De geschiedenis van de bob of carré

Moderne bob met een schuine kniplijn
Foto: Shutterstock
De oorsprong van deze tijdloze, eenvoudige en minimalistische snit gaat ver terug in het verleden. In feite moeten we teruggaan tot de tijd van de Egyptenaren, namelijk de tijd van Cleopatra. Toen droegen mannen en vrouwen voor het eerst een echt geometrisch kapsel. We kunnen dus stellen dat de bob de eerste uniseks haarsnit was, vooral bij de aristocratie en aan koninklijke hoven.
 
Nog voordat vrouwen hun haar in de vorm van een bob lieten knippen, deden mannen dit al in het begin van de vijftiende eeuw. Dit was het tijdperk van de barbiers en chirurgijnen, die in die tijd erg gerespecteerd werden. Haar knippen en baarden scheren waren niet hun enige activiteiten. Ze trokken ook tanden en deden aderlatingen.
 
Ook Jeanne d’Arc knipte haar haren in een bob. Dit kapsel werd een symbool van zuiverheid en leed, evenals een teken van rebellie tegen de discriminatie van vrouwen en tegen het ontbreken van rechten voor de vrouw. Jeanne d’Arc werd in 1431 uiteindelijk levend verbrand op de brandstapel, omdat men dacht dat ze over bovennatuurlijke krachten beschikte.
 
Jeanne d’Arc
 
Het modebeeld veranderde en de bob verdween naar de achtergrond. Het zou honderden jaren duren voordat dit kapsel opnieuw ontdekt werd en weer populair werd.
 
De jaren 1920
 
De jaren twintig betekenden de wedergeboorte van de bob, en deze snit zou uiteindelijk gedurende een hele eeuw een populair kapsel blijven.
 
Het nieuwe ideaal bestond uit een tweeslachtige vrouw en de gelijkheid tussen de geslachten was zo goed als een feit. In de VS kregen vrouwen stemrecht. Feministes snakten naar vrijheid in kleding en in sociale, politieke en culturele waarden. Ze duldden geen onderdrukking meer. Om hier uiting aan te geven, kwamen de rokjes tot boven de knie en verdwenen bh’s uit het modebeeld. De dames werden ijdel en droegen blush en lippenrood.
 
Jaren 1920 bob
 
De jeugd uit die periode ging de hele nacht uit en dronk liters alcohol. Het was de periode van bontjassen voor dames. Feministes droegen mouwloze jurkjes in voile, hoofdbanden om hun bobsnit op zijn plaats te houden, hoge hakken en lange halskettingen met parels.
 
Dit tijdperk werd niet alleen gemarkeerd door een opstand in de mode. Het symboliseerde ook de geest van het jazztijdperk. Actrice Theda Bara was de eerste vrouw die een bob droeg voor haar rol als Cleopatra.
 
De jaren 1940
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten vrouwen in de vliegtuighangars en in de wapen- en staalfabrieken. Hierdoor kreeg de vrouwelijke mode een mannelijker tintje. Joan Crawford droeg epauletten. Rokjes werden korter omdat stof schaars was en nodig voor militaire uniformen. Nylonkousen waren moeilijk te vinden omdat nylon gebruikt werd voor parachutes.
 
De snit à la Jeanne d’Arc werd de populaire incarnatie van de bob. Sterren als Ginger Rogers en Bette Davis maakten dit kapsel populair. Bette Davis voegde er zelfs een ultrakorte pony aan toe. In de bioscoop vertolkte Claudette Colbert de rol van Cleopatra met diezelfde Jeanne d’Arc snit, een snit die het summum van glamour betekende gedurende heel dit decennium.
 
Jaren 1940 bob
 
Jaren 1950 bob
 
De jaren 1950
 
De naoorlogse welvaart stimuleerde het modebeeld. Getailleerde jurkjes in de nieuwe look van Christian Dior doken op. De mode werd opnieuw vrouwelijker en in de jaren vijftig kregen we een evolutie van de bob.
 
Mannen werden kostwinners en vrouwen bleven thuis aan de haard. Ze begonnen één keer per week naar het kapsalon te gaan. Hierdoor kreeg de kapper een belangrijke rol toebedeeld. Uiteindelijk werden vrouwen totaal afhankelijk van shampoo en krulspelden.
 
Het haar werd op krulspelden gedraaid en onder een droogkap gedroogd. Daarna werd het gekamd, getoupeerd en met haarlak bespoten, zodat het een hele week goed bleef en het leven van de dames vereenvoudigde.
 
De bobsnit bestond nog wel in de jaren 50, maar zat onder de krulspelden en haarlak. Wie het zich niet kon permitteren om naar de kapper te gaan, liep over straat met krulspelden en het haar in een netje.
 
De jaren 1960
 
In het begin van de jaren zestig ondergingen kapsels en mode een echte politieke en culturele revolutie. Vidal Sassoon veranderde het kapsellandschap met een precisiesnit en een vernieuwende brushing. Dit betekende het begin van het einde van de traditionele wekelijkse bezoekjes van vrouwen aan het kapsalon.
 
De jeugd begon te rebelleren. Muziek en ervaringen werden bewustzijnsverruimend. Dankzij de anticonceptiepil ontstond seksuele vrijheid. Iedereen deed waar hij of zij zin in had. Voor haar rol als Cleopatra droeg Elizabeth Taylor een langere versie van de klassieke Egyptische snit.
 
Jaren 1960 bob
 
Jaren 1970 bob
 
De jaren 1970
 
De jaren zeventig waren een voortzetting van de jaren 60. De jeugd wilde een eigen look en eigen idealen, en om dit te bewijzen werden de haren lang en warrig gedragen.
 
De bob werd warriger. De natuurlijke haarbeweging was belangrijk en krulletjes waren weer in de mode. Had je geen natuurlijke krullen, dan kon je je haar laten permanenten, net als Barbara Streisand.
 
In dit tijdperk begonnen we in Amerika ook de etnische stijl en afrokapsels te zien. De hippies deden hun intrede. Herinner je de broeken met wijde pijpen?
 
Het midden van de jaren 1970
 
De populariteit van discomuziek en de seksuele revolutie zorgden voor een nieuwe belangstelling voor het uiterlijk. Je moest er goed uitzien om de hele nacht uit te gaan. Kappers werden belangrijker dan voorheen, want nu vonden ook heren de weg naar het kapsalon.
 
In de meeste gezinnen was thuis een haardroger aanwezig. Vloeibare haarproducten kwamen op de markt. Deze revolutionaire haartools en haarproducten zorgden voor een nieuwe definitie van de bob. Met speciale tangen werden volumineuze en sexy kapsels gecreëerd, die vrouwen zelf konden onderhouden.
 
Jaren 1980 bob
 
De jaren 1980
 
In de jaren tachtig kwam er een nieuwe opstand tegen het establishment en ontwikkelde zich een antimode, gevoed door verschillende bewegingen. Punk en new wave vertaalden zich in kapsels en mode. Men knipte en kleurde de haren zelf om te rebelleren tegen de perfecte conservatieve kapsels uit het verleden. De looks waren even radicaal als de muziek. Gekleurd haar was een must, met zwarte haarwortels en gebleekte punten.
 
Dames met een professionele carrière gebruikten hun bobsnit als symbool van opstand om machtig te staan op een arbeidsmarkt die gedomineerd werd door mannen. De bob symboliseerde hun verworven macht, want de bob heeft een krachtige vorm en erg rechte lijnen. Dit kapsel paste perfect bij de mantelpakjes met epauletten en de hoge hakken. Kapsels met meer volume brachten een krachtige kledingstijl in evenwicht.
 
De jaren 1990
 
In de jaren negentig werd de bobsnit ontdaan van volume en overmatig gewicht, om het kapsel lichter en zachter te maken. Kleurtechnieken en kniptechnieken om de haren textuur te geven, maakten de bob moderner. Alles werd minimalistisch en excessen waren uit den boze.
 
Leuke moderne carré of bob kapsel
Foto: Shutterstock
De jaren 2000
 
Tegenwoordig is de bob alomtegenwoordig in onze samenleving. Dit kapsel blijft synoniem voor verfijning en de wil om in de mode te zijn. De bob kan kort, lang, uitgedund, warrig, met pony, asymmetrisch of schuin geknipt zijn. Er zijn tal van mogelijkheden om de snit aan te passen en er is voor elke vrouw wel ergens een versie van de bob die perfect bij haar past. De bob staat voor vrouwelijke glamour, met een praktisch kapsel.
 
Ons haar kan een sociaal of politiek standpunt uitdrukken. De bob is hier het perfecte voorbeeld van.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: De basisbeginselen van de bob