Hierdoor wordt kroezen van het haar voorkomen.
 
2. Een ronde of platte, langwerpige borstel met dicht op elkaar staande borstelharen.
 
3. Producten om je haar zacht en steil te maken.
 
4. Grote clips om de delen van het haar die nog geföhnd moeten worden tijdelijk vast te zetten.
 
En hoe ga je te werk?
 
Ten eerste is het belangrijk om te beginnen met zojuist gewassen haar, zeker als je de look enkele dagen wilt houden. Begin met het natte haar droog te deppen totdat voldoende vocht uit het haar verwijderd is en vorm daarna het haar in het model dat je wenst.
 
Begin met het drogen van de onderkant van het haar, waarbij je de achterzijde van het hoofd als eerste doet. Zet die delen van het haar waar je nog niet aan werkt voorlopig vast met een clip, weg van de luchtstroom en de warmte. Indien je steil haar wenst, maak dan gebruik van de borstel, waarbij je de haren vanaf de wortel tot aan de uiteinden borstelt. Gelijktijdig bedien je de föhn met je andere hand en blaast hiermee daar op die streng haar, waar je borstel op dat moment is. Let hierbij goed op dat de temperatuur van de föhn niet te hoog staat of dat de föhn niet te dicht bij de haarlok of hoofdhuid gehouden wordt, om verbranding van het haar of huid te voorkomen.
 
Als je iets van de oorspronkelijke structuur van je haar wilt behouden, blaas het haar dan droog in de richting van de haarwortels en kam het haar gelijktijdig met de vingers van je andere hand. Werk zo door de achterkant en de zijkanten van je haar. Gebruik, wanneer je de bovenste lagen van het haar bereikt, een borstel en til de haren recht op om ze droog te blazen. Het optillen en het op deze wijze droogblazen van het haar zal extra volume en body aan je model geven omdat het haar bij de wortelpunten dan rechtstandig opdroogt.
 
Wanneer het haar bijna droog is, bepaalt de stijl waarin je het haar wilt hoe het haar verder gedroogd moet worden. Wanneer je supersteil haar wilt, ga dan verder met het drogen met behulp van de föhn tot het haar compleet droog is. Maak hierna gebruik van een straightener (een stijltang) over het gehele haar en voeg vervolgens wat pommade toe om de look de finishing touch te geven.
 
Een straightener is een soort platte tang waarmee elke krul of slag uit het haar verwijderd kan worden. Wil je wat meer structuur in je haar, verdeel het dan in verschillende delen en til ze op. Draai elke lok zijdelings een beetje in en blaas met een milde temperatuur op iedere lok tot die geheel droog is. Laat de lokken weer op natuurlijke wijze naar beneden vallen en schud het hoofd een beetje, zodat de lokken op hun plaats vallen.
 
Indien je krullen in je haar wilt of de uiteinden wilt laten krullen, gebruik dan een ronde borstel om het haar in de vorm en richting te laten krullen die je wenst en ga door met föhnen tot het haar geheel droog is. Bij het droogblazen is het van vitaal belang dat er geen vocht in het haar achterblijft om kroezen te voorkomen.
 
Je krijgt meer structuur in je model door gebruik te maken van een styling gel en door enkele delen van het haar te stylen met behulp van je vingers in plaats van de borstel. Maak de look af door er een lichte haarspray over te sproeien.
 
Tip: Meer glans krijg je door met de borstel tijdens het föhnen een draaiende beweging te maken in de richting van de haarpunt. Hierdoor wordt het haar als het ware gepolijst. Een krul blijft sterker zitten als na het föhnen van een individuele krul nog even gewacht wordt met het verwijderen van de borstel tot de lok wat is afgekoeld. Dit laten afkoelen helpt ook bij het omhoog föhnen van het haar bij de wortel om meer volume te geven aan steil haar.
 
Een föhn kan een veelzijdig hulpmiddel zijn bij het stylen van vele modellen. Of je nu een sluike steile look wilt of een wat rommelig maar sexy volume, het volgen van deze aanwijzingen zal je helpen om thuis die ene uitstraling te bereiken zonder alle moeite en kosten van een bezoek aan de kapsalon.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe de beste haardroger voor jezelf kopen