Laten we het eens over de permanent hebben

Haar met rollers voor een permanent
Foto: Shutterstock
Van steil naar krullend, van krullend naar steil en alles daartussen. Miljoenen mensen ondernemen elk jaar stappen om de structuur en het golfpatroon van hun haar te veranderen. Er gaat heel veel geld in om. Er zijn veel regels die je in acht moet nemen, maar ook veel spookverhalen die ontzenuwd moeten worden. Dus laten we het eens over haar en de permanent hebben.
 
Haar info:
 
Je haar is opgebouwd uit prote´nen en elke individuele haar heeft een schors in het midden. De schors is over de gehele lengte van de schacht opgebouwd uit een keten van prote´nen. Deze prote´nen (ook wel microfibrillen genoemd) worden bij elkaar gehouden door chemische verbindingen die het haar zijn kracht geven.
 
Rond het merg bevindt zich de schors, die eveneens door prote´ne vezels is gemaakt, en die de kleur van het haar bevatten. Hier vind je ook de andere chemische verbindingen van het haar die het krulpatroon van het haar in stand houden. Er zijn drie soorten chemische verbindingen, namelijk natrium verbindingen, waterstof verbindingen en bi-sulfide (zwavel) verbindingen.
 
De natrium en waterstof verbindingen zijn zwakker dan de bi-sulfide verbindingen, maar ze zijn met meer in aantal. En aangenomen mag worden dat elk van de verbindingen voor een derde deel verantwoordelijk is voor de sterkte van de krul in het haar. Het zijn de bi-sulfide verbindingen die bij een permanent een wijziging ondergaan.
 
Tenslotte zijn het merg en de schors als het ware ingepakt in een beschermende laag die de schublaag genoemd wordt. De schublaag bestaat uit kleine, dakpansgewijs gestapelde schubben van keratine (onze vinger- en teennagels bestaan hier ook uit). De schublaag beschermt het haar tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
 
Sommige mensen hebben haar met zeer gesloten schubben en andere mensen hebben haar met licht opstaande schubben. We spreken dan van haar met een gesloten of open structuur. De stand van de schubben bepaalt hoe gemakkelijk het haar in staat is stoffen op te nemen en hoe "kroezig" het haar kan zijn.
 
Het rollen van een permanent
Foto: Getty Images/Canva
Het krullen van het haar:
 
We veranderen het golfpatroon in het haar door het te krullen, meestal met behulp van een of ander soort roller. Deze veranderingen vinden plaats omdat we de samenstelling van de chemische verbindingen in het haar veranderen. De natrium- en waterstof verbindingen kunnen, zoals hierboven beschreven, gemakkelijk van elkaar losgemaakt worden onder invloed van verwarming of vocht.
 
Dit verklaart waarom door invloed van vocht de krullen kunnen verdwijnen (douche) of ze juist laat maken door nat haar rond rollers te wikkelen en vervolgens het haar te laten drogen, of door met behulp van een verwarmde krultang krullen in het haar te maken.
 
Wanneer het haar droogt en weer afkoelt, nemen de chemische verbindingen hun oorspronkelijke vorm weer aan. De krul die je op deze wijze maakt, zal slechts houden tot de volgende keer dat het haar weer nat gemaakt wordt. Hete kammen en straighteners werken volgens hetzelfde principe, maar nu om krullen te verwijderen.
 
Het haar permanenten:
 
Het proces dat we watergolf permanent noemen, gebruikt chemicaliŰn om de sterkere bi-sulfide verbindingen in het haar los te maken en opnieuw op te bouwen. Wanneer het haar is gewassen en rond een permanent wikkel is gerold (de roldikte waarmee we afmeting en dikte van de krul bepalen), hebben we de haren in feite al in de positie geplaatst zoals we ze straks willen hebben.
 
Daarna maken we de schublaag open door een op alkaline gebaseerde permanentvloeistof (tegenwoordig wordt vaak ammonium thioglycolaat toegepast) op de wikkels aan te brengen en onderbreken hiermee de bi-sulfide verbindingen die op dit moment het krulpatroon bepalen.
 
Lees verder ...