De geschiedenis van de carré of bob

Moderne bob met een schuine kniplijn
 
De oorsprong van deze tijdloze, eenvoudige en minimalistische snit gaat ver terug in het verleden. In feite moeten we terug tot in de tijd van de Egyptenaren, de tijd van Cleopatra. Voor het eerst hebben mannen en vrouwen een echt geometrisch kapsel tot onder de schouders. Vanuit esthetisch standpunt kunnen we stellen dat de carré de eerste uniseks haarsnit is, vooral bij de aristocratie en aan de koninklijke hoven.
 
Nog voordat de vrouwen hun haar komvormig laten knippen, doen de mannen dit al, sinds het begin van de 15de eeuw. Dit is het tijdperk van de barbiers/chirurgijnen, die erg gerespecteerd worden. Haar knippen en baarden scheren zijn niet hun enige activiteiten; ze trekken ook tanden en doen aderlatingen. De rood-witte stok bij de ingang van de kapperswinkel herinnert nog steeds aan dit laatste.
 
In 1511 draagt de Zwitserse Garde het haar halflang, rond het hoofd gedraaid. Hars en eiwit worden gebruikt om de haren te doen zwellen en op hun plaats te houden. Ook Jeanne d’Arc heeft een komsnit. Dit kapsel is symbool van zuiverheid en leed, evenals een teken van rebellie tegen de discriminatie en tegen de afwezigheid van rechten voor de vrouw. Jeanne d’Arc wordt hiervoor levend verbrand, want men denkt dat ze over bovennatuurlijke krachten beschikt.
 
De jaren 1920
 
De jaren 20 betekenen de wedergeboorte van de bob en dit zal een hele eeuw duren. Het nieuwe ideaal bestaat uit een tweeslachtige vrouw en de gelijkheid tussen de geslachten is in. In de USA krijgen de vrouwen stemrecht. De feministes snakken naar vrijheid in kledij en in sociale, politieke en culturele waarden. Ze dulden geen onderdrukking meer. Om hier uitdrukking aan te geven, komen de rokjes tot boven de knie en verdwijnen de bh’s uit het modebeeld. De dames worden ijdel en dragen blush en lippenrood.
 
De jeugd uit deze periode gaat de hele nacht uit en drinkt liters alcohol. Het is de periode van de bontjassen voor dames. De feministes dragen mouwloze jurkjes in voile, hoofdbanden om hun carré op zijn plaats te houden, hakken en lange halskettingen met parels.
 
Dit tijdperk is niet enkel een opstand in de mode; het symboliseert ook de geest van het jazztijdperk. Actrice Theda Bara is de eerste die een bob draagt voor haar rol als Cleopatra. Een Aziatische actrice is dan weer de inspiratiebron voor de look van het Chinese poppetje, met lange haren, maar met een moderne pony en zijkanten. De haren langs achter worden in een knot gedaan.
 
De jaren 1940
 
Tijdens de tweede wereldoorlog werken de vrouwen in de vliegtuighangars en in de wapen- en staalfabrieken. Hierdoor krijgt de vrouwelijke mode een mannelijker kantje. Joan Crawford draagt epauletten. De rokjes worden korter, want de stof is schaars: die is nodig voor de militaire uniformen. Nylonkousen zijn moeilijk te vinden, want nylon wordt gebruikt voor de parachutes.
 
De snit à la Jeanne d’Arc wordt de populaire incarnatie van de carré. Sterren als Ginger Rogers en Bette Davis maken dit kapsel populair. Bette Davis voegt er nog een ultrakorte pony aan toe. In de bioscoop vertolkt Claudette Colbert Cleopatra met diezelfde Jeanne d’Arc coupe, wat het summum van glamour betekent tijdens heel dit decennium.
 
De jaren 1950
 
De naoorlogse welvaart stimuleert het modebeeld. Getailleerde jurkjes in de nieuwe look van Christian Dior duiken op. De mode wordt opnieuw vrouwelijker. We krijgen een evolutie van de bob.
 
De mannen worden kostverdieners en de vrouwen blijven aan de haard. Ze beginnen één keer per week naar het kapsalon te gaan. Hierdoor krijgt de kapper een belangrijke rol toebedeeld. En zo worden vrouwen totaal afhankelijk van shampoo en krulspelden.
 
Het haar wordt op spelden gedraaid en onder een droogkap gedroogd. Daarna wordt het gekamd, getoupeerd en met haarlak bespoten, zodat het een hele week goed blijft en het leven van de dames vereenvoudigt.
 
De bobsnit bestaat nog wel in de jaren 50, maar hij zit onder de spelden, tangen en haarlak. En wie het zich niet kan permitteren om naar de kapper te gaan, loopt over straat met haarspelden en het haar in een netje.
 
Volgende pagina